Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 70218x )

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

shutterstock.com
Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Kombinuje několik typů poranění:
  1. poranění elektrické
  2. poranění tepelné - popáleniny
  3. a poranění mechanické, které bývá druhotné (pád, exploze, křečovitý stah svalů)

Pokud dojde k zástavě dýchání a oběhu, je nutné zahájit oživování s co nejmenší časovou prodlevou.

V statistikách jsou nejvíce zastoupeni mladí muži, a co je zajímavé, profesionální elektrikáři. Ženy tyto profese vykonávají velmi vzácně a proto jsou ve statistikách ohodnoceny menšími čísly. Druhé místo ve statistice co se týká úmrtnosti patří dětem zejména okolo 12 let věku a chlapcům. Výjimkou však nejsou ani batolata a děti předškolního věku.

Jak působí elektrický proud na postiženého?

Uplatňuje se dvojí mechanismus:

  1. přeměna elektrické energie na teplo a poškození tkání teplem
  2. vliv elektrického proudu na buněčné membrány a změna jejich vlastností při průchodu elektrického proudu.

Míra poškození závisí na fyzikálních a chemických faktorech, které si nebudeme rozebírat. V podstatě s můžeme účinky na organismus rozdělit do tří skupin:

  1. Působení stejnosměrného proudu organismus snáší poměrně dobře i při vyšších intenzitách.
  2. Hůře je snášen proud střídavý, který je nebezpečný i při malém napětí. Srdce je nejcitlivější na frekvence 50 - 60 Hz, což je frekvence domácích síťových rozvodů.
  3. Proud o vysokém napětí nad 1000 V může způsobit spíše rozsáhlé popáleniny a poškození vnitřních orgánů.

Poškození se týká většinou více tělních systémů. Změny krevního oběhu jsou zejména při působení střídavého proudu a jsou vyjádřeny jako poruchy srdečního rytmu. V praxi se projeví velmi zrychleným nebo naopak zpomaleným pulsem či nepravidelným pulsem. Na dýchání se projeví křeč dýchacích svalů vyvolaná průchodem elektrického proudu přes hrudník, nebo zástava dechu po zástavě oběhu. Poškozen může být často i mozek. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití. Poškození kostí nebo svalů je zpravidla způsobeno svalovým stahem při průchodu elektrickým proudem. Mohou se vyskytnout zlomeniny, poškození svalů, šlach, kloubů. Častou komplikací úrazu jsou popáleniny, které vznikají nejčastěji v kontaktu kůže s vodičem, nebo elektrickým obloukem, který provází úrazy elektrickým proudem s vysokým napětím a to i bez kontaktu postiženého s vodičem.

Nejdůležitější je prevence!

Většině úrazů lze předejít. Zaměříme-li se na zmíněné rizikové skupiny je nutno zejména dodržovat bezpečnostní předpisy u zaměstnanců, kteří jakýmkoliv způsobem manipulují s elektrickou energií, s vodiči či elektrospotřebiči. Zaměstnavatel je povinen personál vyškolit a to nejen pro práci s přístroji, ale i v první pomoci, opatřit ochrannými pomůckami a bezpečnostním vybavením.

Rodiče by měli působit na děti a varovat je před nebezpečným jednáním, kterým mohou způsobit úraze nejen sobě. Je nutné zabezpečit elektrické zásuvky proti batolatům. Existují pomůcky k zaslepení. Zejména je nutné vést děti svým osobním příkladem, tzn. dodržovat zásady bezpečnosti i při manipulaci s přístroji doma. Je nutné mít na paměti, že častým místem smrtelného úrazu elektrickým proudem je koupelna. Je proto nutné omezit používání elektrických spotřebičů při koupání nebo sprchování.

Jak postupovat při poskytování první pomoci?

  • Důležitá je především vlastní bezpečnost – nedotýkáme se postiženého!
  • Vypneme elektrický proud (hlavní jistič, vypínač). Pokud to není možné postavíme se na nevodivý materiál, použijeme nevodivý předmět (např. rukojeť koštěte) – odsuneme jím končetiny od zdroje elektrického proudu či samotný zdroj od těla. V případě úrazu vysokým napětím je nutno vyčkat v bezpečné vzdálenosti tak dlouho, dokud není vypnut celý obvod. Za bezpečnou vzdálenost považujeme alespoň 18 m.
  • Přivoláme odbornou pomoc.
  • Kontrolujeme a zajistíme základní životní funkce (stav vědomí, přítomnost dechu). V případě jejich selhání okamžitě zahajujeme resuscitaci.
  • Pokud jsou zabezpečeny životní funkce poskytneme první pomoc v případě popálenin, nebo jiných poranění.
  • Polohujeme podle stavu vědomí
    • - u pacienta při vědomí se zvednutou horní část těla
      - při bezvědomí zotavovací poloha
  • Udržujeme tělesnou teplotu (pacienta přikryjeme)

Je nutno mít na paměti, že úraz elektrickým proudem způsobí v organismu řadu změn, které nelze při prvním kontaktu s postiženým postihnout. V praxi to znamená, že i postižený, který je po úrazu elektrickým proudem při vědomí a relativně v pořádku je ohrožený selháním základních životních funkcí i po relativně delším časovém intervalu. Z tohoto důvodu je nutno postiženého sledovat a dopravit jej vždy k odbornému vyšetření.

Máte poškozený elektrický spotřebič? Zavolejte radši drahého opraváře!!!!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce