Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Unikátní operace Na Bulovce: nádor rozpustilo elektrické pole

( Redakce | přečteno: 17250x )

Pro pacienta to byla poslední možnost, jak se zbavit jinak neodstranitelného nádoru plic. Pro lékaře zase zkouška operace s využitím přístroje NanoKnife. Obě strany mohou být spokojeny. Operace dopadla dobře a následná vyšetření ukázala, že po nádoru není ani stopy.

shutterstock.com

„Naší lékaři provedli tuto operaci ve středu 3. 8. 2011 a jako jedni z mála v celé zemi tak měli možnost vyzkoušet práci s tímto jedinečným přístrojem. Pacient měl klasickým způsobem neoperabilní centrální formu karcinomu plic, jednalo se o prioritní operaci patrně nejen v České republice,“ říká ředitel Fakultní nemocnice Na Bulovce MUDr. Petr Zajíc, MBA.

Lékaři z fakultní nemocnice na pražské Bulovce využili novou metodu tzv. ireverzibilní elektroporatizace s přístrojem NanoKnife. Ten nádor neodstraňuje, ale za pomoci nanosekundových elektrických pulzů donutí nádorové buňky, aby zemřely.

„Elektrické pole v podstatě obalí nádor a způsobí asi po 10 minutách nezvratné porušení buněčných membrán. Velmi zajímavé přitom je, že při výkonu nejsou poškozeny cévy, nervy, mízovod apod. v okolí nádoru. Operace je tak téměř bezkrevná a mini-invazivní. Pacienti se rychle hojí, po operaci mohou být propuštěni často už následující den,“ říká k této unikátní operaci přednosta Chirurgické kliniky FN Na Bulovce doc. MUDr. Jan Fanta, DrSc.

Unikátní operace nádoru plic

Stejně efektivní byl zákrok u pacienta s nádorem plic. Po operaci byl propuštěn domů a je v pořádku. Na kontrolním CT vyšetření měsíc po operaci je patrné místo, odkud nádor vyrůstal, ale samotný nádor až na otisk v místě původu zmizel. Právě po tomto zjištění lékaři svůj úspěch zveřejnili.

Metoda ireverzibilní elektroporatizace byla stejně jako přístroj NanoKnife úspěšně vyzkoušena v červenci u několika pacientů s nádory jater a slinivky břišní ve fakultních nemocnicích v Praze a v Plzni. „Jedná se o alternativní způsob léčby zhoubných nádorů, který zatím zůstává rezervovaný jen pro vybrané pacienty. Metoda se nicméně jeví jako nadějná,“ konstatuje přednosta Chirurgické kliniky FN Na Bulovce doc. MUDr. Jan Fanta, DrSc.

Přístroj NanoKnife

Foto: Nemocnice Na Bulovce

Diskuse k článku
ahApaspO W

oaHAé

ano

Jen pro vybrané pacienty :) klasika (rozumněj pro ty co daji tučný bonus ) ano jen pro vybrané pacienty co vrazi tučnou obalku panu přímaři !! nebo se musíte "dobře jmenovat " tak takhle to je ! a člověk co na to nemá muže kliedně chcípnout !!! nevím proč se z tím chlubíte ? když tato lečby není možná pro každého ! mně to tak připadá jako jen pro vip pacienty aby plebs věděl že on klidně muže chípnout !!! je mi z doktoru na blití !!! když něco sprasí (ruzumněj operace se zdařila pacient zemřel ) tak ani nepipnou ! ale pokud maji něco co muže zahránit život tak je to jen pro VIP !!!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Operace pokleslého víčka

Dobrý den, mám dotaz: mám pokleslé levé oční víčko, již jednou jsem na operaci byl je tomu 7 let a víčko mi začíná opět padat, má smysl operaci podstupovat znova, když mi pokles víčka zatím nekomplikuje vidění? Děkuji Mgr. R. Kučera

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce