Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Stravování Čechů má k ideálům zdravé výživy poměrně daleko

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 15459x )

Rádi si dopřáváme velké porce jídla, slazené nápoje a pivo. Milujeme polévky a prolijeme hrdlem litry slazených nápojů denně, ale jen každý druhý z nás si zajde na teplý oběd. Lidé ostatních členských zemích EU jedí mnohem zdravěji.

shutterstock.com

Mezinárodní průzkum to dokázal zcela jasně - náš jídelníček není ideální a měli bychom se poučit v západních zemích. A na co tedy odborníci přišli? Pouze každý druhý člověk v Česku v pracovní dny pravidelně obědvá. Výrazně tak zaostáváme za Západoevropany, kde si oběd dopřávají v průměru čtyři z pěti lidí. "Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Nejdůležitější pro ně je, podle našich průzkumů, vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou," říká Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred. Údaje vyplývají z průzkumu stravovacích návyků, který na základě zadání od Evropské komise vypracovala společnost Edenred v šesti zemích EU (Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Španělsko a Švédsko). Průzkum, kterého se účastnilo přes 4400 respondentů, je součástí projektu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců s názvem FOOD.

Zajímavým fenoménem v západoevropských zemích je fakt, že celá čtvrtina lidí chodí obědvat domů a více než 40 % se jich pravidelně stravuje přímo na pracovišti v odpočinkových místnostech nebo kancelářích.

Pokud jde o skladbu jídla, Češi jako jediní ve velkém jedí polévky a drůbež. Ve srovnání se Západoevropany také mnohem častěji pijí slazené limonády. Více si v poledne dopřáváme i alkoholické nápoje, zejména pivo. Jinde dominují zdravější, neslazené nápoje.

Podle odborníků na zdravou výživu je potěšitelné, že namísto donesených studených jídel z obchodů se Češi často stravují v restauracích a v závodních jídelnách. I zde by ale mohlo bohužel dojít ke změně. "Podle nedávného průzkumu GfK by totiž při zvažovaném zrušení stravenek omezily návštěvu restaurace až čtyři pětiny zaměstnanců," konstatovala Daniela Pedret.

Méně šťastný už je ale český jídelníček. "Velké porce, které podle průzkumu preferuje jen o něco méně než polovina Čechů, nejsou šťastnou volbou. Častá je kombinace vydatné polévky s pečivem, například bramborové či gulášové, po které následuje ještě hlavní jídlo. To dělá oběd kaloricky příliš vydatným. Ideální je sníst buď menší porci polévky bez pečiva, nebo poobědvat polévku s pečivem jako hlavní jídlo. V Česku se navíc servírují, oproti jiným zemím, rovněž nadměrně velké přílohy obsahující velké množství sacharidů, a i to je nezdravé. Doporučujeme volit jídla, kde porce masa je doplněna zeleninou a příloha představuje pouze čtvrtinu porce na talíři," komentuje výsledky průzkumu PhDr. Iva Málková ze společnost STOB, která je odborným garantem projektu FOOD.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že Češi se spolu s Belgičany nejméně zajímají o to, jaká je nutriční kvalita nabízených jídel.

Zatímco se v případě obědů i svačin Češi stravují nezdravě, u snídaníjsme v mezinárodním srovnání nedopadli nijak špatně. Pouze pět Čechů ze sta prohlašuje, že ve všední dny nikdy nesnídá. Ve Francii, Itálii a Belgii nesnídá až dvojnásobný počet lidí.

Rádi bychom zjistili víc o tom, jak to máte s obědem vy. Zapojte se do naší ankety:

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
humha

Koho to překvapuje, že se stravujeme děsně? Jsme knedlíkáři a pupkáči. Najíst se, to je jediná naše životní filosofie - a z toho jsou všechny ty neoci také!!!

Karel Nakobyl

a až nám pan Kalousek zruší stravenky,tak těch s houskou z domova,popř i s bandičkou bude převažovat.Druhým krokem pak bude krach malých putykářů.Inu onen pokrok v pravém světle - nebo kapitalismus?

M

Dobrý den, mohla bych všechny poprosit o vyplnění dotazníku na téma stravovací návyky? http://dotaznik.czu.cz/index.php?sid=39364&lang=cs


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce