Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Arteriovenózní malformace: časovaná bomba

( Renata Vyšínová | přečteno: 72885x )

Cévní anomálie patří převážně mezi vrozená onemocnění, kterými trpí asi pět procent lidí v republice. I přes to, že v posledních dvaceti letech došlo k velkému pokroku ve výzkumu těchto anomálií, nemají lékaři ještě tolik zkušeností, aby zabránili špatným či pozdním diagnózám.

shutterstock.com

Nejvýznamnější z cévních anomálií je arteriovenózní malformace (AVM). Tou v naší populaci trpí asi procento lidí. Jde o vážné vrozené postižení tepen a žil, které při sebemenším zanedbání léčby může končit i smrtí pacienta.

V těle zdravého člověka se tepna, zásobující krví mozek nebo jiný orgán v těle, dělí na tenčí a tenčí větévky až dosáhne kapilární sítě, ve které klesá vysoký tlak, přítomný v tepenné části řečiště. Tam také dochází k přenosu kyslíku a živin z krve do tkání. Z kapilární sítě je následně odkysličená krev již pod nízkým tlakem odváděna žílami zpět do srdce a plic.

Nemocný s AVM ale ony kapilární sítě nemá a tepny přecházejí rovnou v žíly. V důsledku to znamená, že do žil proudí krev pod vysokým tlakem. Na to ale není žíla uzpůsobená a může dojít k jejímu protržení a masivnímu krvácení. „Navíc dochází k okrádání tkání o kyslík, kdy z dlouhodobého hlediska pak může docházet k dalším komplikacím, jako jsou bolest, deformace, poruchy funkce nebo zvředovatění až odumírání postižených tkání vedoucí k jejich chronickým zánětům či úplnému rozpadu. U malformací s velkým zkratem dochází k selhávání srdce,“ popisuje možné projevy nemoci prof. MUDr. Martin Köcher, Ph.D. z radiologické kliniky FN Olomouc. Velikost malformací kolísá od velmi malých až po tzv. gigantické.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zaneta
7x

Děkuji Vám za tento přínosný článek. U mě byla AVM (v oblasti nártu a palce na noze) diagnostikována v říjnu 2010. V té době bylo na internetu poměrně málo informací a většina z nich byla pouze v odborných publikacích. Na začátku roku 2011 jsem se dostala do zázračných rukou pana profesora Kochera, jehož báječný přístup k pacientům a zároveň profesionalita a maximální znalost svého oboru, z něj dělá nejlepšího lékaře, ktrého jsem kdy potkala. Nyní už jsem bez AVM a dokončuji léčbu na plastické chirurgii. Můj velký dík patří všem lékařům (a samozřejmě i sestřičkám), kteří o mě pečovali.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Huntingtonova choroba: neúprosný rozsudek smrti

Huntingtonova choroba je závažné a tragické onemocnění. Jeho podstatou je poškození některých nervových buněk v mozku, které začínají postupně odumírat. Nemoc se vyskytuje relativně vzácně, bohužel je však neléčitelná a po velkých útrapách včetně úplného rozpadu osobnosti vede ke smrti postiženého.

Gaucherovu chorobu prozradí většinou bolest kostí

Na to, že jsou nemocní, se většinou přijde náhodou. Například poté, co začnou mít problémy například s bolestí břicha, deformacemi kostí nebo při hledání příčin neustálé únavy a chudokrevnosti. Vyšetření pak odhalí dědičnou poruchu enzymů - Gaucherovu chorobu.

Vzácné nemoci: skryté nebezpečí pro miliony lidí

Přiznaky, které nesedí na žádnou běžnou chorobu, mnohá vyšetření, ale i podezření z toho, že simulují. Takové zkušenosti mají mnozí pacienti, kterým je až v dospělosti diagnostikována některá ze vzácných chorob. Pacientů se vzácnými chorobami je v ČR asi dvacet tisíc.

Zoonózy: nemoci, které dostanete od psa a kočky

Toxoplazmóza nebo vzteklina patří mezi nemoci, které vás mohou i zabít. Obě byste mohli chytit i od svého psa či kočky. Riziko přenosu různých nemocí ze zvířete na člověka sice existuje, ale většinou si stačí dobře umýt ruce a nemusíte se bát.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce