Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Aby se pro vás exotická dovolená nestala noční můrou

( Tisková zpráva | přečteno: 6870x )

Stačí pohladit roztomilou kočičku na zahradě luxusního hotelu a zákeřná infekce může propuknout. Ale uhlídejte malé dítě, říká MUDr. Hana Roháčová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

Před každou dovolenou je třeba mít na paměti i zdravotní rizika s tím spojená. Obzvláště při cestování do exotických destinací je třeba brát na zřetel infekční hrozby, především pro malé děti.

Pro malé děti není vhodné cestování do oblastí s vysokým rizikem, jako je Afrika, střední a východní Asie, Jižní Amerika. V těchto oblastech se vyskytuje řada infekčních nemocí, které jsou nebezpečné i pro dospělé, pro děti tím více. Kromě toho cesta trvá řadu hodin letadlem – děti v tomto věku cestovatelské zážitky vnímají spíše negativně. Na dovolené se zásadně mění charakter potravy, což může vést k zažívacím potížím.

„Proto do vzdálených exotických oblastí doporučuji cestování u dětí minimálně nad pět let věku. I tak by se mělo jednat o pobyt v dobrém hotelu s ověřenou přípravou stravy,“ tvrdí primářka Roháčová a dodává : „Rizikovější a méně pohodlné jsou pro děti určitě poznávací zájezdy než pobyt na jednom místě. Z exotických míst je pro děti bezpečnější asi turisticky zkušené Thajsko, z méně exotických turecká Riviéra, Egypt, Tunis. Bez velkých rizik jsou Kanárské ostrovy či Madeira.“

Nejčastějšími zdravotními potížemi při cestování obecně jsou průjmy. U malých dětí poměrně rychle nastává odvodnění, často se přidá i zvracení a hrozí rozvrat vnitřního prostředí. Malárie je nebezpečná pro děti i dospělé, nicméně v dětském věku může být průběh opravdu těžší než v dospělosti. Vzhledem k tomu, že naše populace nemá žádné obranné protilátky, mohou při masivní nákaze selhávat různé orgány a hrozí i úmrtí.

„Většina dětských pacientů si přiváží právě průjmová onemocnění, výjimkou není ani žloutenka typu A. Měli jsme například pacienty, kdy si celá rodina včetně malých dětí přivezla „suvenýr“ z Turecka ve formě bakteriální úplavice,“ vzpomíná primářka.

A jak tedy děti na cestu do exotiky připravit? Děti se na cestování připravují podobně jako dospělí. Doporučuje se navštívit některé z očkovacích center a zde konzultovat možná očkování, zajištění proti malárii apod. Pokud má dítě speciální stravu či užívá léky, nezapomenout je přibalit s sebou. Je nutné poučit děti o přísné hygieně rukou či zákazu jídla na ulici. Pozor také na kontakt s cizími zvířaty – nehladit, nekrmit! A to ani psíka či kočku v hotelu.

„Klienti k nám potom přicházejí a chtějí ujištění, že se jim nemůže nic stát, tedy že se nemohli nakazit vzteklinou. Ale to nelze s jistotou říci, pokud klient přijíždí z oblasti, kde se vzteklina vyskytuje. Čeká ho potom série několika injekcí, které sice nejsou příliš bolestivé a snášejí se dobře, ale rozhodně to není to, co by si cestovatel měl odnést jako vzpomínku na pobyt v cizině,“ konstatuje primářka Roháčová.

U mladistvých se radí navíc jednoznačně dávat pozor na sexuální kontakty. Ty jsou v exotických zemích vysoce nebezpečné! Hrozí nákaza žloutenkou typu B. Proti ní je naštěstí převážná většina našich dospívajících již očkována. Nakazit se však mohou i žloutenkou typu C, virem HIV a dalšími pohlavně přenosnými chorobami. V letadle nákaza pneumokokem ani meningokokem příliš nehrozí.. Nicméně proti velké části z těchto infekcí je možné očkování. V místech s klimatizací hrozí nákaza bakterií legionelou. Ta je nebezpečná především pro oslabené osoby, ale nakazit se mohou i zdraví lidé.

Infekce samozřejmě nehrozí jen při cestování do exotických končin. I v hlavním městě Praze je třeba dodržovat hygienické zvyklosti. Určitá rizika přináší i rozšíření potkanů, kteří dnes údajně vedou co do počtu na Pražáky 5:1.

Přečtěte si také

Desatero důvodů, proč nezanedbat ochranu před vnitřními parazity

Jak dětem vysvětlit očkování?

Sedm vpichů stačí na odvrácení hendikepů i smrti

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce