Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Který sport je pro vás nejlepší?

( Redakce | přečteno: 12332x )

Rozhodli jste se, že letos na jaře konečně začnete? Budete sportovat, a to by bylo, abyste nezhubli nebo si nezpevnili postavu.

Rozhodli jste se, že letos na jaře konečně začnete? Budete sportovat, a to by bylo, abyste nezhubli nebo si nezpevnili postavu. Jenže, možná už se namáháte pár týdnů a optimismus vás pomalu opouští, protože cvičení nepřináší kýžený efekt. Možná je chyba už v původní volbě pohybu a možná také v tom, že sice cvičíte, ale jinak se váš životní stylnezměnil. Nebo cvičíte, ale stále málo na to, aby se to mohlo nějak výrazně projevit.

„Začala jsem už loni na podzim chodit na spinning a doufala jsem, že zhubnu. Bohužel, zrovna tohle se mi nepovedlo. Mám evidentně lepší kondici a nezadýchávám se, když popoběhnu na tramvaj. Mám také pevnější svaly na nohou a hýždích, dokonce si myslím, že jsem díky tomu trochu zkrotila i celulitidu. Akorát vážím stále stejně,“ líčí výsledky své nové vášně ke cvičení jednatřicetiletá Michaela.

Částečně se to dá vysvětlit tím, že tukové partie na jejím těle vystřídaly svaly, které váží o něco více, ale hlavní dvě vysvětlení budou asi jiná – Michaela chodí na hodiny spinningu kde se jezdí hodně vysokou rychlostí a s velkou zátěží, což je skutečně výborný trénink kondice, ale hubnutí je potřeba – pro někoho možná trochu paradoxně – nižší tempo, při kterém se spaluje tuk. V tom nejvyšším totiž za své bere cukr. A druhou příčinou toho, proč se ženina váha nemění, je fakt, který přiznává i ona sama, díky pravidelné námaze jí více chutná. „Ale snažím se alespoň jíst zdravě, hodně zeleniny a kvalitních bílkovin a také dbám na pravidelnost,“ uzavírá.

To, že při sportu je velmi důležitá celková životospráva, potvrzuje i pražská osobní trenérka Daniela Stackeová. „Záleží hodně na tom, co člověk jí,“ říká. A potvrzuje rovněž fakt, že člověk by si měl volit pohybovou aktivitu podle toho, co od ní očekává. Mnoho lidí si při tom mylně spojuje cvičením pouze s hubnutím, což by přitom neměl být jediný ani hlavní efekt. „Důležitý je pocit psychické i fyzické relaxace, naopak nemá smysl se hnát za nějakými super výkony,“ říká pražský rehabilitační lékař Jan Hnízdil. Sport by neměl ani bolet, protože déletrvající únava nebo bolest kloubů a šlach jsou signály, jimiž dává tělo najevo, že mu zvolený sport nevyhovuje.

Zejména ve velkých městech se nějakému druhu pohybu věnuje stále víc lidí, celkem je to však stále málo. „Dostatečně se hýbe jen deset procent populace,“ vyčíslil lékař Miloš Matouš z tělovýchovné kliniky pražské nemocnice v Motole. Ukazuje se přitom, že dostatek pohybu dokáže vede zdravé stravy výrazně snížit riziko vzniku celé řady civilizačních chorob, jako je třeba infarkt, mozková mrtvice nebo cukrovka.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Pravidla bezpečné cyklistiky

Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce