Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Exotika na dětském talíři

( Renata Vyšínová | přečteno: 9580x )

Je jasné, že na dovolenou do ciziny pojedou děti s vámi. Už se těšíte na místní speciality, dary moře a spoustu ovoce. Mnohé exotické pochoutky se na dětský talíř hodí, ale je třeba být opatrní. Podívejte se s námi po oblíbených destinacích a nakoukněme "pod pokličku" národních kuchyní.

shutterstock.com

Pojďme si probrat některé země, kam Češi směřují nejčastěji. Často si můžeme na místní kuchyni nejen pochutnat, ale dokonce se i inspirovat! Česká kuchyně je sice velmi dobrá, ale mnohdy i dost kalorická - a to se vlivem zahraničních inspirací může změnit.

Egypt, Turecko

Spousta zeleniny, kuskus (pšeničná krupice), humus (kaše z cizrny), zeleninové karbanátky, tzv. falafel, pita chléb, kebab čili kořeněné maso z jehněčího nebo drůbežího. "Při jídle v místní restauraci doporučuji objednávat jídla raději vařená nebo pečená a nápoje v lahvi, kterou by měla obsluha otevřít až u stolu – tím se vyhneme případným trávicím obtížím," varuje nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí. "V arabských zemích se také příliš nedoporučuje konzumace jídel, která nabízejí stánky na ulici. Kvalitně připravená arabská jídla obvykle neobsahují žádné ingredience, které do dětského jídelníčku nepatří. Vyhnout bychom se měli jen ostřejším pokrmům, např. s obsahem kořenící směsi harrisa," doplnila Rusková. Děti jsou poměrně konzervativními strávníky, ale pokud uvidí, že vám chutná, možná se přidají.

Itálie

Pestrá a chuťově velmi zajímavá kuchyně. Charakteristická pizza a těstoviny nepřekvapí, ale doporučujeme ochutnat ryby, rizota, sýry, dary moře, nespočet variant zeleninových jídel… Každopádně se netřeba bát dítěti nabídnout ochutnat cokoli. Inspirací by mohly být saláty a jednoduchost některých receptů.

Řecko

Místní strava je považována za jednu z nejzdravějších. Základem je olivový olej, ryby, mořské plody, zelenina a ovčí sýr. Ochutnat můžete tzatziki (okurkový salát s česnekem a jogurtem, koprem a mátou), choriatiki (směs okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat s již zmíněným sýrem feta a zálivkou z olivového oleje a vinného octa). Milovníci masa si určitě dopřejí souvlaki (špíz z různých druhů masa). Známou specialitou je moussaka (vrstvy mletého masa, lilku a brambor zalité bešamelem a zapečené).

"Hojné používání olivového oleje a ryb je spojováno s nízkým výskytem nemocí srdce a cév u obyvatel této oblasti," říká nutriční terapeutka Jitka Rusková a doplňuje: "Bude fajn, pokud si děti zvyknou na častější konzumaci ryb, olivového oleje, zeleniny."

Francie

Základ místní kuchyně tvoří nejrůznější druhy sýrů, hojné využití zeleniny, dokonale sestavená jídla z ryb, drůbeže a zvěřiny. Pro děti je francouzská kuchyně velmi vhodná. Inspirovat se můžete při obkládání baget – jako když najdete při tvorbě chutných a zdravých svačin do školy.

Asie

Na opravdu exotické dovolené do Asie nebo Číny, ale i k návštěvám thajských a čínských restaurací u nás, nutriční terapeutka Jitka Rusková říká: "Děti by se měly vyhýbat nejrůznějším druhům ostrých a pikantních koření, které se používají při přípravě celé řady asijských specialit. Tyto přísady nejsou pro malé děti vhodné, mohou u nich totiž vyvolat střevní potíže, nemluvě o tom, že takové jídlo pravděpodobně nebude většině dětí chutnat.

Velký pozor by si měli dát rodiče alergických dětí. Kvůli hojnému používání netradičních surovin, ale i zcela obyčejné sóji nebo sójové omáčky, bychom mohli děti vystavit nepříjemným zážitkům s alergickou reakcí."

Vyzkoušet některé druhy receptů z různých mezinárodních kuchyní není určitě na škodu. Světová kuchyně přináší nové chutě a požitky. Často je zdravější než tradiční česká kuchyně (používá se v ní mnoho druhů ovoce, zeleniny, ryb, mořských živočichů a rostlinných tuků). To nám samozřejmě rozšiřuje obzory, poznáváme nové ingredience, které můžeme při troše fantazie a odvahy různě kombinovat. Děti bychom neměli do nových chutí nutit násilím, zároveň jim však není dobré, pokud stále trvají na oblíbeném řízku nebo smažených rybích prstech. Obohacujme proto jejich jídelníček nezvyklými novinkami – nebudou vybíravé!

Jak chutná vašim dětem na dovolené? Zůstávají u klasických hranolek, nebo experimentují? Zapojte se do diskuse nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana Schlitzová
2x

Se svými dětmi (7,10)jsme strávili v Asii téměř půl roku , projeli jsme Thajsko , Kambodžu, Laos ,Vietnam. Se stravováním , hlavně v začátcích to bylo složité, báli jsme se jíst na ulici a v restauracích snažících se přizpůsbit evropanům to bylo dost úděsné.V turistických destinacích není problém si dát pizu, hranolky, hamburger, koupit kvalitní evropské jídlo v obchodáku.Děti si postupně našly pár oblíbených jídel: palačinka s banánem, krevety s rýží, zelenin a s rýží nebo samotná, nudle smažené se zeleninou, zeleninové polévka, kari s bramborami, papaya salát, ...ovoce.. šlo o to zajistit ,aby nebylo ostré.Vždy jsme měli po ruce nějaké sušenky nebo brambůrky.Jedna dcera miluje ryby , druhá je nesnáší, takže někdy jedla jenom suchou rýži. a na některých ostrovech a v některých oblastech jsme vždy nějak jídlo zkombinovali. Maso až na vyjímku jsme mimo ryb nejedli.Je pravda, že doma po nacpání se českým jídlem se obě rády vracejí ke stravě spíše asijské...už trochu s oblibou začínají s chilli ..Jana Více o našem cestování si můžete přečíst na www.cestujemesdetmi.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypohydratace

Hypohydratace je stav, kdy tělu chybí akutně voda. Hypohydratace u všech jejích typů provázena nálezem nízkého krevního systémového tlaku, tachykardií, snížením centrálního žilního tlaku, křečemi a pocitem žízně.

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce