Je jasné, že na dovolenou do ciziny pojedou děti s vámi. Už se těšíte na místní speciality, dary moře a spoustu ovoce. Mnohé exotické pochoutky se na dětský talíř hodí, ale je třeba být opatrní. Podívejte se s námi po oblíbených destinacích a nakoukněme "pod pokličku" národních kuchyní.
Pojďme si probrat některé země, kam Češi směřují nejčastěji. Často si můžeme na místní kuchyni nejen pochutnat, ale dokonce se i inspirovat! Česká kuchyně je sice velmi dobrá, ale mnohdy i dost kalorická - a to se vlivem zahraničních inspirací může změnit.
Egypt, Turecko
Spousta zeleniny, kuskus (pšeničná krupice), humus (kaše z cizrny), zeleninové karbanátky, tzv. falafel, pita chléb, kebab čili kořeněné maso z jehněčího nebo drůbežího. "Při jídle v místní restauraci doporučuji objednávat jídla raději vařená nebo pečená a nápoje v lahvi, kterou by měla obsluha otevřít až u stolu – tím se vyhneme případným trávicím obtížím," varuje nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí. "V arabských zemích se také příliš nedoporučuje konzumace jídel, která nabízejí stánky na ulici. Kvalitně připravená arabská jídla obvykle neobsahují žádné ingredience, které do dětského jídelníčku nepatří. Vyhnout bychom se měli jen ostřejším pokrmům, např. s obsahem kořenící směsi harrisa," doplnila Rusková. Děti jsou poměrně konzervativními strávníky, ale pokud uvidí, že vám chutná, možná se přidají.
Itálie
Pestrá a chuťově velmi zajímavá kuchyně. Charakteristická pizza a těstoviny nepřekvapí, ale doporučujeme ochutnat ryby, rizota, sýry, dary moře, nespočet variant zeleninových jídel… Každopádně se netřeba bát dítěti nabídnout ochutnat cokoli. Inspirací by mohly být saláty a jednoduchost některých receptů.
Řecko
Místní strava je považována za jednu z nejzdravějších. Základem je olivový olej, ryby, mořské plody, zelenina a ovčí sýr. Ochutnat můžete tzatziki (okurkový salát s česnekem a jogurtem, koprem a mátou), choriatiki (směs okurek, paprik, cibule, oliv, rajčat s již zmíněným sýrem feta a zálivkou z olivového oleje a vinného octa). Milovníci masa si určitě dopřejí souvlaki (špíz z různých druhů masa). Známou specialitou je moussaka (vrstvy mletého masa, lilku a brambor zalité bešamelem a zapečené).
"Hojné používání olivového oleje a ryb je spojováno s nízkým výskytem nemocí srdce a cév u obyvatel této oblasti," říká nutriční terapeutka Jitka Rusková a doplňuje: "Bude fajn, pokud si děti zvyknou na častější konzumaci ryb, olivového oleje, zeleniny."
Francie
Základ místní kuchyně tvoří nejrůznější druhy sýrů, hojné využití zeleniny, dokonale sestavená jídla z ryb, drůbeže a zvěřiny. Pro děti je francouzská kuchyně velmi vhodná. Inspirovat se můžete při obkládání baget – jako když najdete při tvorbě chutných a zdravých svačin do školy.
Asie
Na opravdu exotické dovolené do Asie nebo Číny, ale i k návštěvám thajských a čínských restaurací u nás, nutriční terapeutka Jitka Rusková říká: "Děti by se měly vyhýbat nejrůznějším druhům ostrých a pikantních koření, které se používají při přípravě celé řady asijských specialit. Tyto přísady nejsou pro malé děti vhodné, mohou u nich totiž vyvolat střevní potíže, nemluvě o tom, že takové jídlo pravděpodobně nebude většině dětí chutnat.
Velký pozor by si měli dát rodiče alergických dětí. Kvůli hojnému používání netradičních surovin, ale i zcela obyčejné sóji nebo sójové omáčky, bychom mohli děti vystavit nepříjemným zážitkům s alergickou reakcí."
Vyzkoušet některé druhy receptů z různých mezinárodních kuchyní není určitě na škodu. Světová kuchyně přináší nové chutě a požitky. Často je zdravější než tradiční česká kuchyně (používá se v ní mnoho druhů ovoce, zeleniny, ryb, mořských živočichů a rostlinných tuků). To nám samozřejmě rozšiřuje obzory, poznáváme nové ingredience, které můžeme při troše fantazie a odvahy různě kombinovat. Děti bychom neměli do nových chutí nutit násilím, zároveň jim však není dobré, pokud stále trvají na oblíbeném řízku nebo smažených rybích prstech. Obohacujme proto jejich jídelníček nezvyklými novinkami – nebudou vybíravé!
Jak chutná vašim dětem na dovolené? Zůstávají u klasických hranolek, nebo experimentují? Zapojte se do diskuse nebo nám napište!
Přidat nový komentář