Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prevence a první pomoc při psím kousnutí

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 44698x )

Psi komunikují se svým okolím pouze tím, co mají k dispozici - svým tělem, rozsahem různých zvuků a svými zuby.

shutterstock.com

Naprostá většina z nás se denně dostává do kontaktu s psími miláčky, které buď vlastníme, nebo je vlastní lidé okolo nás. Sousedé, přátelé, ale i neznámí lidé. Denně potkáváme celé spektrum plemen; od nejmenších roztřesených a bojácných psíků až po stvoření, která často označujeme slovy používanými spíše v souvislosti s hovězím dobytkem.

Odhady hovoří o 4,7 milionech lidí, kteří jsou pokousáni nebo ošetřeni pro psí kousnutí každý rok. Každé zvíře jedná na základě instinktů, které jsou pro každé zvíře primární. Prioritou pro každé zvíře je: lovit kořist, střežit své teritorium, ochraňovat svá mláďata a bránit sebe samé, pokud jsou zahnáni do úzkých, či ohroženi. Psi komunikují se svým okolím pouze tím, co mají k dispozici - svým tělem, rozsahem různých zvuků a svými zuby. Mnoho psích kousnutí je označováno jako nevyprovokované. To je však lidská interpretace. Máme k dispozici způsoby, jak se psího kousnutí vyvarovat a zde je pár poznámek k tématu.

Poznej varovná znamení

Mnoho varovných známek můžeme vidět, jiné slyšet. Tyto zahrnují:

  • Různé odstíny vrčení nebo agresivní štěkání.
  • Plachost nebo strach, jako by byl pes přiškrcen, má nízko hlavu, pokrčené nohy a ocas stažený mezi zadními nohami. Vystrašený pes může být neméně nebezpečný než jiné agresivní zvíře.
  • Zježená srst, vztyčené uši, napjaté tělo, vysoko zdvižený ocas říká: "Zůstaň daleko ode mne nebo ...!"
  • Nepřirozeně tiší a nepřirozeně klidní psi. Mnoho bojových plemen je chováno právě pro jejich schopnost skrýt agresivní chování.
  • Pes trpící bolestí nebo nemocné zvíře může kousnou kohokoliv, kdo se jej dotkne, včetně svého majitele.

Vyvaruj se nebezpečných situací

Zde je pár rad jak se vyhnout situaci stát tváří v tvář psu, který může kousnout.

  • Drž odstup od psů, kteří jsou v autě, na řetězu, nebo kteří jsou zahnáni do úzkých. Ty se v těchto situacích cítí zranitelní a chtějí ochránit své teritorium.
  • Nikdy neutíkej okolo psů! Lidé pěstující jogging a malé děli na kole mohou vyprovokovat jejich instinkt lovit a útočit.
  • Nezdržuj se nikdy v okolí psa, který jí, žvýká, spí, nebo se stará o mladé.
  • Nikdy nedráždi psa a nehraj před ním "drsňáka".
  • Buď opatrný při styku se starými psy. Mohou být slepí, citliví na dotek nebo mohou mí poškozený sluch.
  • Nikdy nenechávej dítě samotné se psem. Děti jsou na vrcholu seznamu úmrtí způsobených psy.
  • Nikdy od sebe neodtrhuj zápasící psy holýma rukama. Použij raději hadici s vodou, nebo hoď přes psy deku, abys je desorientoval. Děti by si měly zavolat na pomoc dospělého.
  • Nepřibližuj nikdy tvář k psovi při tréninku, zvláště používáš-li právě výchovných prostředků.

Sebeobranné prostředky

Po celém světě vzniká mnoho center, která se zabývají ochranou před psy a jejich kousnutím. Podle jejich statistik mnoho lidí pokoušou psi, neboť neúmyslně provokují, či eskalují jejich útok. Podle nich - vyskytujete-li se v blízkosti agresivního psa nikdy mu nekoukejte do očí a nedělejte rychlé a náhlé pohyby. Tím můžete psa stimulovat a zavdat mu příčinu k útoku. Zůstaňte stát bez pohybu, jako sochy. Stůjte vždy tváří k psu, ale s hlavou odvrácenou stranou. Jste-li napadeni, nikdy se nesnažte psa přemoci. Máte-li něco v ruce, pusťte mu to před tlamu. Nemáte-li nic v rukou, zvedněte je a chraňte si jimi tvář. Jste-li povaleni na zem nedělejte rychlé pohyby a nekřičte. Představte si, že jste želva, stočte se do klubka tváří k zemi a přikryjte si rukama hlavu. Zůstaňte v této pozici, dokud nepřijde záchrana, nebo dokud vás pes neopustí.

Učte své psy, aby byli bezpeční v kontaktu s člověkem

  • Zaveďte svého psa do tréninkových kurzů. Rozviňte u něj respekt před člověkem.
  • Pes by měl být součástí rodiny - smečky. Nesocializovaný pes žijící venku na dvoře na řetězu kouše mnohem častěji.
  • Vytvoř domácí pravidla a standarty chování pro svého psa. Tyto jej učiní šťastnějším, naučí jej respektu a pes je bezpečnější pro své okolí. Tyto standarty by měli dodržovat všichni členové rodiny.

No a co učinit, když k pokousání přesto dojde?

    • Bezprostředně uvědomit policii a zjistit totožnost psa a majitele, abychom zjistili, zda je pes řádně očkován.
    • Současně vyprostit dostupnými prostředky postiženého z kontaktu se psem.
    • Rány desinfikovat a pokud možno sterilně překrýt.
    • Vyhledat definitivní lékařské ošetření i pokud se zdá poranění banální. Pokud je pes řádně očkován, může mít postižený dlouhý odstup od očkování proti tetanu a je jej nutno přeočkovat. Lékařské vyšetření také potvrdí rozsah poranění.

Nejbezpečnějšího a nejvychovanějšího psa uvidíte vy a vaše dítě v atlasu plemen !!!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Anonym
1x

Díky, že se někdo alespoň pokusil o jakousi výchovu lidí ve vztahu ke zvířatům a konkrétně ke psům. Na místo obvyklého "mediálního honu na čarodejnice" se tu zmíněno několik velmi užitečných rad, jak se chovat ke psům a jak poznat, kdy je raději nechat na pokoji. Ráda bych taky podotkla, že jako prevence by neměla sloužit pouze výchova psů, ale také výchova dětí. Mnohdy se setkám s naprosto hysterickými matkami, které místo toho, aby dítě upozornily, že ke psovi (všem zvířatům) musí vždy přistoupit zpředu, mluvit na něj, aby ho nepřekvapili, nechat ho nejdříve očuchat ruku a nedělat prudké pohyby, tak dítě táhnou za ruku pryč a hystericky u toho ječí. Mám jen jeden problém s tímto článkem. Ani vy jste se nedokázali vyvarovat onoho mediálního spojení "bojová plemena". Tento výraz byl uměle vytvořen médii a ve skutečnosti žádná taková skupina plement neexistuje! Jde převážně o teriéry jejichž přirozené instinkty a tělesné predispozice byly člověkem zneužity, ale nejsou to "bojová plemena"! Pro Vaši informaci se plemena psů děli do následujících skupin: 1.skupina plemena ovčácká, pastevecká a honácká 2. skupina pinčové, knírači, molosoidní psi, švýcarští salašničtí psi 3.skupina teriéři 4. skupina jezevčíci 5. skupina špicové a primitivní plemena 6. skupina honiči a barváři a příbuzná plemena 7. skupina ohaři 8. skupina retrívři, slídiči a vodní psi 9. skupina společenská plemena 10. skupina chrti

adam
3x

Bojová plemena samozřejmě existují a jde o pitbuly, stafordšírské teriéry, dogy, bullteriér apodobně. Zkrátka velmi nebezpečná plemena psů, která byla vychovávana pro boj a tento mají v genech. I jinými atributy vyhovují bojům. Nízký práh bolesti, svalnaté tělo apodobně. Za psa odpovídá vždy majitel. Bohužel jsou psi inteligentní zvířata, která mohou mít různou povahu. Tak jako mezi lidmi se najdou psychopaté, najdou se i mezi psy. A nejnebezpečnější je spojení bojové plemeno a ještě psychopat. To pak málo platné, majitel ho může řádně vychovávat a stejně může dojít k neštěstí. Já považuji psa za zbraň. Majitel musí vždy vodit psa na vodítku a s náhubkem. Pouštět ho může jen na vlastním pozemku. Není možné, aby se lidi třásli před pobíhajícími psy v parku, nebo na ulici. (Není to ani zákonem dovoleno) Nevadí mi samozřejmě pobíhající jezevčík, biegel, labrador. Ale pobíhající bojový pes mi vadí. Pokud by mě někdy napadnul, tak si najdu jeho majitele a rozsekám ho na sračky. Vymlátím zuby a dolámu kosti. Považuji to za stejný případ, jako kdyby po mě střílel pistolí. A to se přece mezi slušný,i lidmi nedělá!

Lucie J.

Znám mnoho psů, jak vy říkáte, "bojových plemen", kteří jsou mnohem hodnější, přítulnější a poslušnější, než kdejaký čistokrevný kabelkový smeták, teda "společenské plemeno". Mimochodem mám sama tři tyto kabelkové smetáky, takže píšu objektivně. Mí psi jsou naštěstí perfektně vychovaní, jelikož docházíme minimálně jednou týdně na cvičiště, což většina lidí s malými psy nedělá. Za agresivnějšího považuji já osobně Jorkšíra než např. Dogu. Nesnáším lidi, kteří škatulkují psy. Škatulkovat se mají majitelé. Psa za zbraň nepovažuji z toho důvodu, že jsem často v prostředí všech možných plemen psů. Někdo psa považuje za mnohem oduševnělejší bytost než člověka - což je přesně můj případ. Jelikož pes nikdy nemyslí nic zle. Jen člověk ví, co to je zákeřnost. U psa musí člověk agresivitu vyvolat. Jako malá jsem hladila přes mříže psa, který pokousal svého majitele. Když jsem u kotce stála jen já, pes byl v pohodě, přiblížil se majitel a pes na něj vrčel. Častokrát si pokousaný člověk o pokousání říká, nebo jde o tik vyvolaný špatným zacházením. Závěrem: nesnáším lidi, jako Vy, kteří si myslí, že něčemu rozumí, ale v branži se nepohybují. Stejně jako nesnáším rodiče, kteří svým dětem nedovolí, aby si psa pohladily, když si pes před dítě lehne na záda a vrtí ocasem. To že mu jdou vidět zuby vždy neznamená, že chce pes zaútočit. To by si měl každý zapamatovat.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce