Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čechy zabíjí hlavně infarkt a rakovina

( Renata Vyšínová | přečteno: 11026x )

Nemoci oběhové soustavy a rakovina, to jsou hlavní příčiny úmrtí Čechů za loňský rok. Ženy umírají na rakovinu nejčastěji mezi 55. a 59. rokem, muži zhruba o deset let později.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

V roce 2010 zemřelo v České republice 106 844 lidí. Pokud nahlédneme do statistik s příčinami úmrtí, je patrné, že hlavním problémem Čechů jsou dlouhodobě nemoci oběhové soustavy, tedy infarkt myokardu, ischemické choroby srdce i cévní nemoci mozku. Loni byly příčinou víc jak poloviny všech úmrtí. Muže skolí nedlouho po 74 narozeninách, ženu o šest let později. V úmrtním listě budou mít vedle problémů s oběhovou soustavou i rakovinu, nebo smrtelnou nehodu či úraz. Právě na tyto tři příčiny Češi podle statistik umírají nejčastěji.

O prevenci infarktu se víc dočtete zde.

Rakovina je druhou nejčastější příčinou smrti už od druhé poloviny osmdesátých let minulého století. Loni na ni zemřelo 27 834 lidí, tedy 26 %. Ženy na rakovinu umírají nejčastěji mezi 55 – 59 rokem. Muži na rakovinu umírají nejčastěji ve věku mezi 65 – 69 let.  Rakovina zabíjí nejčastěji v kraji Ústeckém a Karlovarském – a to muže i ženy.

Třetím nejčastějším důvodem úmrtí mužů jsou možná překvapivě dopravní nehody, otravy, sebevraždy, tonutí, pády a další druhy traumat. Ženy mají na třetím místě příčin smrti nemoci dýchací soustavy.

Mladíci nejčastěji zemřou při nehodách

Bohužel umírají i lidé mladí a děti. Statistiky ukazují, že do jednoho roku věku je hlavní příčinou vrozená vada a nemoci vzniklé těsně po narození. Vloni zemřelo v republice 313 dětí, což je o 28 méně, že v roce 2009.

Od jednoho roku až do 35 let jsou příčinou úmrtí hlavně vnější příčiny – tedy úrazy, nehody. Právě v tomto věku umírá třikrát víc mužů než žen.

Na druhém místě jsou po pětatřicítce kardiovaskulární nemoci. Čím jsme starší, tím jsme na sebe již opatrnější a život nám místo smrtelných úrazů nastupují jako příčiny úmrtí zhoubné nádory a nemoci oběhové soustavy.

Víc jak dva tisíce lidí zemřeli na ulici

Lidé umírají nejen v nemocnicích a léčebném či sociálním zařízení – i když právě tam je to většina, tedy 74 % úmrtí. Dvacet procent lidí ale vloni zemřelo doma a 2 422 dokonce na ulici či veřejném místě.

Vloni bylo nejvíc pohřbů v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Nejvyšší úmrtnost mužů je už několik let v kraji Ústeckém a Moravskoslezském, nejmenší naopak v hlavním městě Praha. Velmi podobné to je i v případě úmrtí žen. Nejnižší je v Praze a v krajích Královéhradeckém a Zlínském. Naopak vysoká čísla v souvislosti s úmrtím žen hlásí kraje Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský, stejně jako v letech předchozích.

Na kardiovaskulární choroby umírají nejčastěji muži v Moravskoslezském a Ústeckém kraji – u žen to platí také, ale v obráceném pořadí.

Smrtelné úrazy jsou příčinou smrti mužů nejčastěji v krajích Karlovarském, Zlínském a Ústeckém. Ženy umírají na nemoci dýchací soustavy nejčastěji v kraji Karlovarském, Pardubickém a Jihočeském.

Ústecký a Moravskoslezský kraj drží primát i v tom, že se v nich muži dožívají nejnižšího věku – tedy 72,3 a 72,6 roků. Krajem, ve kterém si muži musí na narozeninové dorty chystat nejvíc svíček, je Praha, s průměrem 76,3 let.

V Ústeckém kraji umírají dřív i ženy – i když je republikový průměr dožití 80,6 let, v Ústí je to o dva roky méně. Naopak v Praze mají ženy naději dožít se v průměru 81,2 roků.

Pokud bychom srovnali Prahu a Ústí, tak rozdíl v průměrném věku dožití je u mužů 4 roky, u žen 2,6 roku. Ve srovnání se státy Evropské unie se naši muži dožijí o 2,1 roku méně a ženy o 1,9 roku méně, než průměrný občan EU. Na druhou stranu Česko se může chlubit velice nízkou kojeneckou úmrtností – patříme mezi deset zemí s nejnižší úrovní kojenecké úmrtnosti na světě.

Zdroj: www.uzis.cz

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce