Ranní jídelníček má organismus povzbudit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3716x )

Ospalá, unavená a málo výkonná bude žena, která si ráno místo snídaně dopřeje kávu s mlékem a cigaretu. Příliš dobrou službu ale neudělá ani každodenní dávka müsli. Jídelníček v dopoledních hodinách by podle odborníků měl být pestrý a výživný. Organismu má zajistit základní dávku energie a povzbudit jej do dalšího dne.

"Základní chybou je, když člověk ráno vůbec nejí. Problém je ale také, když organismus šidí. To znamená, že vypije pouze nějakou tekutinu a nic dalšího nesní. Správné ranní stravování by mělo obsahovat všechny potřebné živiny a společně se svačinou zajistit čtvrtinu příjmu energie pro celý den," řekla nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Většina lidí podle ní nepřemýšlí o tom, co jí a jakou hodnotu příjmem potravy získává.
"Tím, že nejíme celé dopoledne, máme v poledne větší hlad a sníme větší objem jídla. To vede ke zvýšenému ukládání tuků v těle," vysvětlila zdravotní rizika podceňování ranního příjmu potravy. Ranní strava nesmí být jednotvárná. Organismu neprospěje pravidelné zásobování stejnou potravinou. Nic na tom nespraví ani tolik propagované müsli.
"Jednodruhové stravování je špatné, byť by to byly čerstvě opražené vločky," uvedla Starnovská. V každé snídani by podle ní mělo být obsaženo jisté množství zeleniny a ovoce. V první části dne by se zároveň měly konzumovat potraviny s obsahem bílkovin, tuků i sacharidů. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Factum Invenio nevěnuje 81 procent české populace pozornost složení svého dopoledního jídla a nepřizpůsobuje mu jídelníček po zbytek dne. I když 88 procent respondentů tvrdí, že snídá a svačí, nesleduje kalorickou hodnotu snídaně, ani její složení z hlediska vyváženosti sacharidů, tuků a bílkovin.

Podle odbornice na výživu Lucie Kopecké většina lidí nevnímá energetickou hodnotu jídla, i když tvrdí, že se stravují podle zásad "zdravé výživy".
"Důležité je snídani nevynechat a potraviny vybírat podle obecných zásad zdravé výživy. Celozrnné pečivo tak má přednost před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry. Uzeniny, buchty a koláče jsou naprosto postradatelnou součástí stravy," zdůraznila. Zanedbávat by se ale nemělo ranní doplnění tekutin. Šálek kávy ovšem nedoplní ztrátu tekutin, které organismus po noci postrádá.
"Káva není problém, když patří ke snídani. Když ale tvoří podstatu snídaňového jídelníčku, pak jen podráždí trávicí systém a vybudí šťávy, které nemají co trávit. Při dlouhodobém opakování to vede k potížím se zažíváním," vysvětlila Starnovská.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

43%
48%
Zatím hlasovalo 549 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Děti, jejich pozornost a pocit štěstí ovlivňuje pitný režim

Klinické studie prokázaly vliv hydratace na kognitivní schopnosti dětí, jejich soustředění a pozornost. Dostatek vhodných tekutin (zejména čisté pramenité nebo minerální vody) podporuje poznávací funkce dětí, ale také dobrou náladu i pocit štěstí, zatímco nedostatek vody nebo příjem nevhodných tekutin (limonád a dalších sladkých nápojů) je podstatně zhoršuje. Tuto skutečnost je třeba brát v potaz i u dětí s ADHD, tedy trpících syndromem poruchy pozornosti.

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.