Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nejvíce úrazů za celý rok se stává v létě

( Pavla Skurovcová | přečteno: 9557x )

Počet dětských úrazů podle statistik klesá, ovšem prázdniny zůstávají rizikovým obdobím.

Počet dětských úrazů podle statistik klesá. Ovšem prázdniny jsou z hlediska různých zranění rizikové období. Nebezpečí číhá na silnicích, ale i v podobě nalezených předmětů.

Zlomenina

Každý úraz je zbytečný. To je základem prevence úrazů, tedy snahy ochránit děti před zbytečnými zraněními. Ročně zemře na následky úrazu tři sta až čtyři sta dětí a mladých lidí do 19 let. Za posledních osm let se ale počet těchto úmrtí podařilo výrazně snížit, o 41 procent. „Podle nás je to velký pokrok, nicméně i tak je to stále mnoho zbytečných ztracených dětských životů,“ říká Robert Kostner, koordinátor projektu Dětství bez úrazů.

Polovinu úmrtí mají každoročně na svědomí úrazy v dopravě. Dalším z velmi častých příčin úrazů jsou otravy, poleptání, popáleniny a tonutí. Smutnou skutečností je, že neskončí-li tyto úrazy smrtí dítěte, mívá o to vážnější následky po zbytek života. Nezanedbatelnou část dětských úrazů má na svědomí neopatrné zacházení s jedovatými látkami a s nejrůznějšími nalezenými předměty. Ty lákají a zraňují jak malé, tak větší děti. Větší děti často ani netuší, co může daný nález způsobit. Většinou však ale dobře vědí, že na nalezenou věc nemají sahat. Menší děti mnohdy vůbec nevědí, o co jde a co hrozí, nebo si některých nebezpečných předmětů dokonce ani nevšimnou. Typickým příkladem jsou injekční stříkačky na pískovištích.

Skutečně smrtelné nebezpečí, se kterým se každý může setkat je elektrické vedení, zvláště vysoké napětí. Výboj může člověka zasáhnout nejen při přímém dotyku, ale i na vzdálenost několika metrů.

Mezi nebezpečné předměty, které mohou děti venku nalézt patří lahve s neznámou tekutinou, léky, nože, zbraně i třaskaviny. Ještě dnes lze najít nevybuchlé granáty a miny z války, případně v bývalých vojenských prostorech. Zvláště kluci mají tendenci považovat je za neškodné, ačkoli opak je pravdou - mohou vybuchnout téměř kdykoli.

Nejvíce úrazů za celý rok se stává právě v létě. Začátek a konec prázdnin jsou určitě více rizikové z hlediska dopravy, ale rizikovým obdobím jsou prázdniny celé.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce