Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co ukáží jaterní testy

( Renata Vyšínová | přečteno: 40758x )

Pravidelné jaterní testy znají ženy, které dlouhodobě užívají antikoncepci, lékaři na ně posílají pacienty s onemocněním žlučníku... Co to ale vlastně je a co se z nich dá vyčíst? Odpověděl hepatolog Doc. MUDr. Petr Urbánek, CSc.

shutterstock.com

Pojmem "jaterní testy" je většinou označován soubor vyšetření několika základních parametrů, které mohou být patologicky zvýšené při nemocech jater či žlučových cest a žlučníku. Většinou se jedná o enzymy, které se do krve uvolňují pouze v případě rozpadu či jiného poškození jaterních buněk nebo buněk vystýlajících žlučový systém .

Poněkud stranou stojí žluté krevní barvivo, bilirubin, které má jinou chemickou povahu a složitý metabolismus. Obecně je třeba konstatovat, že "jaterní testy" představují poměrně citlivý ukazatel, který je však málo specifický. Znamená to, že ačkoli se jim říká jaterní, nemusí zvýšení hodnot nutně znamenat vlastní jaterní onemocnění (většina enzymů je kromě jater obsažena i v jiných tkáních a orgánech). Nejsou specifické ani proto, že z jejich prostého zvýšení většinou nelze spolehlivě určit diagnózu onemocnění. K určení diagnózy je zapotřebí doplnit toto biochemické vyšetření řadou dalších speciálních vyšetření - sérologických, imunologických, genetických apod. Rozhodně také nelze považovat tyto základní nespecifické testy za ukazatel funkce jaterní tkáně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marie Janatová
9x

Dobrý den, je mi 25 let, a již od 18 beru hormonalni antikoncepci Mercilon. Presto mi jaterni testy nedelali takovych 5 let. Kdyz jsem se na to ptala sveho gynekologa, bylo mi receno ze se to ted uz neprovadi. Presto bych je ale rada podstoupila. Mam na ne narok? Dekuji za odpoved.

Zdenka Procházková
9x

Dobrý den moje dcera porodila 11.11.2010 holčičku ,která mněla opakovaně poporodní žloutenku.Takže byla na jaterních testech a tvrdí mi,že platila za toto vyšetření 800kč.je toto prosím možné?jsme z Brna děkuji moc za odpověd.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce