Zvýšená hladina bílkoviny v moči nebolí, přesto není radno ji podceňovat. Ukazuje totiž na řadu zdravotních problémů. Například na poškození ledvin nebo riziko ischemické choroby srdeční či selhání srdce. Odhalit bílkovinu přitom dnes není složité – stačí rychlý test ze vzorku moči, o který mohou pacienti požádat při preventivní prohlídce u svého praktika.
Hamburger nebo knedlíky s masem a omáčkou jsou zhruba stejně škodlivé. Je v nich moc tuků a také bílé mouky.

Pokud budeme srovnávat českou kuchyni reprezentovanou knedlíkem, masem a omáčkou s hamburgerem, zjistíme, že jsou na tom podobně. Knedlík to je vlastně taková houska, maso - je karbanátek. V Česku se pije pivo, v USA kola. I kalorické hodnoty jsou podobné. V obou je hodně tuku.
Jak upozorňuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny, problémem, který je možná ještě větší než tuku je ale spíše bílé pečivo, tím se myslí i knedlíky. Protože jsou stejně jako houska z bílé mouky, mají vysoký glykemický index. To způsobuje, že organismus je nasycen jen krátce a zároveň to zvyšuje chuť na sladké.
Česká kuchyně pak má podle Pavla Suchánka oproti té americké jednu nevýhodu a tou je všudypřítomné pivo. »Koly málokdo vypije více než půl litru, dát si ale k obědu dvě až tři piva, je docela běžné.«
Na druhou stranu, v typicky české restauraci nebývají v poledních menu příliš velké porce. Na to si stěžoval i dobrovolník v projektu »Super špek me« Karel Gustav Božan. Ten jedl celý měsíc výhradně v českých restauracích a bufetech. Mencla se totiž inspiroval filmem Super size me, jehož „hrdina jedl měsíc třikrát denně jen v McDonald´s.
Malé porce ale vedou k tomu, že si - zejména muži - objednávají dvojité knedlíky nebo se dojídají pečivem. Bílým pečivem s nevhodným glykemickým indexem.
I typicky české jídlo lze ale sníst, aniž byste se zcela prohřešili proti zásadám zdravé výživy. »Když si dáte knedlo-vepřo- zelo, dva knedlíky, hodně zelí a libové maso, tak je to v pohodě. Stejně jako když si dáte MacDonalda salát bez zálivky,« říká odbornice na hubnutí Iva Málková.
Přidat nový komentář