Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Virová neboli infekční hepatitida

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 10749x )

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Infekční hepatitiděse často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta. Více o žloutence v článku MUDr. Suchardy Žloutenka (ikterus). Jednou z příčin žloutenky může být virová hepatitida ("infekční žloutenka"), správněji infekční zánět jater.

Hepatitida ABC

Virová hepatitida je způsobena virem. Rozlišuje se několik typů viru hepatitidy. Typ A způsobuje infekční hepatitidu přenosnou především cestou trávicího traktu ( proto nemoc špinavých rukou ) a typ B, způsobuje hepatitidu sérovou, přenosnou krví a vpichem infekční jehlou. Staré termíny jsou nepřesné, oba typy se přenášejí jak přes trávicí trakt tak krví a obě jsou infekční, tedy nakažlivé. Někteří lidé onemocněli zvláštním typem infekční žloutenky, označované jako non A non B, z níž se vydělila velmi nebezpečná hepatitida C, které se šíří především mezi narkomany.

Příznaky vyplývají z poškození jater (zánět, nekróza - odumření tkáně). Počáteční stadium chřipkovými příznaky často připomíná virózu (3-10 dní)- bolesti svalů, kloubů, slabost, zvýšená teplota, nechutenství, trávicí potíže, kožní příznaky. Na konci období tmavne moč a stolice se stává světlejší. Stádium ikterické - "žloutenka", která trvá několik týdnů. Potíže z předchozího stadia obvykle ustupují. Stav se postupně normalizuje. Posledním příznakem onemocnění je únava.

Léčba akutní fáze onemocnění není nijak specifická. Záleží na stavu nemocného - ordinuje se klid na lůžku, jaterní dieta bez tuku. Lze podávat léky mírnící nevolnost, tlumit bolest. Dále se doporučuje podávat pankreatické extrakty, spasmolytika tj. léky zmírňující křeče, vitamíny pouze pokud se předpokládá jejich nedostatek. Léky ovlivňující imunitu se obecně nepodávají. K terapii chronické formy se používá interferon alfa. Ve výzkumu je několik látek, z nichž některé se ukazují jako slibné, jako např.terapie lamivudinem.

Hepatitida A

Způsobuje ji virus HAV (hepatitis A virus). Přenáší se znečištěnýma rukama, potravinami a vodou. Viry napadají jen játra, která poškozují. Inkubační doba je 2 - 7 týdnů, nemoc někdy probíhá v lokálních epidemiích. Nepřechází do chronického zánětu. HAV je relativně odolný vlivům vnějšího prostředí, v pitné vodě dokáže přežít několik měsíců.

Hepatitida B

Původcem je HBV virus (hepatitis B virus). Díky vysoké koncentraci viru v séru, stačí k přenosu jen nepatrné množství krve. Přenos se děje hlavně krví a krevními deriváty (rizikem jsou kontaminované jehly, aplikace drog, dialýza apod.), k přenosu může dojít i ostatními sekrety, jako jsou sliny, sperma a vaginální sekret, tedy i trávicím traktem. Virus může mít na svém těle speciální bílkovinu, která se označuje australský antigen HB Ag. Jeho přítomnost se vyšetřuje v krevních testech a svědčí o chronické nebo akutní formě hepatitidy B případně o jejím nosičství ( byl nalezen u 90% nemocných hepatitidou B). Inkubační doba hepatitidy B je 6 týdnů až půl roku. HBV má vztah k nádorům jater, podobně jako HBC.

Hepatitida C

Jedná se virové onemocnění způsobené virem hepatitidy C - HCV.Přenáší se krví (hlavně nitrožilní užívání drog). Je možný i přenos sexuální nebo přenos z matky na plod, ale pozorován byl vzácně. Používání společného sociálního zařízení, by z hlediska způsobu přenosu nemělo být rizikem pro získání viru.

Průběh se nedá se odlišit od jiných hepatitid. Inkubační doba je 7-8 týdnů. Klinické příznaky bývají mírné a v řadě příznaků probíhá infekce bez příznaků. Příznaky, pokud je objeví, vyplývají z poškození jater (zánět, nekróza - odumření tkáně). Bolesti svalů, kloubů, slabost, zvýšená teplota, nechutenství, trávicí potíže, kožní příznaky, tmavnutí moči, světlejší stolice a objevuje se žloutenka. U 85% pacientů infikovaných virem hepatitidy C se vyvíjí chronická hepatitida (zánětlivé onemocnění jater) a virus je přítomen v krvi ještě 6 měsíců po ukončení infekce. Po 20 letech nejméně u 20% pacientů přechází chronická hepatitida v jaterní cirhózu. Rizikem je rovněž karcinom jater u 1-5% pacientů, kteří prodělali hepatitidu C.

Léčba se zaměřuje hlavně na prevenci progrese cirhózy nebo jaterního karcinomu. Používá se interferon alfa, což je látka bílkovinné povahy produkovaná lidskými "bílými krvinkami" (leukocyty). Léčba je většinou dlouhodobá - 6 měsíců. Na základě provedených studií bylo pozorováno, že asi u 50% nemocných dochází k normalizaci hodnot jaterní testů po ukončení léčby. Po ukončení terapie se často objevují relapsy (tedy "znovuvzplanutí" onemocnění). Pokud se tyto relapsy objeví, v terapii se pokračuje.Současně s interferonem se někdy podává látka ribavirin, což je látka zasahující do tvorby nukleových kyselin u viru. Uvádí se, že tato kombinovaná léčba je účinnější než samotné podávání interferonu alfa nebo ribavirinu.

Proti nákaze hepatitidou A i B lze očkovat. Jde o to, aby se předešlo tomuto vážnému onemocnění i jeho epidemii. Je-li předstih dostatečný, tělu se podá inaktivovaný virus hepatitidy a organismus si vytvoří proti hepatitidě protilátky. V případě výskytu nákazy se provádí tzv. pasivní imunizace. Nejpozději do 36 hodin po expozici virem, se podává imunoglobulin proti infekční hepatitidě, což jsou již hotové protilátky získané z plasmy dárců.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce