Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bramborový salát tradičně i dietněji

( Redakce | přečteno: 11745x )

"Jednou za rok mi to přece neuškodí", tuhle větou často startují lidé svou sváteční pouť napříč vrchovatým talířem. Sanitky na Štědrý den křižují ulice a vozí spoustu lidí, kteří si "dopřáli" a zaplatili za to žlučníkovým záchvatem či jinou nevolností. Jestli byste tedy měli ve jménu svého zdraví jíst dietněji, než nabízí klasický bramborový salát s majonézou, pak vám nabízíme inspiraci!

shutterstock.com

Salát bramborový klasický 3864 kJ

Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 50 g sterilovaného hrášku, 200 g vařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 3 ks sterilované okurky, 3 natvrdo uvařená vejce, 150 g šunky, 300 g majonézy, 3 lžíce hořčice, sůl, pepř

Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory, uvařenou zeleninu, šunku, kyselkou okurku a uvařená vejce nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a zalijeme majonézou, ve které jsme rozmíchali hořčici, sůl a pepř. Dobře promícháme a necháme uležet v chladu. Před podáváním opět opatrně a dobře promícháme a případně dosolíme.

1 porce obsahuje: 3864 kJ = 922 kcal, 22 g bílkovin, 69 g tuků, 65 g sacharidů, 184 mg cholesterolu, 11 g vlákniny

Salát bramborový s ořechy a jablky 3250 Kj

Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 2 kyselejší jablka, 50 g lískových a 50 g vlašských ořechů, 200 g majonézy, šťáva z půl citrónu, 1 lžíce medu, sůl

Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, přidáme posekané lískové ořechy a majonézu. Osolíme, zalijeme citronovou šťávou, ve které jsme rozmíchali med a opatrně promícháme. Necháme asi hodinu odležet v chladu. Před podáváním opět promícháme a dochutíme. Můžeme podávat na listech zeleného salátu a ozdobíme vlašskými ořechy.

1 porce obsahuje: 3250 kJ = 776 kcal, 11 g bílkovin, 57 g tuků, 69 g sacharidů, 10 mg cholesterolu, 11,2 g vlákniny

Salát bramborový s eidamem 1465 kJ

Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 100 g cibule, 2 kapie, 100 g pórku, 100 g ementálu, půl svazku pažitky, 200 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:Ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na kolečka, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, očištěné na nudličky nakrájené kapie, očištěný na kolečka nakrájený pórek, nasekanou pažitku a na hranolky nakrájený ementál. Osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem, ve kterém jsme rozmíchali olej a vinný ocet. Opatrně promícháme a dáme na půl hodiny odležet do lednice.

1 porce obsahuje: 1465 kJ = 350 kcal, 14 g bílkovin, 15 g tuků, 50 g sacharidů, 23 mg cholesterolu, 8 g vlákniny

Salát bramborový s jogurtem a luštěninami 1324 kJ

Rozpočet pro 4 osoby: 600 g brambor určených k přípravě salátu, 200 g cibule, 200 g uvařených luštěnin (cizrna, čočka, fazole), 250 g sterilovaného zelí, 2 vetší sterilované okurky, 2 střední mrkve, 2 lžíce majonézy, 125 g bílého jogurtu, 1 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř

Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou očištěnou mrkev, na kostičky nakrájenou sterilovanou okurku, scezené pokrájené zelí a uvařené luštěniny. Zalijeme zálivkou z jogurtu, majonézy a sojové omáčky, promícháme a podle potřeby opepříme a dosolíme. Před podáváním necháme odležet půl hodiny v chladu.

1 porce obsahuje: 1324 kJ = 315 kcal, 13 g bílkovin, 7 g tuků, 59 g sacharidů, 7 mg cholesterolu, 12,1 g vlákniny

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce