Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chraňte své ledviny, pomůžete svému srdci

( Renata Vyšínová | přečteno: 14121x )

10. březen je už pošesté Světovým dnem ledvin. Letos chce upozornit na to, že pokud máte problémy s ledvinami, pak jste mnohonásobě víc ohroženi hypertenzí, infarktem a ostatními problémy se srdcem – v některých případech se riziko zvyšuje až stokrát!

shutterstock.com

"V České republice je odhadem asi 5 % lidí s významně sníženou filtrační funkcí ledvin. Platí pro ně zvýšené riziko onemocnění srdce a cév, tedy infarktu myokardu, srdečního selhání, cévní mozkové příhody nebo ischemické choroby dolních končetin," varuje prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN. "Právě teď evidujeme asi 5800 pacientů, kteří musí spoléhat na dialýzu. Jejich léčba je velmi nákladná. Velmi by se vyplatilo, kdybychom na jejich onemocnění přišli včas a dokázali selhání ledvin oddálit. Skoro čtyřicet procent pacientů ale přijde „z ulice“, což znamená, že se ze zdravého člověka stane den ze dne pacient odkázaný na dialýzu," upozorňuje profesor Tesař na největší problém nefrologie. Náklady na jednoho pacienta na dialýze se pohybují kolem milionu korun ročně.

Ledviny nebolí

Onemocnění ledvin nebolí, nemá příznaky, které by na problémy upozornily včas. Jedinou šancí, jak je odhalit, jsou tedy pravidelné preventivní prohlídky. "Bohužel se stává, že ošetřující lékaři přehlédnou, že hodnoty ukazující na problémy s činností ledvin jsou hraniční nebo zvýšené a nepošlou pacienta k odborníkům. Tak by dostal šanci oddálit jejich selhání. Ale i kdyby to nešlo, dovedeme ho alespoň pořádně připravit na dialýzu, promyslet postupy, proočkovat ho podle potřeb, hledat dárce pro transplantaci – prostě mu umožnit žít déle a kvalitněji, než když do všeho skočí rovnýma nohama," potvrzuje prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., přednosta Kliniky nefrologie IKEM.

Proč souvisí onemocnění ledvin s onemocněním srdce?

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin mají často více tzv. rizikových faktorů srdečních onemocnění – vysoký krevní tlak, vyšší hladiny glukózy v krvi, poruchu přeměny tuků, nedostatek červených krvinek, zvýšené množství soli a vody v těle – v důsledku nedostatečného vylučování moči. Právě zplodiny látkové přeměny mohou poškozovat různé orgány. Pokud se podaří zabránit zhoršování stavu ledvin, pak se zlepší i prognóza v oblasti nemocí srdce a komplikací.

Všechno o hypertenzi se dočtete zde.

Mezi pacienty na dialýze je hodně diabetiků – 40 % cukrovkářů má problémy s ledvinami. Například čtyřicetiletý diabetik na dialýze je ohrožen infarktem myokardu stokrát víc, než jeho zdravý vrstevník.

Musí každého diabetika postihnout potíže s ledvinami - to se dočtete v tomto článku.

Zlepší stav ledvin pivo?

"Neexistuje spolehlivý důkaz o tom, že bychom měli denně vypít až tři litry tekutin, jak často slýcháme," říká profesor Tesař. "Za nedostatečnou denní dávku bych považoval litr tekutin denně, tím bychom snížili prokrvení ledvin, což by vedlo ke snížení jejich funkce. Ale pokud vím, tak neexistuje studie, která by prokázala, že méně problémů s ledvinami mají ti, kteří vypijí tři litry," konstatuje profesor a dodává: "Rozhodně byste ale neměli pít výhradně minerálky – mohou obsahovat velké množství sodíku, který za škodlivý považovat lze. Naopak čistě z pohledu ledvin nemáme nic proti kvalitnímu pivu."

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce