Inzerce

Ranní jídelníček má organismus povzbudit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3803x )

Ospalá, unavená a málo výkonná bude žena, která si ráno místo snídaně dopřeje kávu s mlékem a cigaretu. Příliš dobrou službu ale neudělá ani každodenní dávka müsli. Jídelníček v dopoledních hodinách by podle odborníků měl být pestrý a výživný. Organismu má zajistit základní dávku energie a povzbudit jej do dalšího dne.

"Základní chybou je, když člověk ráno vůbec nejí. Problém je ale také, když organismus šidí. To znamená, že vypije pouze nějakou tekutinu a nic dalšího nesní. Správné ranní stravování by mělo obsahovat všechny potřebné živiny a společně se svačinou zajistit čtvrtinu příjmu energie pro celý den," řekla nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Většina lidí podle ní nepřemýšlí o tom, co jí a jakou hodnotu příjmem potravy získává.
"Tím, že nejíme celé dopoledne, máme v poledne větší hlad a sníme větší objem jídla. To vede ke zvýšenému ukládání tuků v těle," vysvětlila zdravotní rizika podceňování ranního příjmu potravy. Ranní strava nesmí být jednotvárná. Organismu neprospěje pravidelné zásobování stejnou potravinou. Nic na tom nespraví ani tolik propagované müsli.
"Jednodruhové stravování je špatné, byť by to byly čerstvě opražené vločky," uvedla Starnovská. V každé snídani by podle ní mělo být obsaženo jisté množství zeleniny a ovoce. V první části dne by se zároveň měly konzumovat potraviny s obsahem bílkovin, tuků i sacharidů. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Factum Invenio nevěnuje 81 procent české populace pozornost složení svého dopoledního jídla a nepřizpůsobuje mu jídelníček po zbytek dne. I když 88 procent respondentů tvrdí, že snídá a svačí, nesleduje kalorickou hodnotu snídaně, ani její složení z hlediska vyváženosti sacharidů, tuků a bílkovin.

Podle odbornice na výživu Lucie Kopecké většina lidí nevnímá energetickou hodnotu jídla, i když tvrdí, že se stravují podle zásad "zdravé výživy".
"Důležité je snídani nevynechat a potraviny vybírat podle obecných zásad zdravé výživy. Celozrnné pečivo tak má přednost před bílým, rostlinné tuky před máslem a tavenými sýry. Uzeniny, buchty a koláče jsou naprosto postradatelnou součástí stravy," zdůraznila. Zanedbávat by se ale nemělo ranní doplnění tekutin. Šálek kávy ovšem nedoplní ztrátu tekutin, které organismus po noci postrádá.
"Káva není problém, když patří ke snídani. Když ale tvoří podstatu snídaňového jídelníčku, pak jen podráždí trávicí systém a vybudí šťávy, které nemají co trávit. Při dlouhodobém opakování to vede k potížím se zažíváním," vysvětlila Starnovská.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=pr_clanek_10_2020&utm_campaign=oscillo_2020_rspoluprace

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 467 lidí

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

Stárnutí je přirozený proces

Stárnutí je proces individuální, přirozený v pozdějších fázích průběhu lidského života, ale u každého probíhající různě rychle. Je důsledkem a projevem geneticky podmíněných procesů stárnutí všech systémů a tkání lidského těla, je spojeno také s řadou psychologických a sociálních změn. Stárnutí může ovlivnit životní styl, choroby a životní podmínky stárnoucího jedince, to znamená i sám senior nebo jeho blízcí.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.