Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Antibiotika versus sluneční záření

(29. května 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 939x )

Léčba antibiotiky s sebou nese několik omezení. Od dodržování klidového režimu, abstinenci až po ochranu před sluncem. Některé typy zvyšují citlivost kůže na slunce, proto je třeba před pobytem na slunci dbát zvýšené opatrnosti. Při užívání určitých typů léků dochází ke změnám na kůži, která se stává citlivější k působení UV paprsků.

shutterstock.com

Antibiotika (stejně jako některé jiné léky) mají takzvaný fotosenzitivní potenciál – kůže se stává citlivější na světlo (zejména na ultrafialové záření) a může dojít k vystupňované kožní reakci.

Reakce můžeme rozdělit do dvou skupin:

  • Fototoxicita – vznikne zpravidla u antibiotik užívaných vnitřně a reakce se objevují na místech, kam sluneční paprsky dopadly. Může vypadat jako našedlá vyrážka.
  • Fotoalergie – vzniká u antibiotik používaných lokálně, tedy přímo na kůži. Může se projevit s několikadenním zpožděním, a to i na místech, kterým se sluneční paprsky vyhnuly.

Mezi antibiotika a chemoterapeutika, která mohou způsobit fotosenzitivní reakce, se řadí:

  • tetracykliny (tetracyklin, doxycyklin),
  • chinolony (ciprofloxacin, ofloxacin),
  • sulfonamidy (cotrimoxazol),
  • dále chloramfenikol, gentamycin aj.

Jak reakce vypadá?

Reakce kůže na sluneční záření může vypadat jako závažnější popálení od slunce. Nejprve se objevuje silné svědění a napětí pokožky, které může přejít až v bolest. Příznaky se mohou zhoršovat a kůže může zrudnout, mohou se objevit puchýřky, puchýře, včetně olupování kůže. V některých případech se fotosenzitivní reakce projevuje ve formě šedých skvrnek na kůži. Po dlouhodobé terapii antibiotiky byly popsány jizvy, zvýšená citlivost kůže nebo hyperpigmentace (tmavší skvrny na pokožce). Hyperpigmentace může přetrvávat měsíce i roky po vysazení léčiva a je velmi obtížně léčitelná.

Výskyt vyrážky „ze sluníčka“ je individuální. Každý jsme totiž unikátní osobnost s vlastní složitou genovou výbavou. Určité skupiny lidí však mají téměř stoprocentní jistotu, že k poškození kůže dojde. Jedná se o nemocné trpící kožním onemocněním, včetně ekzému a infekce herpes virem. Pravidelné poničení kůže také nastává u HIV pozitivních. V nebezpečí jsou též osoby trpící autoimunitními chorobami, jako je například systémový lupus.

Další léky, které reagují na slunce

Obdobné problémy mohou nastat i při užívání dalších léků. Při kombinaci s antibiotiky se navíc negativní účinek na kůži může sčítat. Na které přípravky si tedy dávat pozor?

  • Antibiotika – doxycyklin, tetracyklin, ciprofloxacin, ofloxacin, levofloxacin, trimethoprim, sulfonamidy a griseofulvin (lék proti plísňovému onemocnění);
  • tricyklická antidepresiva;
  • antihistaminika;
  • léky proti zánětu – ibuprofen, ketoprofen, naproxen;
  • diuretika;
  • antihypertenziva;
  • léky na cukrovku a vysoký cholesterol.

Pokud tedy berete antibiotika a současně ještě i jiný lék, raději se odborníka zeptejte včas, zda je možné pobývat na slunci. 

Jak se tedy chránit?

Při užívání těchto antibiotik by se měl omezit pobyt na slunci na minimum (obecně se pobyt na slunci během léčby všemi antibiotiky nedoporučuje z důvodu celkového zatížení organismu). Opatrnost je nutná jak v případě užívání tablet, tak v případě lokálně aplikovaných antibiotik (např. roztoky a masti). Lokální antibiotika jsou velmi často používána při léčbě akné a to i ve formě přípravků připravovaných v lékárně. Na nutnost omezit pobyt na slunci by měl upozornit lékárník při výdeji takového přípravku. Během užívání antibiotik nebo jejich aplikaci na kůži by se také neměla navštěvovat solária. Dále je vhodné chránit pokožku oděvem, nosit pokrývku hlavy a odhalenou kůži chránit krémy s vysokým faktorem zejména proti UVA záření.

Co dělat, pokud se u vás objeví fotosenzibilizační reakce

Léčba nežádoucích fotosenzitivních účinků antibiotik je zaměřena pouze na příznaky. První fáze spočívá ve vysazení antibiotika nebo jeho nahrazení za antibiotikum z jiné chemické skupiny. Vysazení antibiotika by mělo být vždy konzultováno s lékařem a bez jeho vědomí by se antibiotika vysazovat neměla. Další fáze léčby spočívá v ochraně pokožky před slunečním zářením, a to oděvem nebo slunečními krémy s vysokým ochranným faktorem. S jeho výběrem vám může pomoci kožní lékař nebo lékárník. Akutní příznaky lze mírnit chlazením kůže (např. studenými obklady, aplikací tělového mléka po opalování s obsahem zklidňujících nebo chladivých složek – aloe vera, pantenol apod.), podáním léků proti alergii nebo mastmi obsahujícími kortikoidy. Závažnější kožní reakce by měl posoudit lékař a navrhnout vhodné řešení. Zvýšená citlivost na sluneční záření může přetrvávat i několik týdnů po vysazení antibiotika, proto je potřeba chránit kůži proti slunci i během celé této doby. Neméně důležitá je dostatečná hydratace a příjem minerálů

Pokud si nejste jistí, zda musíte omezit pobyt na slunci při léčbě antibiotiky, neváhejte se obrátit na svého lékaře nebo lékárníka!

Potřebujete poradit, který produkt je pro vás nejlepší? Kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce