Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.
Průjem není samostatná nemoc, je to vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. Při průjmu je porušeno vstřebávání vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu, dokonce též dochází k nenormálnímu vylučování vody do střeva. Z praktického hlediska je důležité rozlišit akutní a chronický průjem.
Akutní průjem vzniká náhle, nezřídka je to záležitost jednoho dne, většinou trvá několik dnů. Trvá-li několik týdnů znamená to již přechod do chronického průjmu. časové hranice nejsou nikterak pevně vymezeny.
Z praktického hlediska můžeme rozdělit příčiny akutního průjmu na infekční a neinfekční povahy.
Z neinfekčních příčin průjmu jsou to nejčastěji potraviny a léky. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu. Jde o stravu nezvyklou nebo nezvykle upravenou, nadměrné množství potravy. Jsou značné individuální rozdílnosti ve vnímání těchto vlivů. Průjmy vyvolané potravinami nemají hromadný výskyt, postihnou jen jednotlivce a jsou pouhou episodou. Léky nejrůznějšího druhu jsou poměrně často příčinou průjmu (např. antibiotika).
Infekční průjem může být vyvolán bakteriemi a jejich toxiny, nebo viry a prvoky. Většina těchto průjmů má krátké trvání, po několika dnech spontánně přestávají i bez léčby. Někdy ovšem může být průběh infekčního průjmu těžký, až ohrožující život. Průjem vyvolaný toxiny bakterií vzniká tak, že potravina je infikována bakteriemi, které do potraviny při nevhodném skladování vypustí svůj toxin. Nechrání ani uchovávání v lednici, ani povaření potravy. Že je taková potrava závadná, nelze poznat ani zrakem, ani čichem.
U střevních infekcí prakticky vždy jde o infekci ze špinavých rukou. Zdrojem nákazy je nemocný člověk, případně bacilonosič. Infekce se přenáší cestou alimentární, to jest potravou nebo vypitými tekutinami. Při turistice v krajinách s horší hygienickou úrovni je radno nepožívat potraviny tepelně neupravené. To se týká i nápojů, pokud nejsou továrně vyráběné a hygienicky balené. Angličané, velcí koloniální cestovatelé měli pravidlo: "převař to, uvař to, oloupej to, nebo na to zapomeň".
Chronický průjem. Stručně řečeno, každý chronický průjem je nenormální stav, na který by si neměl nemocný zvyknout a přijímat ho jako svoji novou životní normu. Vleklý průjem může být projevem závažného onemocnění. Proto je třeba vyhledat lékaře zejména za těchto okolností: 1. Krev v průjmovité stolici. 2. Noční průjem. 3. Průjem spojený s pokračujícím váhovým úbytkem. 4. Současný výskyt teplot, pištělí v oblasti řitního otvoru, bolestí v břiše, souvisejících s vyprazdňováním apod. Zejména v těchto situacích by měl posoudit situaci lékař a provést příslušná vyšetřeni a rozhodnout o léčbě.
Přidat nový komentář