Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak si zajistit bezkrevní léčbu

( Eva Musilová | přečteno: 5751x )

Protože praxe bezkrevní léčby není ještě v České republice dostatečně zažitá, je možné, že se při tomto požadavku setkáte s určitými rozpaky na straně lékaře. Co je tedy dobré udělat, jestliže stojíte před plánovanou operací a uvažujete o šetrném bezkrevním postupu?

shutterstock.com

Především, je potřeba, abyste o svém přání informovali nemocnici včas. Podle situace zvažte, zda postačí probrat celou záležitost s operujícím lékařem, nebo zda bude lepší promluvit si i s anesteziologem, který vás při operaci bude „mít na starosti“. Zjistěte si, co vše je ve vaší konkrétní situaci možné udělat pro to, abyste mohli být operováni bez krve; vyptejte se i svého lékaře, a udělejte to s dostatečným časovým předstihem.

Dále, při nástupu do nemocnice budete vyplňovat přijímací formulář. Tady můžete také své přání napsat, máte totiž právo ve formuláři škrtnout, označit nebo oznámit všechno, s čím nesouhlasíte nebo k čemu máte výhrady.

A podobně i matky před porodem mohou svůj požadavek bezkrevní léčby včas oznámit, a je-li to možné, nechat ho zaznamenat do dokumentu typu „Sepsání k porodu“.

Lékaři se nejspíš budou také zajímat o to, jak bude finančně uhrazena zvláštní léčebná péče v případě, že budete potřebovat například podpůrnou léčbu speciálními preparáty. Dostatečné finanční krytí často rozhoduje o tom, jaká služba bude poskytnuta a jak rádi budou lékaři při bezkrevní léčbě spolupracovat, nebo zda bude nemocnice souhlasit s převozem a podobně. Jestliže tedy o bezkrevní léčbě vážně uvažujete, bude dobré uzavřít odpovídající pojištění.

Na následujících řádcích si přečtete vyjádření několika pacientů, kteří mají s bezkrevní léčbou osobní zkušenost:

Helena, 59 let: Před dvěma lety mi lékaři zjistili zhoubný nádor na ledvině. Po konzultaci s lékařem mi byla provedena robotická operace, vzali mi celou ledvinu s nádorem. Dnes jsem klinicky zdravá, bez potíží. Jsem přesvědčena, že k hladkému průběhu pooperačního období i rekonvalescence významně přispělo to, že oprace byla provedena bezkrevní metodou, a tělo tedy nebylo zatěžováno tím, že by se muselo vyrovnávat nejen s operačním zákrokem, ale navíc ještě i s náročnými stavy, které s sebou nese transfuze krve."

J. T., Ústí nad Labem: Moje sedmdesátiletá sestra onemocněla B-chronickou lymfatickou leukémií. Potřebovala operaci páteře. Ve svém věku pochopitelně raději chtěla operovat bezkrevně, jenže jí pořád klesalo množství hemoglobinu, postupně až na 76 g/l, hematokrit na 0,257. Na hematologii stále slyšela, že operace bez transfuze nebude možná, až anesteziolog slíbil, že když se dosáhne hladina hemoglobinu 100, on sám bude při operaci a bude se postupovat bez krve. Sestru skutečně odoperovali bez transfuze krve, operace byla úspěšná a sestra je dnes zdravá a svěží.

I. S., Děčín, 28 let: Loni mě porazilo auto a způsobilo mi kromě jiného tříštivou zlomeninu nohy nad kotníkem. Šlo o dost rozsáhlé zranění, reálně hrozila amputace a kromě toho jsem také ztratila mnoho krve. Převezli mě na traumatologické oddělení a během následujících týdnů jsem podstoupila několik operací. Jsem moc ráda, že lékaři respektovali mé přání, aby se všechny zákroky dělaly bez použití transfúze krve. Byli vstřícní i přesto, že hladina hemoglobinu byla taková, že "podle doporučujících tabulek" měli krev použít (při příjezdu do nemocnice jsem měla hladinu hemoglobinu pouhých 60 gramů na litr krve). Oznámili mi: "Respektujeme vaše přání. Teprve tehdy, kdyby Hmg klesl na 50, budeme hledat alternativní řešení."

Ž., 38 let, Praha: Potřebovala jsem TEP (totální endoprotézu) kyčle. Moje situace byla poněkud komplikovaná, protože třikrát týdně docházím na dialýzu a ještě jsem chtěla šetrnou, tedy bezkrevní operaci. Nikde v Praze mě nechtěli operovat, netroufali si na to. Nakonec jsme to ve spolupráci s lékaři vyřešili tak, že jsme dohodli převoz na ortopedii v Ústí nad Labem (kde mi také zajistili dialýzu), ale v pražské nemocnici mě na operaci "připravili" tím, že mi krevní obraz vylepšili. Pak už všechno běželo hladce a já jsem velice vděčná lékařům, kteří mi takhle vyšli vstříc."

M. E.: U dcery byla před narozením zjištěna vrozená vývojová vada ledvin. Původně to vypadalo, že bude operována ještě před narozením, v děloze, ale pak lékaři podle výsledků usoudili, že je možné počkat a operovat klasicky až po narození. Vada to nebyla nějak výjimečná, ale přesto šlo o vážnou záležitost: Jeden močovod byl neprůchodný úplně, druhý zčásti. Pokud by operace nebyla provedena včas, hrozilo, že bude fungovat jen jedna ledvina, a to ještě pouze na nějakých 30 %, protože parenchym, který je nezbytný pro správné fungování ledviny, by později už nedorostl. Dcera byla od narození sledována a připravována na operaci. Zajímali jsme se, jaké jsou v tomto případě možnosti, a rozhodli jsme se požádat o bezkrevní laparoskopický zákrok. Dceru přijel operovat MUDr. Šodek, český nefrolog působící v Německu. Od samotného počátku až do konce jsme se setkávali s neuvěřitelně vstřícným přístupem nemocničního personálu, po operaci se dceři věnovalo střídavě několik odborníků. Všechno proběhlo bez komplikací, naprosto hladce. Probuzení z narkózy a pooperační zotavování bylo nezvykle rychlé a bezbolestné. Ledvinový parenchym zdárně dorostl, takže dnes (po 11 letech) obě ledviny dobře fungují, a i z kosmetického hlediska je všechno perfektní: Zůstaly jen dvě jizvičky, ovšem tak malé, že skoro ani nejsou vidět.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce