Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Diabetická neuropatie

(MUDr. Petr Pokorný | přečteno: 213230x )

Diabetická neuropatie je postižení nervů. Příčinou je cukrovka čili onemocnění nazývané diabetes mellitus.

shutterstock.com

A když se dostaví komplikace cukrovky…

Určitě znáte někoho, kdo trpí cukrovkou. Možná máte nějaké příbuzné nebo dokonce Vy sami tímto onemocněním trpíte. Cukrovka nebolí a člověk si ani neuvědomuje, co hrozí, pokud se nedostaví komplikace. A pak bývá někdy pozdě. Mezi základní komplikace cukrovky patří kromě postižení očí (retinopatie), ledvin (nefropatie) i postižení nervů, které se nazývá diabetická neuropatie. Může velmi znepříjemnit život u jinak činných a aktivních lidí žijících plnohodnotným životem.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
mates
10x

Ahoj.Jsem obyčejnek kluk u kterýho v 11letech vypukla cukrovka typu 1....vše bylo v pořádku - až do te'd...po 10 letech jsem se dozvěděl,že mám diabet. polyneuropatii...můžu vám všem říct,že to není žádná sranda...nohy mě už bolí tak 1a půl roku.Nejhorší to je ve škole nebo doma,když sedíte a nemáte pohyb...doktori mě cpou samejma práškama,po kterejch mi není moc dobře,motá se mi hlava,mám sucho v puse,nic mě nebaví,pořád bych spal...nejúčinější na tuhle polyneuropatii je údajnš tkz.thioktacid - jsou to infůze,ale prorže dávka na 2 týdny stojí okolo 12 000,tak je jen tak nedostanezte...stejně jako já...jediná rada pro diabetiky - snažte se mít co nejvíc hladiny glykémie v normálu,bez zbytečnejch hypo/hyperglikemii.Diabetes je svinstvo - nejdřív nic a potom vám začne všechno v těle odcházet a zlobit...nestojíto za to ...za ty doktory,peníze,bolest...mějte se a hodně štěstí.

Miloslav
7x

Přeji hodně zdraví. Do ledna tohoto roku jsem byl relativně zdravý člověk.Respektive jsem nevěděl, že bych nemocný byl.Před čtyřmi roky jsem zničeho nic shodil 40 kg a to během půl roku. Hodně jsem pil až 6 l denně,což bylo provázeno logicky i nočním buzením a častým močením. Problémy byly i s dolníma končetinama,ale to vše dohromady mohlo mít i docela jiné vysvětlení, než diabetes . V době kdy jsem začal shazovat kila jsem začal jíst pravidelně jogurty (ráno 1/2 kg balení) což zahnalo hlad na celé dopoledne a hubnutí bylo celkem vítané protože jsem měl tehdy 102kg. Česté močení mohlo být důsledkem toho, že jsem hodně pil a tak mně to vysvětlil i lékař. Bolesti nohou mohly být důsledkem dlouhého stání. Jsem muzikant a při hraní stojím a to někdy i 12 hod. Poté se mně objevovaly červené skvrny, které však zmizely po koupeli v teplé vodě. Všechny problémy jsem před sebou omlouval věkem .Dnes je mně 59 let. Před třemi roky jsem měl autonehodu po které jsem byl hospitalizován na interně.Zde jsem hovořil s lékařem o svých problémech a ptal se, zdali nemám diabetes. Odpověděl,"to je vyloučeno." A tak jsem žil v klidu až do ledna tohoto roku, kdy jsem začal cítit silnou dušnost. Byl jsem hospitalizován na JIP díky zástavám srdce. Zde se mně ulevilo, až když byl diagnostikován diabetes a byl mně podán insulin. Hodnota cukru v krvi byla více než 30. Nyní již lékaři tvrdili, že jsem měl diabetes určitě nejméně tři či čtyři roky. Tak nevím? V červenci došlo k novým problémům se srdcem a urychleně byla provedena angiplastika. Stále jsem lékaře upozorňoval na potíže s nohama, které byly neustále silnější,ale lékař odpovídal, že s nohama se nyní nikdo zabývat nebude. Upozorňuji na nohy svého diabetologa a ten krčí rameny. Možný problém může být v tom, že na nohou nejsou viditelné žádné zmněny. Možné je, že je to tím, že si nechávám každý večer nohy masírovat a dávám si studené obklady. Díky tomu mohu usnout a spát celou noc.Bez toho je noc pouze na to, abych nohy neustále podkládal a přemisťoval. Možnou diagnozu jsem tedy neznal a poznal ji až zde, neboť problémy jsou shodné . Díky tomuto wbu tedy sám vyhledám neurologa a nechám se vyšetřit. V každém případě si myslím, že je trošku pozdě,ale myslím, že to zanedbání není mojí vinou. A tak vám děkuji za to, že jsem nebezpečí poznal alespoň díky tomuto webu. Snad se dá alespoň něco ještě zachránit.

Jiří
1x

Já Vám chci věřit,mám já i manželka dlouhou dobu cukrovku, ale při kontrolách u lékařů i preventivních prohlídkách jsou potíže lékaři řešeny včetně EMG a velice se podivuji,že Vám lékařu diabes neobjevili včas.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 47. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Syndrom karpálního tunelu

Jedná se o onemocnění středového nervu ruky (lat. nervus medianus), způsobené jeho stištěním v oblasti zápěstí. Zde se nachází tzv. karpální tunel. což je anatomická struktura, ohraničená zpředu příčným karpálním vazem a ze zadní strany zápěstími kůstkami. Skrze tento tunel prochází celkem devět šlach ohýbačů prstů a palce a spolu s nimi i středový nerv.

Akatizie, neboli syndrom neklidných nohou

Akatizie, nebo též restless legs syndrom, česky syndrom neklidných nohou, je charakterizována nepříjemnými pocity v nohou -mravenčením, pálením, svěděním- které pacienta velice obtěžují a nutí ho pohybovat nohama, chodit, nenechají ho v klidu. Objevují se nejčastěji při usínání, ale i v jiných situacích.

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce