Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na dovolenou s přípravou

(MUDr. Pavel Slezák | přečteno: 9524x )

Je jedno, jestli trávíte svou dovolenou poznáváním krás Čech a Moravy či míříte někam za teplem k moři. Málokdo si však uvědomuje, že pohoda, relaxace a příjemné zážitky z letní dovolené se mohou velmi rychle proměnit v boj o zdraví nebo dokonce o život. MUDr. Pavel Slezák, specialista z oboru cestovní medicíny, vás na všechny nástrahy připraví.

shutterstock.com

Pomineme-li letecké a železniční katastrofy a dopravní nehody na silnících, číhá na nás nebezpečí nebo alespoň nepříjemnosti třeba v podobě malárie, horečky Dengue, břišního tyfu či virových žloutenek. Dovolenou v Egyptě ale může zkomplikovat i "obyčejná" úplavice a prostý "cestovatelský průjem".

Ale ani dovolená doma není bez rizika. Piknik v trávě na malebné louce u řeky se může nevyplatit klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou po přisátí klíštěte. "Nemoc špinavých rukou" neboli virovou žloutenku typu A lze chytit i bez drahého "dovozu" z exotických zemí. Úspěšně potrápit dokážou i mračna komárů a muchniček, i když u nás zrovna nepřenáší malárii.

Z výčtu možných katastrof a nebezpečí ovšem nevyplývá, že bychom se měli raději držet japonského vzoru a na dovolenou vyrážet jednou za dvacet let. Platí jen, že "štěstí přeje připraveným".

Před dovolenou, ať už v rovníkové Africe, nebo na chalupě za humny se vyplatí informovat se o možných rizicích a těm rizikům, kterým lze efektivně předejít, se tak vyhnout. Proti žloutenkám, břišnímu tyfu nebo klíšťové encefalitidě se můžeme nechat očkovat. Proti malárii se dá chránit speciálními léky a proti klíšťatům a komárům existují více či méně účinné repelenty. Proti lidské zlobě a násilí není bohužel žádné očkování ani sprej. Jedinou ochranou je předvídat a mít dostatek informací předem. Prostě "nestrkat nos, kam nemám".

Tam, kde nepomůže Internet, pomohou specializovaná střediska očkování a cestovního lékařství. Alespoň bezplatná telefonická konzultace s lékařem střediska by měla být stejnou součástí přípravy na dovolenou, jako je nákup valut, letenky a nových plavek pro manželku. Informace můžete získat i v záznamu chatu, který proběhl na našem webu.

Na předcestovní zdravotní přípravu se nevztahuje zdravotní pojištění. Doporučí-li lékař provést očkování, je dobré hodnotit jeho cenu ve vztahu k ceně dovolené. Dám-li na dovolenou 40 tisíc, není 5 tisíc za očkování zase až taková částka, abych ji do svého zdraví neinvestoval. Ostatně měsíční pobyt na infekčním oddělení se žloutenkou se jen na ušlé mzdě prodraží určitě víc.

Odjíždím zítra - co s tím?

Hitem předcházejících sezón bývaly tzv. "last minute" zájezdy. Dnes u oběda vás napadne, že byste si měli udělat dovolenou a pozítří se už vyhříváte na pláži v Thajsku. Problém nastává, pokud se jedná o destinace ze zdravotního hlediska rizikové. Některá očkování jsou účinná až po druhé dávce (žloutenka typu B), některá až po třetí (vzteklina). Ani léky k prevenci malárie nezabírají ihned. Co teď? Zakázat zájezdy na poslední chvíli? Riskovat a vycestovat bez jakékoli přípravy?

I v takových případech platí, že vždycky se dá ještě něco dělat. I den před odjezdem má ještě smysl konzultovat středisko očkování a cestovního lékařství. Zkušený lékař – epidemiolog - dokáže najít alespoň částečné řešení prevence nejzávažnějších zdravotních rizik.

Samozřejmě i zde je lepší prevence. Tedy vybírat zájezd včas a přijít na očkování s dostatečným předstihem před cestou. Jeden až dva měsíce jsou přitom minimální odstup. Do zemí, jako je Indie nebo státy rovníkové Afriky, mohou být i tři až šest měsíců předstihu "tak akorát".

Pojeďme tedy na dovolenou, ať už do Českého Ráje, nebo do Tanzanie. Udělejme ale vše proto, aby dovolená byla příjemným zážitkem a ne další noční můrou, která nás bude pronásledovat třeba i mnoho dalších let. Víc informací najdete na www.ockovani-zahranici.cz.

Už jste si z dovolené někdy přivezli "suvenýr", o který jste nestáli, tedy nemoc? Varujte ostatní v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Emma

Můj muž si kdy v Pákistánu jen vyčistil zuby vodou, kterou tam normálně pijou, bez dezinfekce. Půl roku měl průjmy, zhubnul čtvrt metráku. A to byl jen pro jeho tělo neznámej kmen běžnejch bakterií Escherichia coli.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

Očkování proti chřipce

Proti chřipce očkují od začátku října až do vypuknutí epidemie praktičtí lékaři a hygienické stanice.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce