Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Stravování v horkém klimatu

(Prof. MUDr. Vladimír Šerý CSc. | přečteno: 9291x )

Potřeba energie je v horkém klimatu nižší než v mírném pásmu. Strava se má však konzumovat častěji a v menších dávkách.

Dobrá rada
shutterstock.com

Večeře se má podávat nejlépe 3 hodiny před spaním. Je účelnéomezovat tuky a dávat přednost rostlinné stravě. Velmi důležitý je dostatečný přívod tekutin, který podporuje funkci ledvin a trávení. Je také určitou prevencí dehydrace (ztráty tělesných tekutin a solí), která se dostaví zvláště při průjmu a zvracení. Dostatečný přívod tekutin je také prevencí zácpy, únavy a vyčerpání, ale i dalších stavů a onemocnění z horkého klimatu. Osvěžení přináší nakyslé ovoce a nápoje, především ovocné šťávy. Pití nápojů s větší přísadou šťávy citrusových plodů, hlavně citronů značně snižuje riziko nákazy cholerou. Kyselá reakce v žaludku tvoří dosti účinnou bariéru proti vniknutí cholerových bacilů, které nesnášejí kyselou reakci. To bylo prokázáno i při výzkumu v západní Africe. Během dne je vhodné vystříhat se alkoholických nápojů. Stará koloniální praxe doporučuje alkoholické nápoje až po západu slunce.

Také množství soli v potravě má být vyšší než v mírném klimatu. Normální strava obsahuje obvykle 10 g soli, při silném pocení a námaze její potřebné množství stoupá až na 25 g.

V tropech je třeba vystříhat se důsledně potravin smyslově změněných, nahnilých a napadených houbami (plísněmi, kvasinkami), které mohou obsahovat mykotoxiny (jedy vylučované houbami). I v restauracích, které zdánlivě mají vysokou hygienickou úroveň, může být zdraví ohroženo požitím syrové zeleniny, nedostatečně omytých plodů, syrového, polosyrového masa nebo měkkýšů (např. ústřic, které se např. ve Francii běžně požívají v syrovém stavu). Rizikové jsou i nedostatečně tepelně upravené ryby.Značné riziko představují potraviny i dobře tepelně upravené, které se ponechají před tepelnou úpravou několik hodin v teplotě okolí. Potraviny, které před tepelnou úpravou byly kontaminovány některými kmeny žlutého stafylokoka (nejčastěji z hnisavých afekcí na rukou kuchaře), vylučující enterotoxin (termostabilní) mohou vyvolat onemocnění i po důkladné tepelné přípravě. V tropech a subtropech zásadně nekonzumujeme zmrzlinu s výjimkou dovážených ze zemí vyspělých. S rizikem je spojeno přidávání ledu do nápojů vzhledem k jeho nehygienické přípravě a transportu. Bakterie i viry v něm zůstávají dlouho konzervovány.

V tropech a subtropech alespoň ve větších městech mají Evropané možnost stravovat se v restauracích evropského typu vyšších cenových tříd, i když ani v nich nelze vyloučit nemoci po požití kontaminovaných (výkaly znečištěných) potravin u výrobce a po pití bakteriologicky závadné vody a jiných nápojů. Čím nižší je hygienická úroveň restaurace, tím vyšší je riziko nákazy průjmovými onemocněními nebo hepatitidou A a E, břišním tyfem, salmonelami, cholerou a dalších nemocí přenášených potravinami a vodou.

Výsledkem špatně zvolené stravy bývá často průjem. Nepovažujte ho za banalitu - vše o něm se dočtete zde.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce