Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

(Ing. Jarmila Blattná CSc. | přečteno: 6403x )

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6.

Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva. Dále se účastní vytváření a ukládání kostních krystalů do kostní hmoty, tím zpomaluje její ztrátu a snižuje výskyt osteoporotických zlomenin.

Vitamín D vzniká v lidském organismu působením ultrafialového slunečního záření z provitamínu D (7-dehydrocholesterolu), který je přítomen v pokožce. Další vitamín D se absorbuje z potravin. Zdraví lidé, nevyhýbající se slunci, mají obvykle dostatek vitamínu D. U starších osob je nedostatek tohoto vitamínu naopak běžný, protože jeho produkce je často snížena (u 70letého člověka je v porovnání s 25letým jen třetinová). Kromě toho se starší lidé nevystavují tolik slunci a také příjem vitamínu D stravou je většinou nižší. Nedostatek vitamínu D se projeví ve zhoršení mineralizace kostí a může urychlit vznik osteoporózy. Doporučená denní dávka vitamínu D je v ČR 5 mg (pro starší lidi, zejména ženy, se doporučuje tuto dávku zvýšit na 10 mg, tj. 400 m.j.).

Vitamín A se významně podílí na růstu a obnově kostí zejména účastí na tvorbě bílkovin.

Vitamín K1 je důležitý při tvorbě osteokalcinu, a podílí se tak na regulaci obnovy kostní tkáně. Snižuje vylučování vápníku z kostí, zejména z obratlů.

Vitamín C hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu, látky důležité pro tvorbu kostní matrix, ale i řadu jiných tkání. Vitamín C je také nezbytný pro přeměnu vitamínu D na jeho nejaktivnější formu (cholekalcitriol). Cholekalcitriol řídí vstřebávání vápníku střevní stěnou.

Vitamín B6 je nepostradatelným faktorem pro zesíťování kolagenních vláken v chrupavkách a kostech - pouze přesně organizovaná bílkovinná matrice může sloužit pro uložení kostních minerálních krystalů, tedy především vápníku.

Vitamín B2 napomáhá zabudování vápníku do kostní hmoty.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce