Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat s alergií na babiččiny peřiny?

( Redakce | přečteno: 9816x )

Alergici si podle rad mají dát do bytu květiny, které pročistí vzduch. Prý je také lepší odpustit koberce a koupit zvlhčovač. Co ale dělat, když máte alergii na babiččiny peřiny, nebo proč si pořídit samočinný vysavač, to vám poradí MUDr. Hana Drahoňovská, CSc. ze Státního zdravotního ústavu.

shutterstock.com

Nabízíme vám dotazy na několik dotazů od alergiků a jejich rodinných příslušníků.

Dotaz: Slyšela jsem, že pokojové květiny jsou dobrým pomocníkem při zlepšování prostředí v bytě. Chtěla bych vědět, jestli je to pravda a které.

Odpověď: Zelené rostliny pohlcují oxid uhličitý a produkují kyslík, a tím přirozeným způsobem zlepšují vzduch. Některé z nich mají schopnost odstraňovat chemické látky. Například filodendron, tchýní jazyk a většina listnatých popínavých rostlin pohlcují formaldehyd, toluen a benzen. Mezi řezanými květinami najdeme největší lapače v chryzantémách a gerberách.

Malé varování - nepřehánějte to s květinami, mohou přispívat k nadměrné vlhkosti a být zdrojem plísní a kvasinek. Někdy mohou zabraňovat přístupu světla a vytvářet tmavé a vlhké prostředí. Umělé květiny nejsou sice žádným nebezpečím pro zdraví, ale z pohledu protialergenového režimu jsou zbytečnými lapači prachu a navíc postrádají přirozený efekt tvorby kyslíku.

Dotaz: Četl jsem v novinách, že jedna americká studie potvrdila, že čím víc zvířat v domácnosti žije, tím méně mají děti alergií?

Odpověď: Podobné zprávy přinášejí často dost zkreslené výsledky vědeckých studií. Tvrzení, že děti vyrůstající v domácnosti se zvířaty trpí méně alergiemi, je součástí tzv. hygienické hypotézy, která se opírá o předpoklad, že dozrávání imunitního systému je ovlivněno setkáváním s infekčními agens a naučí se tak správně, tj. normálně a nikoliv přehnaně, reagovat na prostředí. Podobné výsledky přinesly studie dětí, které mají více sourozenců nebo navštěvují brzy kolektivní dětská zařízení. Tyto děti měly sice vyšší výskyt běžných respiračních onemocnění s kašlem a rýmou, ale k alergickým reakcím u nich docházelo méně častěji než u dětí méně vystaveným působení bakterií a virů. Vědci z toho vyvozují, že k správnému dozrávání imunitního systému je třeba přiměřené stimulace.

Problém je ve slově přiměřené. Neznamená to jistě vystavovat dítě úmyslně situacím, ve kterých může „chytit nějakou infekci“, a považovat to za prevenci rozvoje alergie. V praxi to znamená, že pokud víme, že dítě má pravděpodobně zděděnou dispozici k alergii, není třeba ho příliš úzkostlivě chránit před působením prostředí – např. bakteriemi a viry. Je však třeba dávat si pozor na alergeny v prostředí. Pokud se už konkrétní alergie, např. na kočky, rozvinula, platí to dvojnásob. V tomto případě už výše popsaný preventivní účinek cestou stimulace imunitního systému neplatí.

Dotaz: Bydlíme ve velmi prašné části města a chtěla jsem, aby moje alergická dcera co nejvíce pobývala na zdravém vzduchu. Proto jsme jezdili každý týden k dědovi do jihočeské vesnice. Ale při prvním vyběhnutí z auta se dcera rozkašlala a nezbavila se kašle po celou dobu pobytu. Je kolem chalupy snad nějaká geopatogenní zóna?

Odpověď: Venkov je považován za místo, kam se jezdí za zdravým vzduchem, ale pro alergika skýtá mnoho nebezpečí - pyly, seno, ale i prach a chemické látky, které stoupají v dýmech z domácích topenišť. Peřiny, často vysoká vlhkost, plísně, roztoči, to všechno, s čím bojujete doma, nemůžete zanedbat ani v chalupách a chatách. I když může být těžké přesvědčit babičku, že dítě nemůže spát v jejích peřinách. Zjistíte-Ii, že vašemu dítěti pobyt v nějakém prostředí nesvědčí, nehledejte ani patogenní zóny, ani se ho nesnažte za každou cenu na zdravý vzduch odvážet a zvolte jinou formu trávení volného času. Kontakt s prarodiči je pro pohodu dítěte velmi důležitý. Když mu nesvědčí u babičky na chalupě, vezměte je všechny na dovolenou někam jinam.

Dotaz: Jak používat čističku vzduchu? Někdy máme pocit těžkého vzduchu, i když přístroj běží celý den.

Odpověď: Opakovat tento postup: vyvětrat, zavřít dveře i okna, zapnout čističku a vyčistit vzduch. Bohužel čistička vzduchu nevyrábí kyslík.  Pokud ji používáte trvale bez větrání, a máte dokonale těsnící okna, je to nadbytkem oxidu uhličitého ve vzduchu. Bez větrání je vzduch sice čistý, ale bez kyslíku.

Dotaz: Chceme si pořídit zvlhčovač vzduchu, existuje nějaké riziko při jeho použití?

Odpověď: Existuje. Při nekontrolovaném používání se může stát, že za určitých podmínek dosáhne vlhkost takového stupně, že se mohou začít objevovat plísně na zdech. Stačí kombinace vlhkého počasí, praní, vaření a malé ventilace vzduchu větráním, a když do toho pustíte zvlhčovač, začne se dařit plísním a roztočům.  Proto doporučujeme vlhkost vzduchu kontrolovat vlhkoměrem, pokud se blíží k 30 %, začněte opatrně zvlhčovat. Jestliže dosáhne 50 %, vypněte ho. Za určitých podmínek se mohou tvořit plísně již v náplni zvlhčovače.

Dotaz: Lékařka nám po vyšetření našeho dítěte sdělila, že je alergické na domácí prach a roztoče, stejně jako já. Manžel se rozhodl kupit opravdu ten nejlepší vysavač, ať stojí co stojí. Jaký si máme vybrat?

Odpověď: Pokud jste sama alergická na roztoče, měl by vysávat doma váš manžel. Ať má vysavač devadesátiprocentní účinné filtry, vždy při vysávání dochází ke zviřování částeček prachu obsahujícího alergeny. Nejlepší vysavač pro alergiky je samočinný.

Spojení nejdražší rovná se nejlepší, jako v mnoha jiných případech, u vysavačů neplatí. Obecně platí - čím vícestupňová filtrace, tím méně vysavač vypouští do vzduchu prachových částic, které vysává z koberce. Kolik prachu dokáže odstranit, tedy i kolik roztočů a jejich alergenů, závisí na jeho výkonu.

Zdroj: Brožura Víme si rady s alergií, vydal Státní zdravotní ústav

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Andulinka.M

Já jsem svému malému koupila tuhle peřinku a spí úplně klidně. Pro alergiky určitě stará normální peřinka není dobrá.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce