Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina jater zabije 70 procent nemocných

(MUDr. Igor Kiss Ph.D. | přečteno: 70423x )

Primární rakovina jater, hepatocelulární karcinom, postihuje každoročně v České republice asi 850 nových pacientů a 700 - 750 pacientů s tímto onemocněním každý rok zemře. Jedním z důvodů tak vysokého počtu úmrtí je pozdní diagnostika – pouze 30 % pacientů přijde včas na to, aby měli reálnou naději na vyléčení.

shutterstock.com

Rakovinové buňky jater mohou pocházet z několika zdrojů. Jaterní buňky (hepatocyty) se mohou změnit v rakovinné, jestliže dochází k narušení normálních buněčných procesů.  Rakovinové jaterní buňky se postupně množí a mění se v nádor, čímž dochází ke vzniku primární rakoviny jater neboli k hepatocelulárnímu karcinomu. Léčba rakoviny jater se často komplikuje, neboť mnoho pacientů má též chronické onemocnění jater, např. právě jaterní cirhózu nebo virovou hepatitidu. Do jater se mohou šířit, metastazovat, také rakovinové buňky z jiných orgánů, jako je tlusté střevo, žaludek, prsa, plíce. Tím v nich vytvářejí dceřiné nádory. Tento proces se nazývá jaterní metastázy neboli druhotná sekundární rakovina jater. Léčba se liší podle původu takových rakovinových buněk.

V časném stadiu onemocnění, které je charakterizováno velikostí nádoru do 3 cm, můžeme při léčbě použít následující metody – může jimi být trvale vyléčeno až 30 % pacientů, a přežívání 5 let dosahuje až 75 % pacientů.

 Chirurgická resekce

Jestliže se rakovina dosud nerozšířila, a jestliže je pacient v dobré kondici, může být vhodný chirurgický zásah - odstranění části jater i s nádorem, čili resekce jater. Ačkoli tento postup může znamenat úspěšnou léčbu, existuje ovšem možnost, že se rakovina objeví znovu.

Transplantace jater

V případě pokročilého stadia postižení jater a má-li nádor jen několik málo ložisek, může být vhodná transplantace jater. Bohužel však nemusí být k okamžité dispozici vhodný orgán vyhovující přímo danému pacientovi, čili je nutné čekat.

Zničení nádoru vpichem přes kůži (neboli perkutánní ablace)

Jestliže se rakovina dosud nerozšířila a zdravotní stav chirurgický zákrok nedovoluje, existuje několik různých postupů, které nádor jater poškozují nebo ho ničí. Lékař může pomocí ultrazvuku či pod CT kontrolou zavést přes kůži do nádoru jehlu, která může pomocí několika různých postupů nádorové buňky likvidovat. Postupy jsou následující:

  • perkutánní etanolová injekce využívá etanol (alkohol)
  • kryochirurgie používá tekutý dusík, který je extrémně studený
  • radiofrekvenční ablace využívá vysokofrekvenční elektrické proudy k vytvoření tepla, které nádorové buňky likviduje

Bohužel, většina onemocnění, tj. 70 procent, je diagnostikovaná ve fázi středně pokročilého, pokročilého či až terminálního stadia onemocnění. Pro stadium středně pokročilého onemocnění je metodou volby chemoembolizace či embolizace. Jde o paliativní léčbu, která zlepšuje kvalitu života nevyléčitelně nemocného a prodlužuje mu život asi o 20 měsíců. V současnosti je standardní metodou léčby.

Chemoembolizace znamená uzavření hlavní cévy nádoru – do jaterní tepny vedoucí k nádoru se aplikují cytostatika a pak se tepna uzavře olejovým roztokem.

V posledních letech používají lákaři k chemoembolizaci i lékové nosiče, na kterých je cytostatikum navázáno a po aplikaci do jaterního ložiska je postupně toto cytostatikum uvolňováno. Výsledkem postupného uvolňování je lepší efekt chemoembolizace, která je  šetrnější ke zbytku jaterních buněk.

Biologická léčba pacientům prokazatelně prodlouží život

Biologická léčba ve formě tablet představuje jedinou schválenou systémovou léčbu rakoviny jater, u níž byl prokázán pozitivní přínos prodloužení doby přežití pacientů s pokročilým stadiem onemocnění. Funguje tak, že brání růstu rakovinných buněk a prokrvování nádorů. Tato léčba dokáže nemocným významně prodloužit život i jeho kvalitu a je hrazena i v České republice.

Rakovina jater, hepatocelulární karcinom, je závažné onemocnění. Jeho diagnostika
a léčebné možnosti se velmi rychle vyvíjejí.
Vždyť ještě před deseti lety toho nebylo mnoho, co bylo možné pacientům s tímto zákeřným onemocněním nabídnout. Zcela vyléčit se nemocné zatím nedaří. Můžeme však nemocným významně prodloužit život a zachovat jeho kvalitu.

Z výše uvedeného přehledu vyplývá, že karcinom jater je typickým příkladem mezioborové spolupráce odborníků zabývajících se problematikou léčby jaterních nádorů, kde jsou zastoupeny odbornosti hepatologa, onkologa, chirurga, gastroenterologa, infektologa a intervenčního radiologa. Tato skutečnost a náklady na léčbu jsou důvodem, proč je komplexní léčba karcinomu jater řešena v komplexních onkologických centrech.

Příště si můžete přečíst statistiku výskytu žloutenky - každý dvanáctý člověk ji má.

Diskuse k článku
eva
5x

Dobrý den. V článku píšete, že pacienti přicházejí pozdě. Co se má tedy udělat aby se to zjistilo dříve. Děkuji

Jan Cidrych
2x

ČTU DIAGNOZA B172 Akutní hepatitida E .V yšetřen před operací náhodně. Vyšetření :průkaz celkových protilátek -Anti HA Anti HA Total ELFA Více než 400.000 mIU/ml Nevím jak jsem k tomu přišel ,žloutenka proběhka někdy v červenci a já bez problémů.

Jan Cidrych
3x

ážení ještě dodatek.Nepiji alkohol a nekouřím třicátý rok. Všichni ,kteří máte problémy se zdravím ,by si měli nejdříve zodpovědět .CHOVÁME SE K SOBĚ TAK ,ŽE MŮŽEME VYLOUČIT PŘÍČINU NEMOCÍ SVÝM ŠPATNÝM CHOVÁNÍM A ŠPATNOU ŽIVOTOSPRÁVOU? Kdysi jako dárce krve jsem přechodil žloutenku. Dlouhou dobu abstinuji a nekouřím. Ruku na srdce ,máte se rádi? Držíte dietu ? Jíte zdravě?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce