Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak si užít Vánoce v pohodě a ve zdraví

( Věra Boháčová | přečteno: 9023x )

Vánoce jsou skoro tu a práce ještě hromada. Dopéct vánoční cukroví, zvládnout předvánoční úklid, poslat vánoční přání… a ještě se z toho nezbláznit. Díky shonu a časové tísni zapomínáme na cvičení a posezení s kamarády, pravidelná a pestrá strava přestává být prioritou.

shutterstock.com

Co dělat jinak? Jak si svátky užít v klidu a pohodě, jak se dobře najíst a přitom netrpět pocitem viny a nebát se o své zdraví? Jak se cítit dobře a fit i po svátcích? Zaměřit bychom se měli především na svou životosprávu (stravu, pohyb, psychiku), a to nejlépe už dnes, kdy do Vánoc ještě nějaký čas zbývá.

S tímhle začněte hned

S trochou úsilí jde zvládnout vše. Na začátku je důležité uvědomit si několik skutečností – naše životospráva začíná trpět už na začátku prosince – ty tam jsou doby, kdy děti při Mikuláši dostávaly oříšky a ovoce, a kdo z nás dokáže odolat a neochutnat čerstvě upečené voňavé cukroví. Samotné vánoční svátky a Silvestr pak už "dílo zkázy" jen završí. Měsíc už je doba, kdy mohou nejen narůst tukové zásoby, ale je to dostatečná doba k nežádoucímu nárůstu hladiny cholesterolu v krvi, krevního tlaku aj. A nutno říci, že právě tyto faktory ovlivňují vznik onemocnění srdce a cév, která jsou nejčastější příčinou úmrtí u nás.

Přitom stačí celkem málo - předem si stanovit několik velice jednoduchých zásad, malých kroků, které není tak těžké dodržet, ale pro naše zdraví mohou hodně znamenat. Myslete na to, že ve dvou se to lépe táhne. Do úklidu zapojte celou rodinu, cukroví pečte s kamarádkou.

Jednoduché, ale účinné tipy

Nastavte si svou životosprávu správným směrem už teď hned a o Vánocích už jen "udržujte". První zásadou je pravidelná strava. Rozdělte si jídlo do pravidelných intervalů po cca 2,5-3 hodinách a režim se snažte dodržet i o svátcích. Cukroví k vánocům patří, ale zkuste se i s jeho ochutnáváním vejít do pravidelných dávek jídla, "nezobejte" mimo. Snídejte. Dávejte přednost dobrým tukům, které najdete v rybách, rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech, dále pak v oříšcích a semínkách. Jsou zdrojem prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu a mají příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém. Navíc některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vyrobit sám, musíme je mít pravidelně zahrnuté v jídelníčku. Zároveň omezte konzumaci másla, sádla a uzenin. Každé denní jídlo doplňte alespoň kouskem ovoce nebo zeleniny, nezanedbávejte pitný režim, jehož základem by měla být voda. Naordinujte si každý den alespoň krátkou procházku na čerstvém vzduchu – pomůže vám vydat energii a pročistíte si hlavu.

Redukční dieta a klasické Vánoce

Česká vánoční klasika patří mezi velmi energetické a často svým složením ne příliš vhodné menu. K tomu vánočka, cukroví… Pokud si naservírujeme klasické štědrovečerní menu, přijmeme na posezení téměř denní doporučenou dávku energie, o množství špatných tuků ani nemluvě. Jen klasický smažený kapr doplněný bramborovým salátem se rovná celodennímu příjmu u přísnější redukční diety – cca 5000 kJ. Dáme-li si ještě zahuštěnou rybí polévkou a na závěr kousek vánočky, přibližuje se hodnota naší večeře k 8000 kJ. A pak je tu ještě vánoční cukroví a ruku na srdce, nikdy nezůstane u jednoho kousku. Nabízí se dvě možnosti. Buď se necháme inspirovat novými trendy v kuchařství a připravíme si menu, které je lehčí, zdravější, ale přesto v něm nacházíme tradiční vánoční suroviny nebo ozdravíme tradiční klasiku. A ozdravovat bychom měly nejen s ohledem na množství energie, ale také např. cukru, škodlivých nasycených mastných kyselin zvyšujících hladinu cholesterolu, soli. Nabízíme několik tipů:

  • polévku zahustíme mixovanou zeleninou či bramborem, odpustíme si máslovou jíšku, na závěr můžeme zjemnit lžičkou margarínu
  • bramborový salát odlehčíme vynecháním uzeniny a vajec, dbáme na to, aby základ tvořily opravdu brambory a zelenina
  • kapra nebudeme smažit, ale upečeme v alobalu, pokud si smaženou variantu nemůžeme odepřít, je důležité dbát na výběr správného tuku a hotový kousek vysušit ubrouskem nebo na několik vteřin ponořit do vroucí vody
  • u pečeného vánočního cukroví vyměníme máslo za margarín
  • u nepečeného cukroví snížíme dávku cukru (můžeme místo něj použít i např. sušené ovoce), obalujeme v kakau místo čokolády a využíváme margarínů místo másla (volit můžeme i nízkotučné varianty)

Podařilo se vám letos udržet svoje chutě na uzdě? Napište nám na tento mail. K dispozici máte i diskusi.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce