Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Metronomická léčba, naděje pro děti v posledním stadiu rakoviny

( Renata Vyšínová | přečteno: 12825x )

U dětí, které opakovaně bojují s rakovinou a kterým medicína dávala jen pár měsíců života, testují z Brna metronomickou metodu léčby. Protinádorové léky dostávají děti v malých dávkách a častěji – většinou denně. Výsledky jsou zatím velmi nadějné. Polovině dětí prodloužila léčba život o dva roky a čtvrtině nádor zmizel docela.

shutterstock.com

Metronomická léčba dětem nejen dává novou naději a prodlužuje jim život, ale také zlepšuje jeho kvalitu. Probíhá totiž ambulantně, děti mohou chodit do školy, sportovat a nevypadávají jim vlasy jako při klasické chemoterapii. Od té se liší i tím, že má velmi málo vedlejších nežádoucích účinků. „Léčbu jsme začali od poloviny minulého desetiletí zkoušet experimentálně a vedla k překvapivě vysokému procentu úspěšnosti, u části pacientů pak dokonce dostala chorobu pod kontrolu a zastavila či velmi zpomalila její růst,“ říká Jaroslav Štěrba, přednosta kliniky dětské onkologie ve Fakultní nemocnici Brno.

Metronomickou léčbu zatím dostávají jen pacienti, u kterých došlo k návratu onemocnění nebo u těch s vysoce rizikovou nemocí. Šlo o pacienty, kterým lékaři nedávali velkou naději. „Dříve dostali další vysoké dávky chemoterapie, eventuelně jim byla transplantována kostní dřeň, jenže za cenu obrovské toxicity. Naprostá drtivá většina pacientů svému onemocnění dříve nebo později podlehla,“ popisuje dřívější postup MUDr. Štěrba. „Díky metronomické léčbě zůstala polovina pacientů dva roky od zahájení léčby naživu. U 15 až 20 procent dokonce nádor zmizel, nebo se rakovinu podařilo dostat do stabilizovaného stavu,“ řekl Štěrba. Metoda se používá při léčbě rakoviny mozku a jiných pevných nádorů, a to při recidivě onemocnění.

O transplantaci kostní dřeně se dozvíte víc v tomto článku.

Nezanedbatelný je i ekonomický efekt. "Je podstatně levnější dát pacientovi recept na tabletky, než aby chodil do nemocnice, kde musí léčbu dostávat do žíly,“ dodává MUDr. Štěrba.

I když to vypadá, že má medicína v ruce novou zbraň, kterou by mohla léčit všechny dětské onkologické pacienty, není jisté, zda se metronomická léčba dostane do běžné praxe. Čeká nový ji další testování. V laboratořích Masarykova onkologického ústavu budou ověřovat, zda by podávání cytostatik, byť v malých dávkách, nešlo ještě zkrátit, nebo jak by postup účinkoval na počátku léčby. „Zejména u léčebných postupů, které se týkají dětí, není možné riskovat, že se výsledky léčení zhorší,“ vysvětluje Jaroslav Štěrba, přednosta kliniky dětské onkologie ve Fakultní nemocnici Brno. Pro dospělé pacienty se s touto metodou léčby zatím nepočítá.

 

Závažná nemoc zamává s každým. V tomto článku najdete rady psychologa, které by mohli pomoci vážnou nemoc zvládnout.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce