Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Infarkt myokardu

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 274810x )

Velmi typicky se akutní infarkt myokardu projevuje krutou svíravou nebo pálivou bolestí za prsní kostí (stenokardie), která může vyzařovat do levé paže, krku, čelisti, zad, ale i do břicha.

shutterstock.com

Infarkt myokardu je vážné onemocnění, způsobené náhlým přerušením dodávky kyslíku do srdečního svalu s následným odumřením části svalových vláken. Je to jedna z forem ischemické choroby srdeční (ICHS).

Infarkt myokardu je asi pětkrát častější u mužů než u žen. Objevuje se více se stoupajícím věkem, ale nejsou výjimkou ani dvacetiletí lidé s touto nemocí. I přes významné pokroky v léčbě infarktu přetrvává vysoká úmrtnost na toto onemocnění, asi kolem 25%, z toho polovina lidí umírá do hodiny od začátku příznaků. Je prokázáno, že riziko výskytu je větší v prvních hodinách po probuzení a v zimě. V týdnu se pak zdá kritickým dnem pondělí. Na 5 596 příhodách infarktu myokardu a náhlého srdečního selhání v Augsburgském registru programu Monica vědci zjistili, že v pondělí je o 20 % srdečních příhod více než v ostatních dnech.

Infarkt myokardu

kapitola

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Miroslav
12x

Dobrý den matka mé ženy leží v zahraničí v nemocnici údajně po infarktu a nemůžou jí snížit tlak! Momentálně je v umělém spánku nevíte co může být příčinou? děkuji

Lenka
18x

Dobrý den, můj tchán je po dvou infarktech. V brzké době by měl jít na budíka. Vždy večer začne heozně kašlat, až nemůže popadnout dech. Tlak má nízký, veškérá vyšetření související s jeho stavem jsou v pořádku. Jen ten hrozný kašel. (Přes den nekašle a není nastydlí). Děkuji Lenka

Jan
34x

Dobryý den nel bych otazku?? behem vcerejsiho vecera sem nejspis prodelal lechký infarkt nejvice pozoruhodne na tom je ze mi je 17 let ale priznaky jasne ukazuji na infarkt .Nenavstivil sem zadneho lekare muze mi to zpusobit nejake trvale nasledky dekuji.cekam co nejrychlejsi odpoved


Celkový počet příspěvků v diskusi: 14. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce