Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rybí olej

(Mgr. František Červenka | přečteno: 51244x )

Grónští Eskymáci jsou známí mimo jiné tím, že se u nich téměř nevyskytují srdeční choroby? A to i přestože jedí mnoho tučných ryb.

Rybí olej

Eskymáci bez infarktů…

Grónští Eskymáci jsou známí mimo jiné tím, že se u nich téměř nevyskytují srdeční choroby? A to i přestože jedí mnoho tučných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Pozdější studie prokázaly ochranný vliv rybího tuku na srdce i další jeho příznivé účinky. Čištěný rybí olej je také označován MaxEPA, SuperEPA, Omega 3, EPA.

Jak v organismu působí?

Rybí olej snižuje hladinu triglyceridů (typ tuků) v krvi o 20-50 % v závislosti na dávce. Dále snižuje riziko vzniku srdeční příhody s následkem smrti. Je součást lidských buněčných membrán (mozek, sítnice) a podílí se na jejich stabilizaci. Hlavní účinné látky, omega-3 nenasycené kyseliny působí protizánětlivě a brání také vzniku trombů (krevních sraženin). Tímto příznivým působením předchází vzniku infarktu. Olej snižuje hustotu krve, a působí proti bušení srdce a změnám pravidelného srdečního rytmu.

Rybí olej v kapslích

Kde se skrývá?

Pochází z ryb z chladných moří, jako jsou sledi, makrely, sardinky, lososi a tresky. Obsahuje esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo důležité. Samo si je totiž nevytvoří. Obsahuje také vitamíny (A, D) a řadu dalších látek.

Výhody použití?

Užívání je s výhodami doporučováno při zvýšené hladině krevních tuků, zúžení koronárních (srdečních) cév, vysokém krevním tlaku a mozkových příhodách. Pomůže Vám také při revmatoidní artritidě, odvápňování kostí, ekzému a Raynaudově chorobě. Rybí olej je používán dále při ztrátě hmotnosti, astmatu, chronickém únavovém syndromu k prevenci trombóz při hemodialýze (umělá filtrace krve u lidí s poruchou ledvin) a v řadě dalších indikacích.

Možná rizika?

Při běžných dávkách jsou minimální. Olej je tolerován do 3g denně. Ve vyšších dávkách však může působit říhání, zápach z úst, pálení žáhy, zvracení, průjem, krvácení z nosu a tlumí imunitní systém. Užíváte léky snižující krevní srážlivost a tlak? Mějte na paměti že rybí olej působí snížení tlaku a snížení krevní srážlivost, účinky se tedy sčítají. Budete-li mít problémy s krvácením či tlakem poraďte se s lékařem či lékárníkem.

Mám to brát?

Máte problémy s hladinou tuků v krvi? Máte zvýšený krevní tlak? Na snížení hladiny triglyceridů je podávána dávka 1-4 g oleje denně. V tomto rozmezí se také pohybují dávky ostatních indikací. V některých případech se olej podává přímo do žíly ve formě emulze. Lze ho také podávat jako doplněk stravy k předcházení případných problémů. Dávkování jednotlivých přípravků se liší a je vhodné se řídit doporučením výrobce.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzana Bila
1x

Ja si tedy myslim ze kazdy sveho stesti /v tomto pripade zdravi/ strujcem. Neni to zaruka na dlouhy a stastny zivot, ale zdrava a primerena strava, dostatek vitaminu a pohyb urcite neskodi! Me se osvedcilo doplnovani omega-3 mastnych kyselin (napr. Maxi Cor) a dlouhodobe se citim lepe.

Vít Zelenka
1x

Maxicor je dobrý, ale v jedné tabletě je ani ne 500 mg. Trochu se o problematiku zajímám a většina publikací a studií s pozitivním efektem byla provedena na vyšších dávkách např. prokazatelně nejlepší efekt na snížení tlaku nastal u skupiny s příjmem 3500 mg oproti pouze 500 a 1500 mg. Kdyby to mělo být v Maxicoru (7 tablet denně) tak už nemám na jídlo:-). Jsou určitě ekonomičtější formy podávání.

Torina

Ano, já jsem si také vybrala MaxiCor jako prevenci, protože máme v rodině dost velké dispozice ke kardiovaskulárním onemocněním a s cholesterolem třeba moje mamka bojuje už od pětatřiceti a to nebyla nikdy tlustá aní nežila nijak extra nezdravě. Přijde mi lepší dělat maximum pro prevenci než se pak divit, že mne potkalo něco, co jsem při svých dispozicích mohl očekávat.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 23. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce