Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bez repelentu a očkování do tropů nevyjíždějte

( Renata Vyšínová | přečteno: 16737x )

Nevolnost a zvracení, které vás přepadnou na vaší vysněné exotické dovolené, mohou být důsledkem přílišné horlivosti v ochutnávání místních specialit. V tom horším případě ale i příznakem břišního tyfu, malárie nebo žluté zimnice. Aby se vaše tolik připravovaná dovolená nestala černou můrou na několik následujících měsíců, měli byste se nechat očkovat.

shutterstock.com

Mezi obrázky s palmami, plážemi a západem slunce, které najdete v nabídkových katalozích cestovních kanceláří, asi těžko objevíte i varování před místními chorobami, které můžete při pobytu v exotické zemi dostat. To se dozvíte v centrech cestovní medicíny, která byste měli navštívit ideálně jeden až dva měsíce před cestou. Poradí vám nejvhodnější očkování a na základě vašeho aktuálního zdravotního stavu a již absolvovaných vakcinací vytvoří očkovací kalendář.

Které choroby můžete na dovolené nejčastěji dostat

Virová hepatitida A (infekční žloutenka)

Původcem je virus. Má inkubační dobu 15 až 50 dní. Počáteční příznaky jsou velmi podobně chřipce. Nemocný může mít mírnou teplotu, bolesti hlavy a svalů, které trvají jeden až dva týdny a pak se teprve zežloutne kůže a oční bělm, moč má tmavou jantarovou barvu, stolice je světlá.

Rizikovými oblastmi jsou hlavně země rozvojové, tropické a subtropické, ale nakazit se můžete i v Praze.

Prevencí je očkování, dodržování hygieny (hlavně mytí rukou) a konzumace jídla a vody z ověřeného zdroje.

Očkování musíte absolvovat minimálně dva týdny před cestou a chráněni jste zhruba rok, po přeočkování během šesti až osmnácti měsíců po první dávce se ochrana prodlouží na deset let.

Cena očkování: cca 1200 Kč dospělí a cca 900 Kč děti

Virová hepatitida B (sérová žloutenka)

Původcem je virus, příznaky jsou velmi podobné těm chřipkovým.

Rizikovou oblastí je Afrika, střed Asie a sever Kanady.

Ideální je kombinované očkování typu A i B v jedné vakcíně podané ve třech dávkách. Očkování ochrání asi na patnáct let.

Cena očkování: cca 850 Kč jen hepatitida B, cca 1600 Kč kombinace A+B

Břišní tyfus

Původcem je bakterie, která vyvolá horečku, bolest hlavy, únavu. Infikovat se můžete z vody nebo jídla. Velmi obvyklá je nákaza z kostek ledu vyrobených z nakažené vody. Inkubační doba je kolem dvou týdnů.

Mezi rizikové oblasti patří všechny rozvojové země tropů a subtropů a prostředí s nízkou hygienickou úrovní.

Ochrání vás očkování, velmi pečlivá osobní hygiena a také konzumace nezávadné vody a potravin. Očkovat se musíte minimálně 14 dní před odjezdem a jedna vakcína vás ochrání na tři roky. Pokud onemocníte, léčí se antibiotiky.

Cena očkování: cca 600 Kč

Vzteklina

Zdrojem nákazy je virus, který se do těla dostane po kousnutí nebo poslintání nakaženým zvířetem. Nemoc poznáte podle toho, že vás místo brní, dostaví se křeče, poruchy nervového systému, nechutenství. Pokud vzteklina propukne a není včas léčena, je smrtelná.

Jak postupovat, pokud vás pokouše pes, se dozvíte v tomto článku.

Rizikové oblasti jsou na všech kontinentech. V České republice se ale už tak dlouho vzteklina nevyskytla, že je považována bezpečnou.

Prevencí je vyhýbat se kontaktu s divokými zvířaty a ochranou očkování. Na to potřebujete minimálně měsíc před odjezdem, protože potřebujete tři dávky, které se dávají během 28 dní a pak chrání asi pět let. První pomocí je zasažené místo důkladně vymýt vodou a mýdlem a pak dezinfikovat. V každém případě je nutno vyhledat lékaře, protože nemoc je smrtelná.

Očkování obsahuje tři dávky vakcíny během 28 dnů, které vás ochrání po dobu jednoho roku, po přeočkování 5 let.

Cena očkování: cca 500 Kč

Žlutá zimnice

Původcem je virus, který na vás přenesou moskyti.

Příznakem je horečka, bolest hlavy a zad, zvracení a celková nevolnost.

Onemocnět můžete hlavně v tropických a subtropických oblastech Afriky a Jižní Ameriky.

Prevenci je ochrana proti poštípání – tedy používání repelentů a moskytiér. Ochranou je očkování, které musíte dostat minimálně deset dní před odjezdem, účinkuje asi deset let. Účinná léčba neexistuje, doporučuje se hlavně klid a posilování imunity.

Cena očkování: cca 800 Kč

Malárie

Vzniká poté, co na vás komár přenesl parazita. Poznáte ji podle střídání horečky a zimnice, bolesti hlavy i svalů a zvracení. Příznaky mohou přijít pár dní, ale i měsíců od nákazy. 

Rizikové jsou oblasti tropické Afriky, jihovýchodní Asie, Amazonie.

Chránit se lze opět pomocí repelentů, moskytiér a dalších pomůcek, které zabrání poštípání komárem. Očkování neexistuje, ale lékař vám předepíše antimalarika, která musíte dle vypočítaného dávkování začít užívat před odjezdem a pak pravidelně po celou dobu pobytu a pár dní poté, co oblast opustíte. Je tedy nutné si opatřit dostatečnou zásobu léků.

Cena očkování: balení antimalarik (12 tablet) cca 900 – 1200 Kč

Meningokoková meningitida (zánět mozkových blan)

K nákaze dochází při styku s nemocným nebo bacilonosičem, bakterie se přenáší i kapénkovou (aerosolovou) cestou. Inkubační doba je 3 až 4 dny, někdy i kratší doba. Projevuje se náhle vysokou teplotou, silnými bolestmi hlavy a ztuhnutím šíje, ztrátou vědomí a typickým krvácením do kůže. V případě, kdy nastanou šokové stavy, ohrožuje bezprostředně život.

Rizikovými oblastmi je rovníková Afrika, do Saudské Arábie a při návštěvě Mekky je očkování dokonce povinné. Jedna dávka stačí asi na tři roky ochrany.

Cena očkování: cca 600 – 1500 Kč podle vakcíny

Proč jsou děti v létě meningitidou ohroženy víc než jindy, to se dočtete zde.

Přivezli jste si někdy z dovolené nějakou chorobu - napište nám o tom v diskusi. Můžete nám také napsat na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Betule22

Já dřív očkování vůbec neřešila, možná to bylo i tím, že jsem jezdila na dovolenou maximálně do chorvatska nebo do itálie, kde nic takového potřeba není. Až když přítel dostal lepší pozici v práci a tím i lepší peníze, jsme začali víc cestovat, jak jsme vždycky chtěli a s tím přišlo i očkování. Radši jsme si zaplatili za to, že budeme v klidu a nebudeme pak řešit zdravotní potíže. Doktorka nám doporučila očkovací centrum v Brně a tam nám řekli a poradili to nejdůležitější.

Verča

Pokud myslíš Avenier, tak tam jsem byla i já. V létě jsem chodívala na služební cesty a tak jsem pravidelně chodívala na informace případně očkování. Bylo to důležité, protože jsem si nemohla dovolit onemocnět, když jsem vyjela na týden a každý den byla nějaká důležitá konference. Poradci jsou tam vážně kvalitní a velmi dobře mi všechno vysvětlili. Takže maximálně spoko :)

Gábina

Dobrý den, jsem na techto stránkách poprvé a úplně se neorientuji, každopádně bych potřebovala poradit ohledně očkování na cesty, přítekĺ totiž přišel s tím, že chce příští rok na jeře letět na 3týdny do Thajska. Já už teda procestovala skoro celou Evropu , ale tak daleko jsem ještě nebyla, navíc pokaždé doceka trpím na sřevní potíže, už jsem o očkování něco slyšela, ale jen okrajově...Tak kdyby se našel někdo kdo má zkušenosti uvítám vaši radu.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ptačí chřipka: jak je to s očkováním?

Léky, očkování a dodržování doporučení odborníků týkající se například cestování nebo shromažďování.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o očkování proti pneumokokům

K nejobávanějším bakteriálním infekcím vyvolaných pneumokoky patří: meningitida, která postihuje zejména děti mladší tří let a dospělé po 45. roce věku, dále pneumonie (zápal plic) a otrava krve (sepse). Téměř jedna třetina invazivních pneumokokových onemocnění u dětí v Evropě je způsobena sérotypy, proti kterým se dosud nebylo možno chránit pomocí očkování. Od dubna 2009 je v ČR dostupné účinné očkování kojenců a dětí od 6 týdnů do dvou let věku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce