Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Desatero důvodů, proč nezanedbat ochranu před vnitřními parazity

(MVDr. Václav Bartoš | přečteno: 10617x )

Sebeupřímnější láska může být zdraví nebezpečná, zvlášť pokud se jedná o lásku mezi člověkem a jeho domácím mazlíčkem.

shutterstock.com

Lidé totiž málo vědí o tom, jak lehce se dá nakazit některým z parazitárních onemocnění přenosných ze zvířete na člověka, příznaky často přičítají jiným sezónním onemocněním.

Snadno také může dojít k situaci, kdy není onemocnění vůbec diagnostikováno. Nákaza může totiž probíhat i bez příznaků. Jaké jsou další důvody pro ochranu domácích mazlíčků?

1. Průběžná ochrana je lepší než důsledky jejího zanedbání

 Pravidelná ochrana psa či kočky před vnitřními parazity je tím nejlepším možným řešením boje proti těmto nepřátelům zdraví.  Tělo zvířete tak zbavíme nebezpečných parazitů a předejdeme tak závažným onemocněním, která mohou způsobovat. Případné léčení těchto onemocnění je nejen finančně náročnější než náklady na řádnou ochranu, ale často může být i neúspěšné. Je lepší problémům předcházet, než je řešit.

2. Ochranou před vnitřními parazity chráníte i sebe

 Červi psů a koček nejsou rizikem pouze pro zdraví našich domácích mazlíčků, ale i pro zdraví člověka. I my můžeme totiž být napadeni parazity, jako jsou škrkavky, tasemnice či měchovci. Následkem pozření např. vajíčka škrkavky psí, můžeme onemocnět třeba larvální toxokarózou. Ta pro nás představuje riziko hned ve třech formách, ve kterých je aktivní – oční, orgánová a smíšená. Larva měchovce psího může způsobit zanícení míst na naší pokožce a bolestivé projevy. V rámci našeho soužití se psy může dojít i k nakažení se tasemnicí psí, která se v těle vyvine v dospělce.

3. Jsou nenápadní a pak škodí

 Třeba škrkavky dorůstají v těle zvířete do délky 5 až 15 cm. V okolí zvířete však škodí v mnohem nenápadnější formě – v podobě infekčních vajíček. Ta se do okolí zvířete dostávají prostřednictvím trusu infikovaného psa či kočky. Tato vajíčka jsou pouhým okem neviditelná – měří méně jak desetinu milimetru. Navíc představují hrozbu trvající až několik let, po něž jsou schopna v okolním prostředí přežívat, aniž by se zmenšovala jejich infekčnost.  

4. Mají početní přesilu, o to důslednější musíme v ochraně být

Jsou-li pes či kočka napadeni škrkavkami, v jejich těle jich parazituje hned několik. Jediná škrkavka během jednoho dne vyprodukuje až 200 000 vajíček. Ta se pak nacházejí v trusu napadeného zvířete a mohou být zdrojem nákazy jiného psa, kočky nebo člověka. Studie České zemědělské univerzity přinesla alarmující čísla. Došla k závěru, že z 2 223 psů je celkem 259 z nich napadeno vnitřními parazity. To v konečném součtu představuje celkem 35 kg trusu, v němž jsou vajíčka parazitů. Polovina tohoto infikovaného trusu v sobě obsahuje 170 000 000 vajíček škrkavek, které denně zamoří prostředí Prahy.  Studie totiž prokázala, že 1 g trusu představuje 10 000 vajíček parazitů. Je také třeba si uvědomit, že reálné zamoření našeho prostředí vnitřními parazity se odvíjí od množství psů v našem okolí.  Ano, paraziti jsou skutečně v přesile, a proto je důsledná ochrana nezbytná.

5. S kontaminovanou půdou přichází zvířata i lidi do kontaktu dnes a denně

 Hrozba číhá na jakýchkoli místech, kde se pohybují neodčervení psi a kočky. Ti vylučují zmiňovaná vajíčka škrkavek, která dále zamořují okolí. Prostřednictvím deště jsou navíc roznášeny i do míst, kde se zvíře nemuselo pohybovat. Vajíčka škrkavek jsou mimo jiné extrémně odolná a infekcí hrozí i mnoho let. Jejich velkým polem působnosti mohou být např. i dětská hřiště a pískoviště.

6. Nejen kontaminovanou půdou se lze nakazit

 Láska hory přenáší, ale stejně tak i nebezpečná onemocnění. Že vás váš psí miláček láskyplně olízne a vy nezareagujete dostatečně včas, nebo ani nechcete, se může stát. Problém nastává tehdy, pokud psovi nebo kočce zůstala na tlamě např. blecha. Tu člověk může pozřít právě v této situaci. Takováto blecha se pak může stát zdrojem nákazy člověka tasemnicí psí.

7. Děti jsou nejsnadnějším terčem

 Nepříjemným faktem zůstává, že jednou z nejohroženějších skupin, co se člověka a napadení vnitřními parazity týká, jsou malé děti. Právě ony se velmi rády se zvířaty mazlí. A stejně tak jako dospělé i je potěší, když jim jejich pes kamarádsky olízne ruku, kterou si však poté tak rády strkají do pusy. Mohou tak snadno pozřít blechu, která se může stát zdrojem nákazy tasemnicí. Stejně tak jsou děti milovníky podobných vylomenin jako ochutnávání hlíny nebo písku na pískovišti. Právě hlína či písek však mohou být zaneseny vnitřními parazity, kteří se nachází v trusu nemocných zvířat.

8. Projevy nákazy parazitárním onemocněním u člověka nemusí být odhaleny

 Povědomí o tom, jak lehce se dá nakazit některým z parazitárních onemocnění přenosných ze zvířete na člověka, je poměrně nízké.  Příznaky projevující se u člověka jsou proto často přičítány jiným sezónním onemocněním. Snadno tak může dojít k situaci, kdy není onemocnění vůbec diagnostikováno. Což někdy nemusí přinášet nebezpečné následky, ale jindy naopak ano a velmi vážné. Nákaza může totiž probíhat i bez příznaků.

9. Zvířata jsou oproti tomu vnitřními parazity napadena skoro vždy

 Až 90 % štěňat a koťat je vnitřními parazity napadeno již ve svém raném věku. Štěňata jsou nakažena od své matky již v průběhu její březosti a následně i sáním mateřského mléka. Koťata jsou vnitřními parazity napadena v podstatě okamžitě po svém narození, neboť parazité pronikají do mateřského mléka, prostřednictvím něhož se dostávají do těla kotěte. Z toho důvodu je nezbytné nepodcenit ochranu před vnitřními parazity hned v počátku života zvířete. Štěňata lze chránit již od jejich druhého týdne života a kočky od týdne čtvrtého.

10. Rizika pro člověka v číslech

 Výskyt onemocnění způsobených vnitřními parazity u člověka není na našem území nijak alarmující a vysoký. Přesto zde rizika reálně existují. Z 8 000 zkoumaných osob bylo v předešlých letech u 720 z nich prokázáno onemocnění larvální toxokarózou – onemocnění způsobené škrkavkou psí. Situaci v sousedním Rakousku dokumentovala studie, která přišla s tvrzením, že larvami škrkavek je napaden každý třicátý člověk. Tato data jsou pro nás i vlivem životního stylu a oblíbenosti cestování s našimi mazlíčky, velmi důležitá.

MVDr. Václav Bartoš
Veterinární klinika ZooVET, Hradec Králové

Přečtěte si také

Roupem dětským se mohou nakazit i dospělí

Všímejte si možné zrakové vady i u svých dětí!

Plísně na potravinách mohou poškodit ledviny a způsobit rakovinu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce