Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ženská játra snášejí alkohol hůř

( Redakce | přečteno: 30914x )

Játra jsou nepostradatenou továrnou na nové látky i čističkou, které odstraňuje nebezpečné toxiny z organismu. I když je jejich bezchybná činnost pro nás životně důležitá, často je zrovna nešetříme: ať už holdováním alkoholu, houbařským experimentováním nebo divokými kombinacemi léků. Odpovědi na základní otázky týkající se jater, jejich onemocnění a možné prevence pro vás zpracoval MUDr. Zdeněk Beneš, primář II. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice.

shutterstock.com

Jakou funkci či funkce mají játra v lidském organismu?

Játra mají v organismu klíčovou úlohu v látkové výměně – tzv. metabolismu. Jsou důležitá k tvorbě nových látek potřebných pro člověka. Tvoří se zde např. žluč, která je důležitá pro správné trávení tuků v tenkém střevě, bílkoviny nutné pro krevní srážlivost apod. Zároveň slouží k odstraňování toxických látek, které jsou pro organizmus škodlivé.

Jaké jsou nejčastější nemoci jater? 

Onemocnění jater lze rozdělit na akutní a chronické. Akutní jaterní onemocnění může vést velmi rychle k jaternímu selhání. Příčiny jsou např. otrava houbami, virové infekce, polékové poškození apod. K chronickým jaterním onemocněním řadíme nejčastěji ztučnění jater, dále virové hepatitidy, jaterní cirhózu a rakovinu jater.

Jak může laik poznat, že jeho játra nefungují správně? Jsou rozdílné symptomy mezi lehčím a těžkým poškozením jater?

Laik velmi obtížně rozezná lehké symptomy jaterního onemocnění. Patř mezi ně  hlavně únava, hubnutí, nechutenství, pocity na zvracení. Při větším postižení jater se posléze objevuje žloutenka kůže, svědění kůže, krvácivé kožní projevy či krvácení do trávicího traktu, otoky dolních končetin, vzedmuté břicho z hromadění tekutiny v břišní dutině atd.

Co hrozí člověku, který nebude jaterní onemocnění léčit?

V případě, že pacient nebude onemocnění jater léčit, může dojít až k jaterní cirhóze, která může vést až k smrti nemocného.

Která onemocnění jater končí transplantací?

Nejčastěji vede k transplantaci jaterní cirhóza, která je způsobena alkoholem.

Jaké množství alkoholu játrům neškodí a jaké má pro játra ničivé účinky?

Vnímavost jater na toxický účinek alkoholu je velmi individuální. Horší toleranci k alkoholu mají ženy. U mužů se bezpečná denní hranice alkoholu pohybuje v rozmezí 40 – 60 g (tj. 2 – 3 piva denně), u žen to je cca 20 g. Je nutno zdůraznit, že nemocná játra mohou být velmi poškozena i daleko menším množstvím alkoholu. Velmi nebezpečná může být i kombinace alkoholu a některých léků.

Mohou se játra sama regenerovat?

Játra mají poměrně velkou schopnost  "regenerace". Např. při postižení jater alkoholem, jsou játra schopna velmi rychle se "hojit" při alkoholové abstinenci.

Lze nějak předcházet onemocnění jater?

Předcházet jaternímu onemocnění lze zdravou výživou, omezeným přísunem alkoholu a nezbytným korigovaným množstvím léků. Pro kontrolu nad fungováním vlastních jater je nejlepší nechat si občas udělat tzv. "jaterní testy".


Pokud je onemocnění jater i váš problém nebo někoho z vašich blízkých, podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo nám svůj příběh napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
zdenka
7x

Dobry den mam velky strach ze zloutenky c,byvaly pritel je nakazeny.Byla jsem u pani doktorky ,nedavno mi udelala jaterni testy,ale o mych obavach jsem ji nerekla,test vysel dobre.Chci se zeptat jestli musi byt specialni test?Trpim stranou unavou.Dekuji za radu.

jitule
21x

Slysela jsem ze na regenereaci a procisteni jater skvele funguje ostropestrec mariansky. Koukala jsem ze je k dostani primo pripravek Ostropestrec Plus ktery jeho extrakt obsahuje. Je vhodny i pri alkoholismu?

Lucie
4x

Za jak dlouho se vyčisti jatra od dlouhodobého pití alkoholu?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nová naděje pro nemocné s rakovinou jater

Hepatocelulární karcinom (HCC), čili rakovina jater, patří mezi nejčastější nádory na světě. Každoročně přibude asi 600 000 nových pacientů. V současnosti mají několik možností léčby, novinkou je léčba biologická.

Nejvíce transplantací probíhá v noci

Transplantace je velmi náročný zákrok, který vyžaduje nejen vysoce kvalitní odborníky, ale i spoustu organizační práce při převozu orgánů. I proto většina transplantací probíhá v noci.

Každý Čech ročně vypije skoro 17 litrů čistého etylalkoholu

Skoro třicet procent českých mužů a přes devět procent českých žen pije alkohol v takovém množstí, že si tím škodí na zdraví. Odborníci se obávají, že mnohé z nich vůbec nepoučila ani nedávná aféra s methanolem.

Transplantace jater: dnes již rutinní a velmi úspěšná léčebná metoda

Chronická zánětlivá onemocnění jater (hepatitida C), onemocnění žlučových cest, nádory jater, ale také postižení jater alkoholem – to jsou nemoci, které mohou vyústit v selhání jater. V těchto případech může dojít na transplantaci jater, tedy na operaci, kdy se přenesou játra od dárce na místo původních jater příjemce, tato nahradí funkci selhaných a je tak zachráněn život pacienta. Od první transplantace jater uplynulo letos třicet let.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce