Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Opium, heroin & spol.

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 33732x )

Každý pěstitel máku setého má dvě možnosti. Buď nechat makovice dozrát a mák z nich získaný nacpat do buchet, nebo začít sklizeň o něco dříve, když jsou ještě makovice zelené.

shutterstock.com

Každý pěstitel máku setého má dvě možnosti. Buď nechat makovice dozrát a mák z nich získaný nacpat do buchet, nebo začít sklizeň o něco dříve, když jsou ještě makovice zelené. Pokud se nezralá makovice správně nařízne, začne rána ronit bílou šťávu, která za 24 hodin zaschne a zbarví se dohněda. Po vyválení malé kuličky ze sebrané šťávy se ze zemědělce rázem stane výrobce opia.

Díky čilým odběratelsko-dodavatelským vztahům mezi jihovýchodní Asií a zbytkem světa se všeobecně vžila představa, že domovem opia je Čína. Není tomu tak. Kolébkou opia je Mezopotámie, další zastávkou Egypt, kde dostalo opium název "lék zapomnění". Podle některých pramenů je ovšem lékem zapomnění nazýván odvar z nezralých makovic. Opium zmiňuje Homér v eposu o Odysseovi, jako lék proti bolesti ho používali římští lékaři. Znali ho i Židé, kteří jím zmírňovali utrpení odsouzenců na kříži. V Číně se s pěstováním máku začalo až o mnoho později (kolem roku 1000 n.l.) a tinktura z opia se oproti zvyklostem z jiných zemí užívala hlavně jako lék proti průjmu. V Evropě byly účinky opia téměř neznámé. Teprve kolem roku 1530 doktor Paracelsus rozpustil opium v alkoholu a vzniklou tinkturu nazval laudanum. Tu potom používal ke zmírnění bolesti. Kouření opia a zvýšení produkce máku začalo v Číně v 17. století, jako důsledek úředního zákazu kouření tabáku. V letech 1840 -- 1842 Anglie paradoxně bojovala v tzv. opiové válce s čínským císařem, aby bylo možné dodávat opium do Evropy. Dnes jde o problém zcela opačný -- jak tomu zabránit.

Největším producentem opia byla donedávna Barma, respektive země zlatého trojúhelníku (hornaté pomezí Thajska, Barmy a Laosu). Nyní se na první místo vyšvihl Afghánistán, který z loňské produkce 6000t opia vyrobil celých 4600t. Z každé tuny opia lze vyrobit přibližně 100kg čistého heroinu. Do Evropy se heroin dostává buď přes Irán a Turecko, nověji přes středoasijské země bývalého Sovětského svazu. Česká republika se po roce 1989 stala tranzitní zemí, odkud nejen heroin, ale i ostatní drogy proudí dát do západní Evropy.

Všechny složky zainteresované na obchodu s opiem sledují se zájmem předpověď počasí pro Afghánistán. Jestliže bude počasí dobré a vegetační podmínky příznivé, lze očekávat i velkou úrodu máku, hodně opia a zlepšení životní úrovně místního obyvatelstva, které si pěstování máku velmi oblíbilo. O mák se téměř nemusí starat, roste prakticky sám a hlavně, není problém s tím, jak a komu ho prodat. Překupníci většinou přicházejí až do domu.

Z opia se podařilo v roce 1815 německému lékárníkovi Sertürnerovi izolovat hlavní obsahovou látku -- alkaloid morfin. Pojmenoval ho po bohu snů Morpheovi a sám se stal jeho první obětí. Morfin jako jediný z trojice opium, morfin, heroin je běžně využíván v medicíně.

Chemickou úpravou morfinu byl získán heroin, jako lék používaný v léčbě astmatu, tuberkulózy, kašle a hlavně během 1. světové války jako spolehlivý prostředek proti bolesti . Když lékaři zjistili, že si v ničem nezadá s morfinem, naopak je návykovější, závislost vzniká dříve a abstinenční příznaky jsou po něm horší, bylo již pro mnohé pacienty pozdě. Z terapie byl proto vyřazen a celosvětově bylo zakázáno jeho používání. Pro dosažení účinku srovnatelného s morfinem stačí pětkrát až desetkrát menší dávka heroinu. Působí velmi rychle, ale jeho účinek je kratší. V řetězu prodejců každý "řízne" dávku nějakou přísadou, takže jeho výsledná koncentrace kolísá a je proto těžké odhadnout relativně bezpečné množství. V okamžiku, kdy se narkoman setká s čistým heroinem, většinou končí smrtí. Ta přichází velmi rychle, útlumem dechového centra. Mrtvého většinou najdeme ještě s jehlou v žíle. Kromě nitrožilní aplikace lze heroin píchat i do svalu, šňupat nebo inhalovat.

Obecnou vlastností opiátů je, že snižují práh pro vnímání bolesti a tak jsou schopny utlumit bolest jakéhokoliv druhu. Ve vyšších dávkách se vyznačují narkotickým účinkem, t.j. navozují snovou euforii - příjemné sny. Opiáty se nazývají únikovou drogou, při jejich užívání se člověk vzdaluje realitě a svým každodenním problémům. V Číně na začátku století se tato droga dokonce používala co by prostředek, který změní stereotypní práci v zajímavý zážitek.

Již po několika dávkách morfinu (emko) nebo heroinu (háčko, herodes, eič) vzniká velké riziko jak psychické tak fyzické závislosti. V psychické sféře se rozvíjí neodolatelné touha po euforizujícím účinku. Ta nutí narkomana shánět si drogu za každou cenu a tomu podřizuje veškerou svoji činnost. Při delším užívání se ovšem tlumí v těle produkce vlastních látek , které mají za úkol mírnit vnímání bolesti a nepříjemných pocitů. Pokud se droga z užívání vysadí, tělo reaguje na jinak normální podnět z vnějšího prostředí pocitem bolesti. Rozvíjí se fyzická závislost a uživatel drogy se cítí fyzicky velmi špatně. Kromě toho se při vysazení objevuje zimnice, křeče, zvracení, pocení a nezvládnutelný třes. Při předávkování dochází k zástavě dechu, oběhovému kolapsu a smrti. K závislosti přispívá i získávání odolnosti vůči stále se zvyšujícím se dávkám.

Heroinismus je pokládán za jednu z nejtěžších toxikománií. Odvykání probíhá pod lékařským dohledem, jako náhražka drogy je používán preparát metadon.Jedná se o syntetický opiát, jehož účinky nejsou tak drastické. Je podáván s předpokladem, že návyk na metadon vytěsní návyk na heroin a průběh pozdějšího odvykání na metadon bude mírnější než by tomu bylo u heroinu. Metadonová substituce není spolehlivou cestou ze závislosti na opiáty, je to pouze pokus o nalezení cesty. Kromě příznivců má i mnoho odpůrců. Pokud však umožní návrat do normálního života alespoň malému počtu narkomanů, myslím, že má svůj smysl.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Barbie

Ahoj všichni, už 3 roky beru Heroin a nevím, jak z toho ven. Rodina i přítel mi chtějí pomoct,ale já to absolutně nezvládám.Chtěla bych začít užívat subutex, ale první dny mi vůbec nezabírá, tak to nikdy nevydržím a teď už se bojím i si ho vzít, protože mi vyvolává tak silný absťák, jaký jsem ještě nezažila. Asi jsem slaboch, ale hrozně se toho všecho bojím. Bojím se i jak budu žít potom, přijde mi, že už to ani neumím. Nic mi nebaví, i když mám teď nového přítele a s ním mi je dobře, že ani na heroin nemyslím. Jenže je ženatý a nemůže být se mnou tak často,jak bych chtěla. Hlavně ten herák mi už vůbec nic nedává, beru ho jen proto, aby mi nebylo blbě. A ty peníze, o tom ani radši nemluvím. Zruinovala jsem celou rodinu a sama jsem nakonec skončila jako prostitutka. Sice už to nedělám a ani bych už nemohla, protože to byl pro mě ten nejhorší zážitek v životě, pořád se mi o tom zdá a cítím se jako totální močka. Co člověk kvůli heráku neudělá! no jo,ale jak z toho ven???

t
1x

nazdarek.tak jak uz to mas za sebou nebo este bojujes?abstak vyvolanej subacem to je rachot jak hovado co?mit pistoli po ruce tak se odprasknes.taky kurva nevim jak z kola ven ziju v holandsku a kalo mam 76ti%.takze navzk jako prase.neradsi bzch do lecebny ale nemuzu kuli praci takze je to v prdeli.par dni sem zral metadon a pak zkusil zas subac a opet acko jak z filmu tak fakt nevim co stim.kdybys mela nakou radu byl bych vdecnej.tak dik moc a drz se.

Haluz
1x

Zaplať pánBůh že do toho jsem nešel podle všeho by to byl můj konec.. slaboši nejste, ve skutečnosti to vůbec není vaše vina, bez ohledu na to co kdo říká, já znám pravdu, ta mě osvobodila, a pokud má mít za vás někdo vinu, tak ti co vám ji přikládají v první řadě! Přitom je to tak prosté, ale člověk se rodí sice s očima, ale do dospělosti oslepne, je to všechno s cílem vytvořit z vás apatického primitivního na slovo poslušného celoživotního otroka, který zajistí další otroky, a ještě vás po celý život vytěžují všemožnými nesmyslnými poplatky, nemocemi apod.. ve skutečnosti podvědomě rezignujete, podvědomě tušíte, že to stejně nemá cenu a nejste daleko od pravdy, každým dnem jste tomu blíž.. A teď zpětná kontrola: Budiž tedy, vyhrabali by jste se z toho a co dál ? Seženete práci, partnera, vemete hypotéku uděláte děcko a jste v ryti víc než teď, tohle si nikdo neuvědomuje, a já říkám pořád lepší se ufetovat, než v nevědomí zotročen vytvářet další otroky.. Co mi na tohle kdo řekne? Jaký psychiatr co ? Tady jsou všichni chytří jak rádio. Přitom realita je tak chladná a krutá a likviduje nás ve velkém, Bohužel, poděkujme, komu nebo čemu vlastně? Já došel mnohem dál, a opravdu nemůžu za to že pravda je jaká je a myslím že až do skonání společnosti bude pořád kvůli své bizarní podobě nepředatelná vysvětlitelná. Už teď drtivá většina lidí tento komentář nečte z neschopnosti udržet pozornost. Nedostatku energie, nechuti...atd.. Je velmi, velmi smutné kam jsme došli, i přes miliony těchto komentářů, a všemožných varování.. jsme hlupáci, všichni stejní, dokud člověk nepochopí co má jakou cenu, jsme odsouzeni k sebezničení... Já dobrovolně nežiji, na protest, celý život jsem obětoval nalezení pravdy, trvalo to dlouho ale výsledek je naprosto fenomenální.. přesto celkem k ničemu jelikož na pravdě se nic nezmění teda né pokud to nebude obrovské a nepřehlédnutelné.. Jediné co mi dává důvod žít, je jakési světýlko doutnajícího vajglu naděje, v podobě toho že co jiného tady s tím dělat abych si nezmrvil duši ... šířit pravdu, dělá to divy, doslova to hýbe světem, párkrát se ke mě dostal výsledek a je to podobné efektu motýlích křídel, a tohle co se právě děje je to o čem píšu, tento komentář píšu v tuto dobu, né z vlastní vůle, nemám tušení pro koho, nebo co se bude po napsání dít.. ale to už jsem toho zase napsal přespříliš. To zas budou laici či odborní zdeformovanci giagnostikovat a dělat se chytří. Já jsem bezpečně při smyslech. I přes to že znám pravdu a řekl bych o hodně větší kus než 95% z vás, což je výkon, stejně tak vyrovnán.. A to přes drtivé faktum, že podle všeho bych měl být už dávno mrtvý, v lepším případě hodně škaredě nemocný..přesto den o de dne zdravější, čílejší, skoro to vypadá že přímo úměrně šíření pravdy, že by další pozitivní efekt? Nemám slov.. A to jsem býval ten největší nejtvrdší ateista a skeptika jakého by jste mohli potkat. Hold pravda dělá skutečně divy.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 12. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opium, heroin & spol.

Každý pěstitel máku setého má dvě možnosti. Buď nechat makovice dozrát a mák z nich získaný nacpat do buchet, nebo začít sklizeň o něco dříve, když jsou ještě makovice zelené.

Je kouření marihuany zdravé?

Lidé, kteří kouří marihuanu často argumentují, že její kouření je přinejmenším neškodné. Poslední studie publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention dokazuje, že...

Kokain

V zeměpise jsem nikdy nebyla příliš silná. O Bogotě vím pouze to, že je hlavním městem Kolumbie a že tam plyšovým medvídkům vycpávají bříška podivným materiálem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce