Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Trocha alkoholu prospívá, velké dávky škodí

( Renata Vyšínová | přečteno: 19209x )

Pravidelné popíjení alkoholu prospívá zdraví. Tuhle větu milují všichni, kteří si rádi "přihnou" a jistě se dobře poslouchá i před koncem roku, kdy sklenku v ruce držíme častěji. Platí ale jen v případě, že se alkohol konzumuje v opravdu malých dávkách - čili sklenka vína pro ženu a maximálně dvě sklenky pro muže. Pak může mít opravdu blahodárné účinky.

shutterstock.com

Sklenka alkoholu denně je prospěšná. Platí to hlavně v případě kvalitního vína - to snižuje hladinu cholesterolu, zmenšuje riziko tvorby krevních sraženin a zpomaluje kornatění tepen. Deci alkoholu po jídle dokonce prospívá i diabetikům. "Pokud máte v pořádku játra, pak sklenka bílého vína nebo piva po obědě nemůže vadit. Dokonce doporučujeme pivo po jídle, samozřejmě v omezeném množství, tedy sklenku – zrychlí se trávení a játra začnou zpracovávat alkohol a nevyplaví tolik cukru do krve, což je dobré," říká edukační sestra Naďa Slavíková. Pokud bychom hledali další příznivé účinky vína, pak v nich obsažené třísloviny povzbuzují trávení, svědčí sliznici trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.

Klasické přísloví ale praví, že všeho moc škodí - a to platí o alkoholu dvojnásob. Větší dávka alkoholu totiž nastartuje v těle procesy, které připomínají stav, když tělo bojuje s infekcí. Nejhůř se pak daří játrům. Těm hrozí cirhóza. Ovšem při dlouhodobé komzumaci větších dávek alkoholu trpí i srdce a střeva. Někteří lékaři upozorňují i na souvislost mezi alkoholem a zvýšením rizika rakoviny hrtanu, hltanu nebo jícnu - v kombinaci s kouřením se ještě zvyšuje.

Odborníci také poukazují na souvislost vyššího výskytu rakoviny tlustého střeva a pití piva - ovšem i v kombinaci s konzumací uzenin.

Alkohol má také na svědomí likvidaci mozkových buněk. Jeho vyšší dávky mohou v těhotenství poškodit vývoj mozku nenarozeného dítěte. Kvůli alkoholu se nám také mění nálada - jedni se propijí do euforie a veselosti, jiní začnou plakat a další jsou agresivní. Není výjimkou, že častá konzulace alkoholu může nastartovat Deprese a jiné duševní poruchy.

Co je kocovina a proč vzniká

Je to vlastně chemická reakce, díky níž se odbourává v organismu alkohol za pomoci velkého množství vody, minerálů a vitaminů. Výsledkem je tedy dehydratace organismu, únava a prudce klesá hladina krevního cukru. Následkem toho všeho je bolest hlavy, žaludeční nevolnost, žízeň, malátnost, slabost až motání hlavy.

Jste závislí na alkoholu? Udělejte si test!

Není vám cizí posedět se sklenkou alkoholu? Pak si můžete udělat i tento test, který vám prozradí, zda na něm jste závislí. K dispozici je vám také test ke zjišťování poruch působených alkoholem.

O tom, jak předejít kocovině se dočtete příště. Do té doby se můžete zapojit do diskuse se svým způsobem, jak kocovině předejít. Můžete nám také napsat na tento mail.

Celý seriál
  • Trocha alkoholu prospívá, velké dávky škodí
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Alkohol

Alkohol je látka, na kterou vzniká závislost nejčastěji. Postihuje až 5% dospělé populace vyspělého světa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce