Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Existují nezdravé potraviny?

( Redakce | přečteno: 14228x )

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Lze je slyšet z úst lékařů, píše se o nich v časopisech, hýří jimi i reklamy. Ale jak tedy vypadají nezdravé potraviny, kterým je pro změnu třeba se úplně vyhýbat?

"Žádné takové potraviny neexistují. V malém množství není nezdravá žádná potravina," říká dietolog Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Řeč je samozřejmě o potravinách, které se dostávají na zdejší trh a musí odpovídat hygienickým normám. "Nezdravá je třeba muchomůrka zelená," dodává k tomu s trochou nadsázky dietní sestra Tamara Starnovská z pražské Thoamayerovy nemocnice.

"Lze však říci, zda někdo má zdravý nebo nezdravý jídelníček," doplňuje Václava Kunová ze společnosti Stop obezitě. A rovněž tak je o některých potravinách možné říci, že jsou pro někoho nevhodné. Například máslo. Pro člověka bez zdravotních problémů je to zcela neškodná potravina, navíc vhodnější než některé laciné tuky rostlinného původu, které mohou obsahovat nepříliš vhodná barviva.

Kdysi populární ztužené tuky dokonce v případě zastaralé metody výroby paradoxně zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob. "Pokud však někdo má vysokou hladinu cholesterolu, je obézní a podobně, máslo se pro něj nehodí," upozorňuje Suchánek. Navíc si někteří lidé vyčítají jakoukoli konzumaci tuků, protože podlehli dojmu, že nejlepší by bylo nejíst je vůbec. "To ale není pravda, protože tuky jsou životně nezbytné, jen je dobré mezi nimi vybírat," doplňuje dietní sestra Starnovská.

Jiným případem zavrhované potraviny je cukr. Jistě, ve vyšším množství zdraví neprospívá, protože ta mimo jiné vede k nadváze či obezitě. Ale jinak jsou sacharidy nezbytným zdrojem energie a rovněž se bez nich nedá žít. Je nicméně lepší než jednoduché cukry ve formě sladkostí jíst cukry složené, například v těstovinách či obilovinách. Na druhou stranu nejspíše není pro lidské tělo žádnou výhrou dlouhodobá zvýšen konzumace umělých sladidel, který výrobci používají stále častěji nejen do limonád, ale třeba také do mléčných výrobků. Některé studie totiž naznačují jejich negativní vliv na mozek a další orgány.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
radek

sem hubený

Kukačka Lukáš

Ahoj když nevíš co jsou zdravé a nezdravé potraviny tak se do toho n***rrrr.Diky Ps:Kdyz budes mit pripominky najdes me na e-mailu [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce