Klíč k určování letních průjmů

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 44107x )

Definovat průjem dokáže asi každý z nás, neboť neexistuje člověk, který by ho alespoň jednou v životě neprodělal.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Klíč k určování letních průjmů

Definovat průjem dokáže asi každý z nás, neboť neexistuje člověk, který by ho alespoň jednou v životě neprodělal. Průjmy mohou mít různé příčiny a původce. Společným znakem všech je změněná kvalita stolice, která nám v dané chvíli dokáže notně zkomplikovat život. Postihne-li nás bolest hlavy, můžeme si ji v klidu kdekoli protrpět. Postihne-li nás průjem, bez ohledu na bolest se staráme hlavně o záchranu vlastní důstojnosti.

Průjmy dělíme na průjmy infekční, vyvolané bakteriemi a parazity a neinfekční, vyvolané chemikáliemi , těžkými kovy a nesprávnou skladbou potravy – tzv. dietní chybou . Průběh bývá většinou akutní, někdy může přejít i do chronického stádia.

Osudná dietní chyba

Typické pro léto jsou alimentární průjmy – průjmy z jídla . Při vyšších teplotách se rychleji kazí potraviny, v nichž se množí bakterie produkující jedy (bakteriální toxiny). Rizikové jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin konzumované v polosyrovém stavu (drůbeží maso, sekaná, šlehačka, mléko, pokrmy z vajec, saláty s majonézou, pokrmy , které necháme odležet a bakteriím tak dáme čas se pomnožit). Lidé také více pijí a i nápoje mohou obsahovat pomnožené mikroby.


Další příčinou letních průjmů je nedostatečná hygiena. S létem je neoddělitelně spjato i cestování a průjmy cestovatelské. Ty mohou být zcela neškodné, způsobené pouze změnou stravy, mnohem hůře dopadneme, setkáme-li se nepřipraveni se střevní nákazou, která se u nás běžně nevyskytuje a může znamenat i vážné ohrožení našeho zdraví. Naštěstí platí , že všem průjmům lze předejít. Naneštěstí právě u průjmů prevence mnohdy selže, ať se sebevíc snažíme.

Salmonela – těší mne

Nejčastějším původcem alimentárního průjmu je dobře známá bakterie salmonela. Zdrojem nákazy jsou často domácí zvířata, v jejichž produktech , zejména vejcích a mléku, se vyskytuje. Díky špatnému ošetření a uskladnění potravin se za příhodných letních teplot bakterie pomnoží a vytvoří toxiny – jedy. Inkubační doba takového průjmu je poměrně krátká – do 72 hodin po požití zkažené potraviny nebo vypití nápoje.

Průběh bývá rychlý a dramatický, ale většinou bez následků. Velmi často se k průjmu přidá i žaludeční nevolnost a zvracení. Průjem většinou zvládneme prostředky z domácí lékárničky.

Neznámá shigela

Doma i v cizině nás často potká bacilární úplavice, nebo-li dyzenterie. Pro úplavici však nemusíme jezdit na Balkán. Někdy stačí hromadné vodácké tábořiště. Původcem je bakterie se jménem shigela. Zdrojem nákazy je nemocný nebo rekonvalescent vylučující bakterie stolicí. K přenosu nákazy dojde kontaminací vody, potravin nebo přímým kontaktem rukama ( nemoc špinavých rukou). Onemocnění má typický průběh, dochází k vylučování řídké až vodnaté stolice s příměsí krve a hlenu. Velmi časté jsou i vysoké teploty kolem 40 oC. I toto onemocnění jak rychle přichází, tak i rychle odchází a pokud nedojde ke komplikacím, zvládneme ho sami léčbou a dietou.

Břišní tyf není úplnou vzácností

Z vážných bakteriálních střevních onemocnění je třeba jmenovat paratyfus a břišní tyfus. Co se paratyfu týče, je u nás poměrně vzácný a projevuje se jako lehčí břišní tyfus. Břišního tyfu se v ČR vyskytuje několik případů ročně. Mnohem větší nebezpečí nákazy tyfem hrozí při cestě do ciziny, zejména tam, kde jsou problémy s hygienou. Týká se to obecně Asie, Jižní Ameriky, Afriky a východní Evropy.

Zdrojem nákazy je bacilonosič, který vylučuje bakterie stolicí a močí. Kontaminací vody a potravin, případně i osobním kontaktem například podáním ruky, se bakterie přenesou na zdravého jedince. Bakterie napadají lymfatické uzliny tenkého střeva, kde se pomnoží a dostanou se do krve. Rozvíjí se obraz bakteriální sepse - otravy. Předzvěstí je únava, nechutenství, nespavost a bolesti hlavy.

Tyfus trvá 4 týdny a každý z nich má typický průběh. V prvním týdnu teploty dosahují až 40oC, průjem je střídán zácpou, pacient ztrácí vědomí. Koncem prvního týdne se objevuje vyrážka, která je patrná na hrudníku, zádech a horní polovině břicha. Růžové skvrny později hnědnou. Kritický je týden třetí, kdy dochází k degenerativním změnám střevní sliznice a hrozí proděravění střeva. Ve čtvrtém týdnu se stav normalizuje. Často se bakterie zabydlí ve žlučníku a pacient, který tyfus prodělal, se pak může stát bacilonosičem. I když jsou dnes k dispozici účinné léky, je dobré se před cestou do zemí, kde se tyfus vyskytuje , nechat naočkovat a nebezpečí nákazy se vyhnout. Samozřejmostí by měla být i opatrnost při přijímání tekutin (pouze převařená voda) a potravin (pouze vařené, ovoce a zelenina v syrovém stavu omyté dezinfekčním roztokem).

Smrtící cholera

Dalším cizokrajným průjmovým onemocněním je cholera. U nás téměř neznámá, v cizině hubící lidi několik století po milionech. Vyskytuje se v Asii, zejména Indie v údolí řeky Gangy, Jižní Americe a Africe, ale můžeme se nakazit i v některých zemích bývalého Sovětského svazu, takže očkování by mělo být před vycestováním do této ciziny samozřejmostí.

Bakteriální původce způsobuje velmi prudké vodnaté průjmy, podobné rýžové vodě, někdy se přidává i zvracení. Díky tomu dochází velmi brzy k dehydrataci organismu a oběhovému selhání. Také cholera se přenáší vodou, potravinami a špinavýma rukama.

Pozor za klobásy

Nebezpečnou domácí intoxikací je botulizmus – infekce způsobená botulotoxinem, který je nejúčinnějším bakteriálním jedem. Říká se mu také klobásový jed, protože se můžeme nakazit po požití doma vyrobených masových a zeleninových konzerv. Bakterie přežívá v opouzdřené formě v půdě a zažívacím traktu domácích zvířat. Pokud nejsou suroviny pro výrobu konzervy řádně omyty nebo není zachován správný technologický postup (var 30 minut při 120oC), který by původce zničil, dochází k vyklíčení opouzdřené bakterie a produkci botulotoxinu. Přítomnost botulotoxinu se v jídle chuťově nepozná. Pro otravu jsou kromě průjmu a zvracení typické nervové příznaky – suchost v ústech, potíže s polykáním, chraplavý hlas, dvojité vidění, pokles svalového napětí. Pokud dojde k úmrtí – naštěstí pouze výjimečně, smrt nastává ochrnutím dechového centra.

Ze zvířete na člověka

Méně známé jsou nákazy způsobené kampylobakterem. Zdrojem nákazy je vždy nakažené zvíře a obětí děti a mladší dospělí. Ti se nakazí při hře se zvířetem, které trpí průjmem, nebo z nakaženého masa, především drůbežího. Také při průjmech způsobených kampylobakterem teplota stoupá na 40 oC, průjmy jsou vodnaté a křeče bolestivé. Potíže trvají o něco déle, než u salmonelóz a někdy se potíže mohou vrátit.

Suvenýr z cest

Cestovatelská úplavice může být také způsobena prvoky, jednobuněčnými parazity. Amébovou dyzentérií se opět můžeme nakazit v zemích s nižší hygienickou úrovní. Člověk se nakazí nemytou zeleninou, vodou nebo potravinami. Parazit poškozuje sliznici tlustého střeva, což se projevuje bolestmi břicha, častými průjmy a křečí v břišní oblasti. Pacient je oslabený. Nebezpečím amébová dyzentérie je její přechod z akutního do chronického stádia. Při cestě na jih Evropy se určitě vyplatí prevence, tedy důsledná osobní hygiena a ochrana potravin.

Maryšo, to kafe je ňáký divný ….

K otravě těžkými kovy dochází téměř výhradně po vypití kyselého nápoje (džus, nápoje obohacené oxidem uhličitým), který byl uchováván v plechovce nebo byl veden kovovým potrubím. Z narušeného povrchu se může uvolnit železo, měď, olovo i zinek. Zvracení a průjem přichází velmi brzy, zhruba 10 minut po konzumaci, průjem provázejí křeče. Naštěstí dochází k rychlému odeznění potíží. Z chemikálií je nebezpečný v jídle zcela běžný glutamát sodný, jehož předávkování, zejména při přípravě instantních polévek a čínské kuchyně, může mít výše popsané následky.

Jak moc vážné to je

Dietní chybu učinil někdy každý z nás.Většinou se jednalo o příjem většího množství potravin s průjmovým účinkem, čerstvého , přezrálého nebo naopak nezralého ovoce a zeleniny. Někdy z neopatrnosti a neznalosti sníme i nějaký ten rostlinný jed. Pokud se nejedná o vysloveně jedovatou rostlinu či houbu, nebývají následky vážné.

Při cestě do ciziny musíme počítat s tím, že voda i potraviny v dané oblasti mají trochu jiné složení, ať již chemické, tak mikrobiální. Našemu organismu to nemusí vyhovovat, ale po určité době si zvykne. K průjmu tedy nemusí dojít proto, že jsme snědli něco vysloveně špatného, ale proto, že jsme ochutnali něco, na co nejsme zvyklí. Tento stav se upraví sám za 1-2 dny a v tomto případě není ani žádný důvod k léčbě. Před cestou do zahraničí je však nutné myslet dostatečně dopředu na očkování – poradí nám na hygienické stanici či oddělení cestovní medicíny.

Léčba průjmu

Původců bakteriálních průjmů je mnoho a spolehlivě je určí pouze lékař v mikrobiologické laboratoři. Léčbu však většinou zahajujeme samoléčbou a pokud se nejedná a nákazu nebezpečnou bakterií nebo prvokem, zvládneme průjem během několika dní sami sami.

Hlavní zásadou je dostatečný příjem tekutin, nejlépe neslazeného čaje a minerálek bez příchuti. Při otravách a dietních chybách je vhodné podat adsorbens, které škodlivinu naváže. U infekčních průjmů , je-li znám původce, lékař předepisuje střevní antiseptika, chemoterapeutika a antibiotika. Léčbu mohou doplnit i látky k utlumení střevní peristaltiky, které zabraňují další dehydrataci organismu a ztrátě minerálů. K moderním způsobům léčby patří obnovení normální střevní mikroflóry pomocí přípravků s obsahem bakterie Lactobacillus acidophilus. S výběrem ochotně pomohou v lékárně.

Akutní průjem je nebezpečný u kojenců, malých dětí a starých pacientů. U nich snadno dojde k nadměrné ztrátě vody a minerálů, zde je návštěva lékaře nutná. Tekutina a minerály se v některých případech musí doplnit infůzí. Lékaře kontaktujeme vždy, když pacient ztrácí velké množství tekutin průjmem, zvracením a vysokou horečkou, v případě, že ztrácí vědomí nebo si všímáme jiných změn v jeho chování, ale také tehdy , trvá-li průjem trvá delší dobu a hrozí nebezpečí, že přešel do chronického stádia.

V každém případě lze říci, že se můžeme pokusit letním průjmům předejít. Rozhodující prevencí je osobní hygiena , správná příprava a skladba potravin a očkování před cestou do ciziny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
vili
4x

Stačí mrtvá voda. Vice : htt p://www.mrtva-ziva-voda.er. cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 124 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

Z dovolené jsme si přivezli pár mušliček... a tasemnici

To, že je před cestou do zahraničí dobré myslet na očkování, to už asi víte. Ale stačí se zakousnout do nemyté zeleniny či ovoce, napít nebalené vody, a ve vašem těle se může octinout parazit, kterého bude těžké se zbavit. Neplatí to ale jen v zahraničí, víc o tom ví MUDr. Alena Lukešová.

Klíč k určování letních průjmů

Definovat průjem dokáže asi každý z nás, neboť neexistuje člověk, který by ho alespoň jednou v životě neprodělal.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.