Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak žít s cukrovkou?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 21270x )

Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze, 19. září 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem prof. MUDr. Janem Škrhou z III. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 19. září 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz

Moderátor: Pane profesore, vítám Vás mezi námi a přeji Vám příjemně strávený čas. Mohu-li mít také hned jeden laický dotaz: Je pravda, že "cukrovkáři" trpí špatnou srážlivostí krve? Je to nemocí či léčbou?

MUDr.Jan Škrha: Diabetes neboli cukrovka vyvolává změny, které mohou postihnout i srážlivost krve. Jde však o minimální změny, které jsou postihnutelné jen velmi speciálními metodami. Za normálních okolností se však hrubší porucha srážení krve nevyskytuje, takže diabetici si nemusí dělat starosti ze zvýšené srážlivosti krve.Samotná léčba k poruchám srážlivosti nevede, ale mohou se vyskytnout situace, kdy pacient užívá různé léky, mezi nimiž mohou vznikat nežádoucí interakce. Je proto vhodné, aby ošetřující lékař věděl o všech lécích diabetika.

Moderátor: Má příbuzná-důchodkyně trpící cukrovkou dostala endoprotézu kyčle. U operace druhého kyčle pak došlo k embolii a nohu museli v koleni amputovat. Mohlo to mít souvislost s cukrovkou?

MUDr.Jan Škrha: Vůbec nemusí, situace může nastat i u nediabetika a nezávisí tudíž na přítomnosti cukrovky.

Moderátor: Jak rozdělujete cukrovku -podle závažnosti, typu, léčby nebo stádií...?

MUDr.Jan Škrha: V zásadě se rozlišují dva hlavní typy cukrovky: Typ 1 (zcela závislý na léčbě inzulínem, protože tento hormon se nevytváří ve zničených ostrůvcích pankreatu) a Typ 2, na jehož léčbu vystačí většinou jen dieta a tablety. Po určité době se i tento diabetes u řady pacientů musí léčit inzulinem. Tyto dva typy tvoří asi 98-99% veškeré diabetické populace.

tomas v. : Dobry den, pane profesore, hodne se hovori o prevenci srdecnich onemocneni, ev. nadoru, ale o prevenci cukrovky prilis ne. Mohu delat neco proto, abych snizil riziko cukrovky? Nebo je cukrovka zalozena hlavne geneticky? Dekuji

MUDr.Jan Škrha: Cukrovka má vždy určitý genetický základ. K tomu, aby se objevila jsou zapotřebí další vlivy (způsob života, stravování, pohyb atd.) a těmto vlivům je možno předcházet a tak snížit riziko rozvoje cukrovky. Dnes již probíhají studie zaměřené na prevenci, které ukazují, že zvýšený pohyb a snížený přísun energeticky vydatných jídel má velmi dobrý efekt.

Sarka: Dobry den, pane profesore, je mozne, ze po cetnych operacich, kdy byla moje maminka na infuzich, se muze vyskytnout cukrovka? Muze to souviset s infuzemi nebo vyzivou? Dekuji

MUDr.Jan Škrha: Po infuzích cukrovka nevznikne. Pokud se objevila, mohlo to být způsobeno tím, že existovala již dříve a teprve při vyšetření v nemocnici se na ni přišlo.

Sarka: To je prave zvlastni, moje maminka drzela 2 mesice cukrovkarskou dietu a zase ji vsechny hodnoty klesly a je v poradku, proto si klademe otazku, jestli to nebylo zpusobeno nejakymi latkami v umele vyzive napr.

MUDr.Jan Škrha: Spíše je třeba posoudit, za jaké situace infúze dostávala Vaše maminka, neboť právě ten stav mohl podmínit zvýšené nároky organismu, při nichž se objevila vyšší glykémie. Teprve po zklidnění je třeba provést kontrolu, resp. vyšetření, zda je cukrovka skutečně přítomna (vyšetřením glykemické křivky). Zvýšené glykémie při akutní nemoci ještě nemusí znamenat vždy diabetes. V počátečních stadiích cukrovky 2.typu stačí dodržovat vhodnou dietu k tomu, aby glykémie klesly do normy. Pokud je však organismus vystaven větší zátěži (jídlem), glykémie začne opět růst.

standa: Mam 44 let, cukrovku mam jiz 20 roku. V poslednich letech trpim dyspeptickymi potizemi, nadymanim. Pry spatne kompenzovana cukrovka. Mam ale GHB=7.6 to se mi zda dobre. Vyzkousel jsem uz mnoho leku, nic nepomaha. Je nejaka nadeje, ze mi neco pomuze.

MUDr.Jan Škrha: Dyspeptické potíže nepatří do normálního obrazu cukrovky. Je třeba zjistit, co je jejich příčinou. Kompenzace Vaší cukrovky je dobrá a Vámi líčené potíže k tomu nepatří. Znovu zdůrazňuji, že bude třeba nalézt příčinu a podle toho pak volit vhodnou léčbu.

Moderátor: Je to vůbec choroba VYléčitelná?

MUDr.Jan Škrha: Cukrovka je nemocí na celý život od jejího odhalení. Není vyléčitelná, ale je možno ji i velmi dobře léčit.

standa: Zeptám se ještě jednou a jinak. Cukrovka nemá vliv na funkci a stav střev ?

MUDr.Jan Škrha: Nemusí mít, pokud není přítomna tzv. autonomní neuropatie (postižení nervů včetně trávicího ústrojí), kdy může po letech trvání cukrovky docházet k průjmům ap. Každopádně se musí v takovém případě důkladně posoudit všechny příznaky a dlouhodobý stav diabetu. Pokud se nenajdou známky, které by svědčili pro postižení nervů, je souvislost s cukrovkou málo pravděpodobná.

Honza: Manželka dohlíží na mé stravování a až na výjimky, nejsme si vědomi porušování diety. Sladké výrobky se v naši domácnosti nenacházejí. Manželka proto kdykoliv je mimo domov, kupuje si čokoládu, dorty a pod. a sní to než přijede domů. Bohužel je to každý den, vypěstovala si závislost na sladké? Co s tím?

MUDr.Jan Škrha: Předpokládám, že manželka nemá cukrovku. Někteří lidé mají sklon jíst více sladkostí. Bylo by však vhodné (zejména pokud má nadváhu), aby se zaměřila více na ovoce a zeleninu a jedla pestře. Samotné sladkosti nejsou při dlouhodobé konzumaci vhodné, neboť neobsahují některé důležité látky (jde pouze o poživatiny). Doporučil bych též dostatek pohybu a odvádění pozornosti od sladkostí (má-li více času, může se i více zabývat myšlenkou na sladké.

Honza: Pane profesore, a co cukrovka a poruchy erekce? Je případné léčení účinné? Má to vůbec cenu z hlediska dlouhodobého účinku? Je zajímavé, že v ordinaci se na to žádný diabetolog nezeptá a ani neporadí.

MUDr.Jan Škrha: Poruchy erekce jsou u cukrovky poměrně velmi časté zejména tehdy, trvá-li více než 15 let. Někdy se mohou objevit i dříve, pokud byl diabetik dlouhodobě špatně kompenzován. Je proto nezbytné, aby lékař po potížích cíleně pátral podobně jako se ptá na hypoglykémie a jiné problémy. Příčiny poruchy erekce nejsou ani při cukrovce vždy stejné. Proto je vhodné, aby byl pacient vyšetřen i urologicky a sexuologicky. Podle příčiny pak mohou být navrženy postupy, které pak mohou pomoci. Dnes jsou již účinné léky, takže stav mohou výrazně zlepšit.

Honza: Nevíte o možnostech cvičení pro diabetiky v Praze? Společný pohyb je zábavnější a i účinnější. Možná by to byl tip pro některé fitcentrum.

MUDr.Jan Škrha: Milý Honzo, bohužel nevím, zda jsou někde v Praze organizováni diabetici za účelem cvičení. Možná, že by Vám mohli poradit na Svazu diabetiků (sídlí nyní na Senovážném náměstí). Ti mají přehled o různých aktivitách pořádaných diabetickými organizacemi. Je to určitý tip pro další informace. Jinak z fyzické aktivity jsou pro diabetiky nejlepší: chůze (turistika), jízda na kole, plavání a v zimě běžky.

Jarka: Vážený pane doktore, jaké jsou vyhlídky na vyléčení cukrovky I. typu, podle posledních výzkumů? Děkuji

MUDr.Jan Škrha: Cukrovku 1.typu nelze zatím vyléčit, i když se již zkouší transplantace ostrůvků, která má asi největší perspektivu. Stále zůstávají nedořešeny některé imunologické problémy. Doufejme, že se vše podaří v průběhu několika let vyřešit.

Moderátor: Děkuji pane profesore za Vaše vyčerpávající odpovědi, doufám, že se zde nevidíme (nebo spíše nečteme) naposledy. Děkuji i všem za účast a těším se příště na shledanou.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
tony

Je pravda,že ani muž -lékař se nikdy v diaporadně nezmíní před pacientem diabetikem o možnosti poruchy erekce a vůbec tomu nevěnuje pozornost. To je toto téma i v 21.století tabu?Protože vím,,jak gunguje lékařské tajemství,před sestřičkou se nikdy sám nezeptám.Jak to řešit?

Inspekce

Škrho, to co se děje za dveřmi Vaší III interny už nebude dlouho skrýváno a veřejnost pozná pravdu.

Inspekce
2x

Začněte se chovat k pacientům dle zákona a nepřekročujte pravomoce lékařů.Váš tým se chová na té nejhorší úrovni.Informovanost pacienta o úkonech lékaře je vaší povinností.Měl jste se pořádně podívat koho jste přijal!A přestaňte se zapírat.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce