Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Operace očních víček

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 11236x )

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

shutterstock.com

Důvodem vzniku pytlovitých převisů horních nebo dolních víček jsou jednak kožní nadbytek způsobený stárnutím a ztrátou elasticity kůže, a jednak protlačování tukové tkáně skrze snopce kruhového očního svalu. Oči získávají unavený a přepadlý vzhled. Jinými a méně častými příčinami mohou být pokles obočí, zbytnění kruhového očního svalu nebo pokles slzné žlázy případně kombinace výše uvedených. Dále se převis víček může objevovat i u některých chorob, např. u onemocnění štítné žlázy, ledvin, nebo u chronické alergie.

Co je možno operací upravit?

Při výběru vhodných pacientů k této operaci očních víček je nutno prodiskutovat, co pacient od operace očekává, a co je možno reálně provést. To platí ostatně pro jakoukoliv estetickou operaci. Chirurgicky lze odstranit kožní nadbytek a pod ním protlačující se tukovou tkáň, takže jsou víčka hladká a při otevřených očích nevzniká nevzhledné nařasení kůže horních víček ani tzv. "pytle" dolních víček.

Jak se operace provádí?

K operacím horních a dolních víček postačí místní znecitlivění. Lze ji provést při krátkodobé hospitalizaci, případně ambulantně. Řasy není nutné před výkonem odstraňovat. Při operaci si operatér vyznačí celkový přebytek kůže a poté víčka znecitliví místním anestetikem. Odstraní přebytek kůže a s citem i přebytek tukových polštářků pod kruhovým očním svalem, který se dle potřeby také upravuje. Vzniklá jizva horního víčka při otevřených očích není patrna. Při operaci dolních víček je řez veden těsně pod horním okrajem, takže jizva také není později nápadná. Pokud se jedná jen o nadbytek tukové tkáně dolních víček, je možno vést řez skrze spojivku, takže není vůbec patrný. Po operaci se doporučuje několik dní klidový režim a přikládání studených obkladů na operovaná víčka, aby nedošlo k jejich otoku. Stehy se odstraňují cca 4-7 pooperační den, týden se doporučuje nosit tmavé brýle. Pacienti někdy bývají trochu vyděšeni svým vzhledem několik dní po operaci, ale otok a případné prokrvácení kůže se po čase upraví. Plný kosmetický efekt lze očekávat cca za 5-6 týdnů.

Jaké jsou komplikace?

Před každou kosmetickou operací je nutné, aby byl pacient poučen o možných komplikacích, aby nedošlo k pozdějším nedorozuměním. Výsledek operace nemůže být nikdy operatérem stoprocentně zaručen. V tomto případě komplikacemi mohou být například suchost očí, cysty v jizvě a tvorba tuhých jizev (řídce), snížená nebo zvýšená pigmentace jizvy, infekce operační rány, krvácení, případně deformity způsobené příliš radikálně provedeným zákrokem, asymetrie, vzácně ztráta řas.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Alice

Ono je hezké říct si "půjdu na plastiku" Ale kam? Kde najít dobrého plastika a mít jistotu že pro mě udělá maximum? ...Žiji v Brně a znám tu mudr.Justana, podle kamarádky skvělý plastik. Osobně sním ale zkušenost nemám, a vy?

Denysa

Dobrý den Alice. Před měsícem mi tento pán dělal plastiku horních očních víček a spokojená jsem sním byla také.

Alice

Děkuji za zkušenost. Jsem k němu nyní objednaná na konzultaci tak jsem fakt zvědavá. Co jsem mluvila s ženskýma který u něj byly tak si ho každá chválí tak musí být asi fakt dobrej


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Operace pokleslého víčka

Dobrý den, mám dotaz: mám pokleslé levé oční víčko, již jednou jsem na operaci byl je tomu 7 let a víčko mi začíná opět padat, má smysl operaci podstupovat znova, když mi pokles víčka zatím nekomplikuje vidění? Děkuji Mgr. R. Kučera

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce