Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

O očkování se informujte nejlépe šest týdnů před odjezdem

( Pavla Skurovcová | přečteno: 10119x )

Lidé, kteří se chystají na cestu do zahraničí se obávají spíše nákazy morem, spavou nemocí či leprou.

Lidé, kteří se chystají na cestu do zahraničí se obávají spíše nákazy morem, spavou nemocí či leprou, uvádí odborník na cestovní medicínu profesor Jiří Beran z Centra cestovní medicíny v Hradci Králové. Proč? Mnoho lidí má v paměti obrázky odpadávajících kusů lidského masa z indického leprosária či obrázky spícího člověka nakaženého trypanozomou spavičnou z učebnice přírodopisu pro základní školy. Jenže příběhy lidí, které žloutenkavyřadila na rok z běžných činností, se objevují do paměti ryjí méně. Stejně tak jako příběhy lidí, kteří se potýkají již s chronickým stadiem žloutenky.

Čím více Češi cestují a čím více exotických krajin objevují, tím se mění spektrum chorob, se kterými se setkávají odborníci na léčbu těchto tropických nemocí. Vzhledem k tomu, že existuje mnoho, především infekčních nemocí, která se v Česku běžně nevyskytují, může být jejich léčba po návratu velmi komplikovaná. Není tedy divu, že se v posledních letech pravidelně vrací zpět domů několik lidí s horečkou dengue či s malárií.

Za nejúčinnější ochranu je považováno očkování. Před odjezdem se informujte ve Zdravotních ústavech (bývalých hygienických stanicích), v centrech cestovní medicíny či očkovacích centrech při infekčních klinikách a to nejméně čtyři až šest týdnů před odjezdem. Lékař zjistí váš zdravotní stav a sestaví očkovací plán. Je totiž třeba dodržovat v podávání vakcín určité intervaly. Trpíte-li chronickým onemocněním, je dobré přinést i výpis ze zdravotní dokumentace.

Zapamatujte si zásady „3R", což ve zkratce znamená toto: Nechte si zkontrolovat platnost pravidelného očkování (routine vaccination), například tetanus, záškrt či obrnu. Zjistěte, zda země do které se chystáte, nepožaduje při vstupu povinné očkování (required vaccination). Informujte se o doporučeném očkování (recommended vaccination). Nejčastěji se podává vakcína proti virové hepatitidě A a B, břišnímu tyfu, meningokokové meningitidě a klíšťové encefalitidě.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce