Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Potravinové alergie

(MUDr. Daniela Hlobilová | přečteno: 34197x )

Alergie na některou potravinu se objevuje nejčastěji u dětí do šesti let. Může se ale vyvinout i později, dokonce v dospělosti. Ironií je, že nejčastějšími alergeny u starších dětí a dospělých jsou potraviny, které považujeme za zdravé až nezbytné - jsou to totiž ořechy, sýry, ryby, mák, aromatické ovoce a zelenina.

shutterstock.com

Ne každá nežádoucí reakce na jídlo je alergie!

Potravinovou alergií se rozumí nežádoucí reakce na určitou potravinu, která je podmíněna imunitními reakcemi. Tato definice je důležitá proto, že existuje také možnost nežádoucí reakce na potravinu, která je ale způsobena jinak než imunitně, např. nedokonalostí trávit určitou živinu (např. intolerance mléčného cukru), dráždivostí některých potravin (káva, zrající sýry). Zjednodušeně se dá říci, že mnoho lidí si myslí, že má alergii na potravinu, ve skutečnosti se však o alergii nejedná.

Kdy a proč se objeví potravinová alergie

Potravinová alergie se nejčastěji objeví u dětí do 6 let věku, může se však objevit až v dospělosti. Zásadní pro vznik potravinové alergie je správné fungování imunitního systému na střevní sliznici. Všechny látky, které se dostanou do trávicího traktu, jsou podrobeny jakési lustraci. Látky, které jsou vyhodnoceny jako škodlivé, jsou zneškodněny, látky, které jsou vhodné a potřebné, jsou správně využity. Někdy ale dochází k nesprávnému nastavení imunitní odpovědi na sliznicích trávicího traktu a nepřiměřené imunitní reakci na určitou běžně se vyskytující bílkovinu - například bílkoviny obsažené v kravském mléce, vaječném bílku, v obilovinách, rybách atd.

Proč reaguje střevní imunitní systém nepřiměřeně? Svou roli hrají genetické vlivy (pokud někdo v rodině má astma, ekzém, pylovou alergii), vlivy prostředí - znečištění, stres, málo pohybu, špatné stravovací návyky, špatné složení střevní mikroflóry.

Po požití alergizující potraviny následuje kaskáda složitých imunitních procesů a výsledkem je zánětlivá reakce na sliznicích střeva a posléze rozšíření alergické reakce i na kůži a dýchací cesty (kopřivka, ekzém, otoky, dušnost).

Nejčastější alergizující potraviny

Potravinová alergie je v dětském věku častá, přísné odhady hovoří až o 8 % dětí.

V průběhu prvního roku věku dítěte je nejčastější potravinovou alergií alergie na kravské mléko, vaječný bílek, bílkoviny obilovin, burské oříšky, sóju. U těchto potravin se stává, že v průběhu několika let se jejich alergizující schopnosti snižují tak, jak pozvolna dozrávají trávicí procesy a trochu se otupí reaktivita imunitního systému. Zhruba do 6 let věku se naprostá většina alergií na tyto základní potraviny zmírní nebo zcela vymizí.

Po prvním roce následuje alergie na ořechy, sýry, ryby, mák, celer, aromatické ovoce, zeleninu a další.

Projevy potravinové alergie

  • Projevy v oblasti trávicího traktu: zvýšené ublinkávání, pomalý váhový přírůstek, nechutenství, nadýmání, bolesti břicha, kojenecké koliky, nitky krve na stolici kojenců, průjmy s hlenem i krví, chudokrevnost – málo vstřebaného železa
  • Kožní projevy: kopřivka, otoky, ekzém
  • Reakce dýchacího systému: chronická rýma, chronický zánět středouší, kašel, časté záněty průdušek s dušností, bronchiální astma
  • Vzácně může nastat anafylaktická reakce, která znamená bezprostřední ohrožení života a vyžaduje rychlou lékařskou pomoc.

Léčba

Diagnostika potravinové alergie je poměrně složitá a měla by být vyhrazena do rukou specialistů – alergologů–imunologů. Léčbou je pak naprosté vyloučení nevhodné potraviny z jídelníčku.




Trpíte Vy nebo Vaše dítě potravinovou alergií? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám napište!

partner_1.png

Diskuse k článku
Jana Barnová

Od mládí trpím na záněty průdušek a kašel. Minulý týden mi lékař zjistil alergii an pšenici a mléjo. Tak nevím co budu jíst. Pšenice je v kazdém pečibu a i sýry jsou z mléka. Zbávají mo jen sojová mléka a jogurty, sojový jogurt stojí 18 Kč, normální 6. To se mi to pěkně podraží.

Jarca
1x

Jano, bylo by dobre posilit streva. Doporucuju tiktury pani Podhorne, zn. Nadeje a k tomu probiotika. Nas malej trpel na prujmy, ty jsme zvladli homeopatii, psk se ale do toho dalo zahleneni, pozdeji se hlen tlacil i usima, takze zanety usi a to vsechno, ze mel narusene streva. Nerika se nadarmo, ze imunita sidli ve strevech. Ta dieta, omezeni potravin, ktere Vam nedelaji dobre je ale asi vzdycky zaklad. Ale nezoufejte.Kazda nemoc je cesta a Vas neco naucit. Zkuste zmenit jidelnicek. Ony ty obilninove kase, lusteniny, tofu syr atp. zas nejsou tak spatne, kdyz se je clovek nauci pouzivat a upravovat, aby byly chutne. A kazdemu ta vlaknina v obilovinach a lusteninach jen prospejou. Tak at se dari a krasne byti preje Jarca

Daniela
1x

dočetla jsem se zde,co je vlastně alergie a co je alergická reakce i co jí způsobuje...mám od své alergoložky informaci,že mohu trpět tzv.zkříženou alergií jedná se o mírnou pylovou a silnou pokračující potravinovou. Mohu se tady obrátit na nějaké odboríky,kteří mi vysvětlí co to přesně znamená??


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce