Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nemoci ledvin

(MUDr. Jana Lachmanová | přečteno: 96280x )

Každou minutu ledvinami proteče jeden litr krve, za den 1440 litrů. Z toho vytvoří jeden až dva litry moči. Hlavní činností ledvin je odstranění močoviny, kyseliny močové, kreatininu, ale i jiných toxických látek a udržení stálosti vnitřního minerálního i vodního prostředí a acidobazické rovnováhy organismu.

shutterstock.com

U zdravého člověka jsou ledviny dvě, jsou uloženy v bederní oblasti, svým tvarem připomínají fazole o velikosti 12 × 6 × 3 cm a hmotnosti 150 g a skládají se z kůry a dřeně, která je tvořena 8–18 pyramidami.

Jak ledviny fungují?

Popis ledvin

Funkční jednotkou ledviny je nefron a v každé je jich 1 000 000–1 200 000. Každý nefron má dvě části – glomerulus a tubulus. V glomerulech se krev profiltruje a vzniká filtrát, který obsahuje vodu, ionty, močovinu, kreatinin, glukózu, aminokyseliny a jiné látky. Ve zdravých ledvinách se ho vytvoří za den 173 litrů a je dále v tubulech zpracováván. Znamená to, že buď vrací se zpět do organizmu důležité látky (ionty, voda, glukóza, aminokyselin aj.) anebo se vyloučí ty látky, kterých se organismus potřebuje zbavit (např. močoviny, aj.). Výsledkem této činnosti je vznik 1–2 l moči. Do organismu se tedy vrátí 99 % filtrátu. Tubulární buňky fungují jako »kontrola« a udržují stálost vnitřního prostředí.

V samotných ledvinách se tvoří i důležité látky např.erytropoetin, který řídí produkci červených krvinek (erytrocytů) v kostní dřeni nebo renin, který ovlivňuje výši krevního tlaku, vzniká v nich i účinná forma vitaminu D. V ledvinách jsou také receptory pro hormony, které řídí hospodaření s vodou a minerály.

Pokud ledviny v důsledku některé z nemocí nemohou zcela vykonávat tuto funkci, hromadí se v krví močovina, kreatinin, kyselina močová a další látky. Dochází k minerálnímu rozvratu a kyselé reakci krve. Tento stav nazýváme selháním ledvin. 

Glomerul v ledvinách - jeho popis

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce