Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lékaři zpřísnili kritéria, která určují, zda máte riziko nemocí srdce a cév

( Markéta Grosmanová | přečteno: 11250x )

Populace vyspělých zemích tloustne a zpřísňují se normy určující, čí zdraví je kvůli nadbytečným kilogramům ohroženo.

shutterstock.com

Zatímco populace ve vyspělých zemích tloustne, normy, které v podstatě určují, kdo už je kvůli nadbytečným kilogramům ohrožen na zdraví nebo dokonce na životě, se zpřísňují. Mají lékaři opravdu strach o naše životy nebo jde o tlak farmaceutických firem?

Lékaři za pouhé čtyři roky výrazně snížili normy, které zjednodušeně řečeno říkají: tenhle člověk nemá žádné riziko vzniku nemocí srdce, tenhle naopak ano. Podle čeho to poznají? Jedním z faktorů, který to určuje a přitom se velmi snadno měří, je obvod pasu. Ještě v roce 2001 byl za zdravého člověka – pokud tedy neměl jiná rizika - považován muž s obvodem pasu 102 centimetrů a žena obvodem pasu do 88 centimetrů. Dnes by měl mít muž jen 94 centimetrů a žena 80 centimetrů.

Právě obvod pasu totiž naznačuje, že v těle není něco v pořádku. Je jedním z ukazatelů takzvaného metabolického syndromu. O něm se většinou hovoří v případě, že člověk má vyšší tlak, vyšší hladinu tuků a cukru v krvi či je obézní. Jak již bylo řečeno nároky lékařů se přitom mění.

Tak například v roce 1998 z definice metabolického syndromu vyplývalo, že tuto diagnózu získává člověk, jenž má dvě z následujících kritérií. Body mass index (kg/m2) vyšší než 30, hladinu HDL (hodného) cholesterolu menší než 0, 9 mmol/l u mužů a 1, 0 u žen a krevní tlak vyšší než 160/90 mm Hg.

Před sedmi lety se tedy o obvodu pasu ještě nemluvilo. Mezitím ale lékaři potvrdili, to co již tušili. Lidé, kteří mají více tuku v břiše – to znamená, že jejich tělo připomíná spíše jablko než hrušku, mají také problémy se zpracováváním tuků a cukrů. Zjednodušeně řečeno je to tím, že všechny orgány, které se vstřebáváním těchto živin zaobírají, jsou v břiše. A pokud je kolem nich hodně tuku, nefungují správně. To pak následně vede k ucpávání cév cholesterolem, zvyšování krevního tlaku, ale i vzniku cukrovky. Všechno to pak směřuje k nemocem srdce a cév, jenž končívají infarktem nebo mrtvicí.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce