Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vyprazdňujeme se všichni stejně?

(MUDr. Jan Martínek Ph.D. | přečteno: 36611x )

Vyprazdňování je individuální. Někteří chodí na velkou třikrát denně, jiní jednou za dva dny.


Co je zácpa a co je průjem?

Vyprazdňování

Vyprazdňování je individuální záležitost. Jsou lidé, kteří se vyprazdňují třikrát denně a konzistence jejich stolice je kašovitá. Naopak jsou lidé, kteří se vyprazdňují jednou za dva dny a mají stolici tužší. Oba uvedené případy lze považovat za normu a nejedná se zde ani o zácpu, ani o průjem. Většina lidí se však vyprazdňuje jednou denně, velmi často po prvním ranním jídle. Po snídani se totiž podráždí žaludek a díky zvláštnímu reflexu (reflex gastrokolický) se podráždí i tlusté střevo. Dochází pak k vyprázdnění stolice.

Zácpa

Odchylky od normy ve smyslu zhoršení vyprazdňování označujeme jako zácpu. Normu lze zjednodušeně definovat jako vyprazdňování alespoň jedenkrát za tři dny. Chodí-li někdo na WC méně často, můžeme jej označit jako člověka se zácpou. Nutnou podmínkou je i to, že mu tato snížená frekvence vyprazdňování vadí (má např. bolesti břicha apod.).

Zácpa

Zácpa neznamená jen malou frekvenci vyprazdňování.
K zácpě řadíme i další problémy či příznaky:

  • složité a úporné "tlačení",
  • absence pocitu nutkání na stolici,
  • pocit nedokonalého vyprázdnění (něco "zbylo v konečníku"),
  • pocit obstrukce v oblasti konečníku,
  • používání prstů k ulehčení defekace,
  • absence pocitu satisfakce.

Jinými slovy – pacient, který má problémy s vyprazdňováním, byť chodí na stolici denně, je také pacient se zácpou.

Průjem

Průjem je do určité míry opakem zácpy. Jak bylo výše napsáno, každý má svoji normu frekvence vyprazdňování a konzistence stolice. Pokud se frekvence vyprazdňování zvýší o 2 stolice na den oproti normě, hovoříme o průjmu. Např. někdo chodí na stolici 1× denně a tato je formovaná. Najednou musí jít 5× za den a konzistence je kašovitá. Tato osoba má tudíž průjem. Jiná osoba chodí normálně 4× denně a má kašovitou stolici. Pokud tato osoba bude mít pět stolic denně, nejedná se o průjem.

Samozřejmě že k průjmu patří nejenom změna frekvence, ale i změna konzistence stolice (řídká až vodnatá). Průjem může být akutní (náhlý vznik a relativně rychlá úprava) nebo chronický. Chronický průjem vyžaduje odborné vyšetření.

Mezi odborníky se k diagnóze zácpy používá přesně specifikovaných kritérií. Jedná se o popis různých příznaků, které jsme již s jistým zjednodušením uvedli. Podmínkou však je, že tyto příznaky trvají alespoň 12 týdnů během jednoho roku. Potíže s vyprazdňováním trvající např. 14 dní nejsou zácpou. Pokud někdo trpí potížemi s vyprazdňováním kratší dobu, nehovoříme o zácpě, ale o přechodné poruše vyprazdňování. Typicky se s tímto stavem setkáváme při změně pobytu nebo při cestování. Termín akutní zácpa, který lze někdy nalézt v letáčcích některých projímadel, není tudíž správný.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Eva
4x

Dobrý den, prosím vás, měla jsem týden křeče v břiše, potom to přešlo a začala kasovita stolice, která trvá 10dnu, křeče nemám, ale už dva měsíce mě píchá v levém boku, pro zmáčknutí je to ostrá bolest, ultrazvuk a krev v pořádku, děsí mě kasovita stolice a bolest levého boku, mám strach z rakoviny žaludku nebo střev, často riham a občas mám divnou pachuť v puse, prosím co to může být je mi 35let, děkuji

Tomáš

Stejný problém. Jak jste dopadla?

Tomáš

Pachuť a říhání vypadá na reflux do jícnu případná ezofagitida, nedomykavost jicnoveho svěrače.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce