Inzerce https://www.lekarna.cz/pece-o-zuby/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=pece-o-zuby

Stravování v horkém klimatu

(Prof. MUDr. Vladimír Šerý CSc. | přečteno: 9371x )

Potřeba energie je v horkém klimatu nižší než v mírném pásmu. Strava se má však konzumovat častěji a v menších dávkách.

Dobrá rada
shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Večeře se má podávat nejlépe 3 hodiny před spaním. Je účelnéomezovat tuky a dávat přednost rostlinné stravě. Velmi důležitý je dostatečný přívod tekutin, který podporuje funkci ledvin a trávení. Je také určitou prevencí dehydrace (ztráty tělesných tekutin a solí), která se dostaví zvláště při průjmu a zvracení. Dostatečný přívod tekutin je také prevencí zácpy, únavy a vyčerpání, ale i dalších stavů a onemocnění z horkého klimatu. Osvěžení přináší nakyslé ovoce a nápoje, především ovocné šťávy. Pití nápojů s větší přísadou šťávy citrusových plodů, hlavně citronů značně snižuje riziko nákazy cholerou. Kyselá reakce v žaludku tvoří dosti účinnou bariéru proti vniknutí cholerových bacilů, které nesnášejí kyselou reakci. To bylo prokázáno i při výzkumu v západní Africe. Během dne je vhodné vystříhat se alkoholických nápojů. Stará koloniální praxe doporučuje alkoholické nápoje až po západu slunce.

Také množství soli v potravě má být vyšší než v mírném klimatu. Normální strava obsahuje obvykle 10 g soli, při silném pocení a námaze její potřebné množství stoupá až na 25 g.

V tropech je třeba vystříhat se důsledně potravin smyslově změněných, nahnilých a napadených houbami (plísněmi, kvasinkami), které mohou obsahovat mykotoxiny (jedy vylučované houbami). I v restauracích, které zdánlivě mají vysokou hygienickou úroveň, může být zdraví ohroženo požitím syrové zeleniny, nedostatečně omytých plodů, syrového, polosyrového masa nebo měkkýšů (např. ústřic, které se např. ve Francii běžně požívají v syrovém stavu). Rizikové jsou i nedostatečně tepelně upravené ryby.Značné riziko představují potraviny i dobře tepelně upravené, které se ponechají před tepelnou úpravou několik hodin v teplotě okolí. Potraviny, které před tepelnou úpravou byly kontaminovány některými kmeny žlutého stafylokoka (nejčastěji z hnisavých afekcí na rukou kuchaře), vylučující enterotoxin (termostabilní) mohou vyvolat onemocnění i po důkladné tepelné přípravě. V tropech a subtropech zásadně nekonzumujeme zmrzlinu s výjimkou dovážených ze zemí vyspělých. S rizikem je spojeno přidávání ledu do nápojů vzhledem k jeho nehygienické přípravě a transportu. Bakterie i viry v něm zůstávají dlouho konzervovány.

V tropech a subtropech alespoň ve větších městech mají Evropané možnost stravovat se v restauracích evropského typu vyšších cenových tříd, i když ani v nich nelze vyloučit nemoci po požití kontaminovaných (výkaly znečištěných) potravin u výrobce a po pití bakteriologicky závadné vody a jiných nápojů. Čím nižší je hygienická úroveň restaurace, tím vyšší je riziko nákazy průjmovými onemocněními nebo hepatitidou A a E, břišním tyfem, salmonelami, cholerou a dalších nemocí přenášených potravinami a vodou.

Výsledkem špatně zvolené stravy bývá často průjem. Nepovažujte ho za banalitu - vše o něm se dočtete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

%
%
Zatím hlasovalo 1 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jaká vyšetření a preventivní prohlídky má absolvovat dítě?

Všeobecné preventivní prohlídky a vyšetření u dětí jsou důležitou součástí primární péče a obsahem se liší od pravidelných prohlídek pro dospělé. Praktický lékař pro děti a dorost při těchto prohlídkách sleduje zdravý vývoj dítěte od narození během celého dětství a dospívání až do doby předání adolescenta do péče všeobecného praktického lékaře. Součástí jsou také vyšetření, která jsou navázaná na konkrétní věk dítěte.

Zpátky do lavic! Jak by měla vypadat ideální svačina?

Ať už doma máte prvňáčka nebo skoro maturanta, myslete na to, že zdravá svačina je pro oba stejně důležitá. Svačina není jen o zahnání hladu, ale o dodání potřebné energie. Vhodně sestavená svačina podporuje nejen fyzické zdraví, ale i lepší paměť, rychlejší myšlení a soustředění.

Bolest hlavy a oční vada

Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně syna. Je mu 11 let a poslední měsíc si stěžuje na bolest hlavy. Po preventivní prohlídce byl odeslán na oční. Můj dotaz zní, zda může být bolest hlavy spojena s očima? Tedy pokud má zhoršený zrak, může ho od toho bolet hlava? Moc děkuji

Nejčastější dětská zranění: kdy je třeba lékař?

Úrazy a děti k sobě bohužel neodmyslitelně patří. V situacích, ve kterých se dítě zraní je těžké rozlišit, zda je třeba urychleně vyhledat lékaře, nebo se ošetření obejde bez odborného zásahu. Doktoři se shodují, že v mnoha případech je lepší lékaři zavolat a domluvit se po telefonu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce