Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na astma můžete i zemřít

( Renata Vyšínová | přečteno: 18550x )

Alergie, znečištěné ovzduší, ale i stres a časté infekce dýchacích cest, to jsou důvody, proč vznikne astma. Podle statistik jím trpí každý dvanáctý Čech. „Podcenění stavu či o zanedbání léčby ze strany pacienta, případně špatně nastavená léčba lékařem jsou často důvodem, proč pacienti na astma umírají,“ říká v rozhovoru doc. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., primářka Pneumologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou.

shutterstock.com

Jsou astma a alergie opravdu dědičné?

Náchylnost k alergickým onemocněním je skutečně částečně genetický vázaná, čili dědičná. K vývoji onemocnění u jedince ale přispívají nemalou měrou vlivy prostředí, jako je styk s alergeny, infekce, které podněcují „alergický“ typ imunitní odpovědi, pasivní a aktivní kouření, stres.

Jak se astma projevuje?

Astma se typicky projevuje záchvaty klidové dušnosti většinou, spojené s pískavým zvukem. Důvodem obtíží a zvukových fenoménů je zúžení průdušek způsobené stažením jejich hladkých svalů a otokem sliznice. Záchvat mohou spustit alergeny, infekce, chlad, stres, některé léky. Někdy jsou ale projevy astmatu méně typické, kupříkladu pouze suchý kašel, nebo dušnost při námaze.

Jak se léčí a dá se vyléčit?

Mezi základní principy léčby astmatu patří léčba neinfekčního „alergického“ zánětu dýchacích cest, který je důvodem astmatu a pak léčba symptomů, čili bezprostřední léčba akutních příznaků (záchvatů dušnosti). Mezi základní protizánětlivé léky u astmatu patří inhalační kortikoidy, méně často celkově působící kortikoidy, či jiná protizánětlivá léčba (protilátkami proti alergickým protilátkám). K úlevě akutních příznaků používáme tzv. beta-mimetika, která akutně a krátkodobě průdušky roztahují. Dlouhodobě působící beta-mimetika někdy používáme v kombinaci s inhalačními kortikoidy k dosažení lepší dlouhodobé kontroly astmatu.

Kdo je astmatem více ohrožen?

Alergie je častější u dětí než u dospělých. V roce 2006 lékaři diagnostikovali astma u 8 % dětí, což je nárůst o polovinu ve srovnání s rokem 1996. Astma je častěji problémem chlapců, ale závislost alergických nemocní na pohlaví není jednoznačně prokázána.

Existují profese, kde jsou lidé astmatem nebo alergiemi ohroženi?

Všechny profese, kde přichází člověk do styku s látkami, které jsou potenciální alergeny, jsou rizikové pro rozvoj alergie u geneticky disponovaného jedince. Časté jsou profesní alergie u pracovníků v zemědělství, u mlynářů, pekařů, či ve výrobě a zpracování ostatních zemědělských produktů. Alergii se ale nemusí vyhnout ani pracovníci ve strojírenství, kde může vzniknout kožní alergie na kovy, či emulze, dále pak v textilním průmyslu, kdy je alergie vyvolatelná jak vlákny, tak barvivy.

Je možná v lehčích případech nějaká domácí léčba nebo patří astma vždy do rukou lékaře?

Astma by si pacient vůbec sám diagnostikovat ani léčit neměl.

Může být astma i smrtelné?

V současné době, kdy lze i těžké formy astmatu úspěšně léčit, je úmrtnost na astma minimální. Bohužel ale i dnes dochází k úmrtím na těžké astma. Nicméně většinou jde podcenění stavu či o zanedbání léčby ze strany pacienta nebo o špatně nastavenou léčbu lékařem.

partner_1.png

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce