Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Alkoholismus - závislost, která ničí člověka i jeho rodinu

( Redakce | přečteno: 46148x )

Alkoholismus je velice závažný zdravotní i celospolečenský problém. Stále více lidí zemře na následky užívání alkoholu a snižuje se věková hranice jeho konzumentů. Důsledky, které z alkoholismu plynou, jsou velice nebezpečné, ale společnost problém alkoholismu stále značně podceňuje.

shutterstock.com

Co je to alkoholismus?

Světová zdravotnická organizace (WHO) v současné době spíše používá pojem "problémy způsobené alkoholem," což je pojem, který je širší než alkoholismus a více naznačuje, že zneužívání alkoholu je multifaktoriální problém.

Alkoholismus je pojem označující kontinuální pití nebo periodickou konzumaci alkoholu (periodičtí konzumenti alkoholu jsou označováni jako kvartální alkoholici). Lidé zneužívající alkohol své pití nekontrolují, často se u nich vyskytují intoxikace (předávkování), na alkohol často myslí a vynakládají velké úsilí, aby si jej opatřili a pokračují v pití i přesto, že jim to způsobuje problémy v osobním životě, v práci či škole.

Stádia působení alkoholu

  • stadium excitační: člověk pod vlivem alkoholu je euforický, sebejistý, více mluvný, je otevřenější, ztrácí sebekontrolu
  • stadium hypnotické (pod 2 promile alkoholu v krvi): v této fázi již dochází k útlumu centrální nervové soustavy
  • stadium narkotické (nad 2 promile): v tomto stádiu dochází k hlubokému bezvědomí, snižuje se krevní tlak, klesá teplota a glykémie (hladina cukru v krvi)
  • stadium asfyktické: v této fázi dochází až k umrtí kvůli selhání dýchání a krevního oběhu

Čtyři promile alkoholu bývají smrtelné - odborníci vám však řeknou, že léčili i lidi, kteří měli až osm promile a nezemřeli. Je těžké určit smrtelnou dávku alkoholu, protože záleží na toleranci člověka k této droze.

Co je a co není závislost na alkoholu

Diagnóza závislosti na alkoholu by se měla stanovit až ve chvíli, kdy u člověka během jednoho roku došlo ke třem nebo více jevům z následujích:

  • silná touha nebo pocit puzení (tzv. craving) k užití alkoholu
  • potíže se sebeovládáním při užívání alkoholu
  • tělesný odvykací stav - pokud je alkohol užíván proto, aby zmírnil nepříjemný tělesný stav po předcházejícím pití
  • zvyšování tolerance k alkoholu - pro navození opilosti je třeba stále většího množství (Chroničtí alkoholici denně užívají tak vysoké dávky, které by člověka, který nepije, zneschopnily nebo dokonce usmrtily.)
  • pokračování v užívání alkoholu i přes zjevné problémy (např. i přes častější depresivní stavy způsobené pitím nebo přes poškození jater či mozku)

Vznik závislosti na alkoholu

Závislost na alkoholu probíhá ve čtyřech stádiích. V počátečním stádiu je pití příležitostné, přináší úlevu, zlepšuje náladu a způsobuje dokonce euforii. Člověk užívá alkohol, aby se cítil lépe, a intervaly v užívání se postupně zkracují. Během počátečního období se postupně zvyšuje tolerance k alkoholu.

Varovné stádium je typické tím, že se začíná u člověka objevovat potřeba pití. Dávka alkoholu se zvyšuje, aby byl účinek stejně opojný jako na počátku. V tomto období se častěji objevuje opilost. Člověk také sahá k alkoholu z méně závažných důvodů.

Třetí stádium se nazývá rozhodné. Piják se stává závislým a dochází u něj ke ztrátě sebekontroly - nedokáže se ovládat a nedokáže přestat pít. Někdy pije i několik dní v kuse. Dochází k němu k výpadkům paměti, tzv. "oknům", kdy si nepamatuje část večera. V této fázi se začínají objevat problémy s okolím, které pijanovi vyčítá častou opilost; on začíná slibovat, že s pitím přestane, což ale nedokáže.

Poslední stádium je konečné (terminální). Člověk je již na alkoholu závislý a nedokáže bez něj žít. Pije i ráno, aby byl schopen vstát a něco dělat. Bez alkoholu se cítí špatně, třesou se mu ruce. Dochází u něj k úpadku osobnosti v pracovní, rodinné i společenské oblasti.

Protialkoholické léčení

Člověk závislý na alkoholu už není schopen zvládnout svůj problém sám. Je nutné, aby absolvoval ústavní protialkoholickou léčbu. Léčba začíná detoxifikací. Detoxifikace je proces, při němž je závislému odňata psychoaktivní látka. Detoxifikace se provádí pod lékařským dohledem tak, aby byly minimalizovány odvykací příznaky. Po detoxifikaci následuje několikaměsíční odvykací kúra v ústavním zařízení, kdy se pacient učí žít bez alkoholu a zjistit a vyřešit příčinu svého pití. Při léčbě alkoholici dodržují přísný denní režim, který je má naučit sebeovládání, kontrole a navrací je do každodenního procesu práce.

Máte-li ve svém okolí člověka, u kterého tušíte problémy s alkoholem, neváhejte a začněte s ním situaci řešit a pokuste se ho přesvědčit k léčbě. Alkoholismus u člověka může způsobit tak nevratné změny, že s léčbou není radno otálet.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Alkohol

Alkohol je látka, na kterou vzniká závislost nejčastěji. Postihuje až 5% dospělé populace vyspělého světa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce