Inzerce

Stravování v horkém klimatu

(Prof. MUDr. Vladimír Šerý CSc. | přečteno: 8824x )

Potřeba energie je v horkém klimatu nižší než v mírném pásmu. Strava se má však konzumovat častěji a v menších dávkách.

Dobrá rada
shutterstock.com

Večeře se má podávat nejlépe 3 hodiny před spaním. Je účelnéomezovat tuky a dávat přednost rostlinné stravě. Velmi důležitý je dostatečný přívod tekutin, který podporuje funkci ledvin a trávení. Je také určitou prevencí dehydrace (ztráty tělesných tekutin a solí), která se dostaví zvláště při průjmu a zvracení. Dostatečný přívod tekutin je také prevencí zácpy, únavy a vyčerpání, ale i dalších stavů a onemocnění z horkého klimatu. Osvěžení přináší nakyslé ovoce a nápoje, především ovocné šťávy. Pití nápojů s větší přísadou šťávy citrusových plodů, hlavně citronů značně snižuje riziko nákazy cholerou. Kyselá reakce v žaludku tvoří dosti účinnou bariéru proti vniknutí cholerových bacilů, které nesnášejí kyselou reakci. To bylo prokázáno i při výzkumu v západní Africe. Během dne je vhodné vystříhat se alkoholických nápojů. Stará koloniální praxe doporučuje alkoholické nápoje až po západu slunce.

Také množství soli v potravě má být vyšší než v mírném klimatu. Normální strava obsahuje obvykle 10 g soli, při silném pocení a námaze její potřebné množství stoupá až na 25 g.

V tropech je třeba vystříhat se důsledně potravin smyslově změněných, nahnilých a napadených houbami (plísněmi, kvasinkami), které mohou obsahovat mykotoxiny (jedy vylučované houbami). I v restauracích, které zdánlivě mají vysokou hygienickou úroveň, může být zdraví ohroženo požitím syrové zeleniny, nedostatečně omytých plodů, syrového, polosyrového masa nebo měkkýšů (např. ústřic, které se např. ve Francii běžně požívají v syrovém stavu). Rizikové jsou i nedostatečně tepelně upravené ryby.Značné riziko představují potraviny i dobře tepelně upravené, které se ponechají před tepelnou úpravou několik hodin v teplotě okolí. Potraviny, které před tepelnou úpravou byly kontaminovány některými kmeny žlutého stafylokoka (nejčastěji z hnisavých afekcí na rukou kuchaře), vylučující enterotoxin (termostabilní) mohou vyvolat onemocnění i po důkladné tepelné přípravě. V tropech a subtropech zásadně nekonzumujeme zmrzlinu s výjimkou dovážených ze zemí vyspělých. S rizikem je spojeno přidávání ledu do nápojů vzhledem k jeho nehygienické přípravě a transportu. Bakterie i viry v něm zůstávají dlouho konzervovány.

V tropech a subtropech alespoň ve větších městech mají Evropané možnost stravovat se v restauracích evropského typu vyšších cenových tříd, i když ani v nich nelze vyloučit nemoci po požití kontaminovaných (výkaly znečištěných) potravin u výrobce a po pití bakteriologicky závadné vody a jiných nápojů. Čím nižší je hygienická úroveň restaurace, tím vyšší je riziko nákazy průjmovými onemocněními nebo hepatitidou A a E, břišním tyfem, salmonelami, cholerou a dalších nemocí přenášených potravinami a vodou.

Výsledkem špatně zvolené stravy bývá často průjem. Nepovažujte ho za banalitu - vše o něm se dočtete zde.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=pr_clanek_10_2020&utm_campaign=oscillo_2020_rspoluprace

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 368 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kontaktní čočky: správným výběrem roztoku prodloužíte životnost a ušetříte peníze

Péče o kontaktní čočky (vyjma jednodenních) obnáší také čištění a uchovávání přes noc. K tomu potřebujeme roztoky. Mnoho lidí ale nesprávným výběrem nevědomky zkracuje životnost jak čoček, tak roztoků, a zbytečně tak zatěžuje peněženku a možná i riskuje infekci. Jak roztoky vybírat a používat správně, abyste prodloužili životnost čoček na maximum, radí kontaktolog e-shopu VašeČočky.cz Daniel Szarvas.

Rakovina děložního čípku. Jediná rakovina, proti které existuje očkování

Rakovina děložního čípku je jediné zhoubné onemocnění ženských orgánů, kterému lze téměř ve všech případech předejít. Proč je tedy v ČR každoročně zjištěno u 800 žen, z nichž zhruba 360 nemoci ročně podlehne? Podle předních odborníků je na vině hlavně nízká proočkovanost proti původci této nemoci, lidskému papilomaviru (HPV), malý zájem žen o preventivní gynekologické prohlídky klesající s rostoucím věkem, a nízká frekvence využívání vysoce citlivých testů na průkaz HPV.

Máte některý z příznaků koronaviru nebo jste se setkal s nakaženým? Co dělat?

Jak se správně chovat, pokud má člověk příznaky koronaviru anebo se setkal s někým nakaženým?

Jak je to s nárokem na bezplatné očkování proti chřipce a pneumokokům u seniorů?

Proměnlivé počasí podzimních a zimních měsíců přispívá ke zvýšenému výskytu onemocnění virového i bakteriálního původu – akutních respiračních onemocnění, chřipek a následně také pneumokokových infekcí, které mohou v závažných případech končit i smrtí. Riziko onemocnění lze přitom snížit očkováním, které patří k nejúčinnějším prostředkům prevence. Navíc obě vakcíny jsou pro lidi starší 65 let zcela hrazeny zdravotními pojišťovnami a očkování lze aplikovat současně při jedné návštěvě lékaře.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.