Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Biopsie jater a ledvin

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 77030x )

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

shutterstock.com
Biopsie jater a ledvin

Co to je biopsie?

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně. Při biopsii ledvin lékař odebírá tkáň z požadované ledviny. Výkon se provádí v nemocnici pod kontrolou zobrazovacích metod (CT, RTG nebo ultrazvuku).

K čemu slouží odebraný vzorek?

Odebrané vzorky se posílají k dalšímu tzv. histologickému vyšetření. Při histologickém vyšetření lékař specialista vzorky hodnotí pod mikroskopem. Při velkém zvětšení může odhalit ve vyšetřovaném vzorku charakteristické změny svědčící pro konkrétní onemocnění.

Kdy lékař provádí tato vyšetření?

Lékař Vám doporučí biopsii jater při podezření na tzv. intrahepatální cholestázu, chronickou hepatitidu a jaterní cirhozu. Při intrahepatální cholestáze dochází k poruše vylučování žluči z jater do žlučovodů. To znamená, že žluč neodchází do střeva tak jak má, ale je zadržována v játrech. Chronická hepatitida je zánětlivé onemocnění jater, které trvá déle než šest měsíců. Chronická hepatitida může vzniknout z mnoha příčin. Dalším chronickým onemocněním jater je jaterní cirhoza.Při tomto onemocnění dochází k přestavbě funkční jaterní tkáně na tkáň nefunkční. Každý typ výše uvedených onemocnění má odlišný průběh a odlišnou léčbu. Histologické vyšetření pomůže lékaři správně určit typ jaterního onemocnění a následně ho správně léčit. Biopsie ledvin se provádí při podezření na zánětlivé onemocnění ledvin na tzv. glonerulonefritidu. Existují i další situace, kdy je nutné toto vyšetření provést.

Mám se výkonu obávat?

Biopsie se není třeba obávat. Provádí se v tzv. lokálním znecitlivění. To znamená, že jehla sloužící k odběru vzorku se do příslušného místa zavádí po předchozím znecitlivění místa vpichu. Bolet Vás tedy bude jen píchnutí první injekce se znecitlivující látkou. Při pronikání jehly hlouběji do tkáně můžete pocítit nepříjemný tlak.

Jak se mám na vyšetření připravit?

Vyšetření se provádí tzv. nalačno. Od půlnoci již nebudete jíst.Můžete pít vodu a užívat nejnutnější léky. Jste-li diabetik je třeba v den vyšetření snížit dávku inzulínu.

Jak vypadá vlastní výkon?

Po obnažení hrudníku a zad se položíte ve vyšetřovně na lehátko. Při biopsii jater na břicho, při biopsii ledvin na záda. Lékař Vás bude na všechny následující kroky upozorňovat. Ležte klidně zhluboka si dýchejte. Lékař Vám nejdříve příslušnou oblast vpichu potře dezinfekcí a píchne znecitlivující injekci. Po chvíli vyzkouší, zda je oblast již necitlivá, pokud ano pomocí zobrazovací metody (ultrazvuk, RTG,CT) ozřejmí játra nebo ledviny. Poté Vás vyzve zadržte dech a pod kontrolou zobrazovací metody zavede do orgánu delší jehlu a odebere vzorek. Jehla se zavádí manuálně, existují však i tzv. bioptické pistole. Jejich výhodou je rychlost celého výkonu, vyžadují však lékařovy větší zkušenosti. Celé vyšetření trvá 15-20 minut.

Co bude po vyšetření?

Po vyšetření je nutné, aby jste zůstal několik hodin ležet v klidu na lůžku. Předcházíte tím vzniku možného krvácení.

Kdy bude výsledek?

Vzorek odebrané tkáně se posílá k histologickému vyšetření. Výsledek je znám do týdne. O dalším léčebném či diagnostickém postupu budete informováni svým ošetřujícím lékařem.

Jaká jsou alternativní vyšetření?

Biopsií zatím nelze jiným vyšetřením nahradit.Ostatní vyšetřovací metody mohou vyšetřované oblasti zobrazit (CT, MR, RTG), nebo v nich ukázat průtok krve (scintigrafie, ultrazvuk). Nemohou však lékaři podat informaci o mikroskopické struktuře orgánu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
sorboni

Zdravím všechny..včera jsem se právě vrátila z nemocnice, kde mi dělali biopsii jater. Už nikdy více. Jak říkáte neucítíte nic, jen tlak jater.Je to pěkná blbost.Každej by si to měl zkusit a potom říci co cítil. Já jsem cítila víc než jen tlak a myslím že by se to nemělo provádět jen v lokálním umrtvení. To je můj názor.Přeji krásný den.Silvie

Jitka
1x

Před týdnem jsem byla na biopsii jater. Nemusíte se obávat. Sice jsem se také bála a tlak jsem měla 160/105. Jen při zdejším popisu, tak já jsem ležela na zádech a výkon mi byl prováděn z pravého boku. Na pokoji jsem ležela na boku a místo si ledovala.Druhý den jsem šla domu. Pokud chcete něco více, ráda odpovím. [email protected] Přeji všem hooodně zdravíčka. J.

olina

Byla jsem na biopsii jater. Měla jsem hrozný strach, ale můžu říct, že to nic nebylo. Horší je to u zubaře. Vpich vůbec nebolí, jen jsem cítila takové malé štípnutí v játrech, ale než jsem se vzpamatovala, tak bylo vše hotové. Nejvíc ze všeho mi vadilo, že se nesmí vstát z postele a stále ledovat a ležet na pravém boku a nesmět se ani otočit na záda nebo na druhý bok, to bylo z té procedury nejhorší. Takže se vůbec nebojte, opravdu to nic není.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 18. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nádor na páteři

Dobrý den, mému otci zjistili nádor na páteři, který z menší části prorůstá do páteře a z větší ven. Ráda bych více informací. Velice děkuji Olga Míková

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Zhoubné nádory prsu

Zhoubné nádory prsu figurují na čelném místě mezi nejčastějšími nádorovými onemocněními u žen. Ve velmi malé míře se však týkají i mužů...

Rakovina žaludku

Řada statistik ukazuje, že se výskyt rakoviny žaludku ve většině vyspělých států snižuje. Příčina není bohužel zcela známa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce