Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rádce pacienta: Ledvinu neprodáte, ale sperma ano

( Renata Vyšínová | přečteno: 9633x )

Ročně proběhnou v České republice stovky transplantací. Jen loni dostalo sedmdesát lidí nové srdce, přes stovku pacientů játra a skoro tři sta padesát lidí se dočkalo transplantace ledvin. Novou šanci za uzdravení dostali právě proto, že naše zákony nás všechny považují za dobrovolné dárce orgánů – tedy pokud se nevyjádříme jinak.

shutterstock.com

Pokud za svého života nedáte písemně najevo, že orgány darovat nechcete, může se stát, že lékaři po vaší smrti některý použijí pro transplantaci. Hlavně při nehodách totiž bohužel umírají jinak zcela zdraví lidé – a právě jejich orgány často poslouží nemocným.

Pokud se vám tahle představa příčí a jste proti, aby k případnému odběru orgánů došlo, musíte to dát jednoznačně najevo.

Jednou z možností je sepsat potřebný doklad v nemocnici či zdravotnickém zařízení, před ošetřujícím lékařem a jedním svědkem. Váš nesouhlas se pak stane součástí vaší zdravotnické dokumentace a kopie by měla do tří dnů od sepsání putovat do Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Nemusíte se trápit tím, jak nesouhlas formulovat - příslušný formulář naleznete na www.nrod.cz. Můžete v něm označit orgány, které zakazujete použít, nebo vyslovit celkový nesouhlas.

Samozřejmě, že můžete tento formulář vyplnit i mimo zdravotnické zařízení, ale pak musí být vaše totožnost a podpis úředně ověřeny – vždy totiž musí být stoprocentně jasné kdo s odběrem tkání a orgánů nesouhlasí.

Pokud by takový nesouhlas chtěla vyjádřit osoba zbavená způsobnosti, nebo šlo o dítě, pak zápis podepíše i zákonný zástupce.

Ne všechny orgány jsou ale vhodné pro odběr a transplantaci. Odběr se nekoná v případech nejasných příčin úmrtí, ve chvíli, kdy by měla následovat pitva a také v případě, že člověk zemřel při výkonu trestu odnětí svobody.

Proč se stát dárcem orgánů?

Můžete tak zachránit nebo prodloužit život někomu dalšímu – což platí hlavně u pacientů s onemocněním ledvin, srdce, plic a jater. Může to být klidně i dítě, které díky vám bude mít šanci.

Nepočítejte s tím, že byste orgán zpeněžili – jejich prodej je u nás zakázaný.

Jediné „součásti těla“, za které můžete dostat peníze, jsou: vajíčka, sperma, vlasy, krev a plasma. Přičemž za odběr vajíček to může být kolem dvaceti tisíc, jeden odběr spermatu je honorován zhruba tisícikorunou a za gram vlasů můžete dostat kolem 25 Kč. Dárci krve jsou většinou dobrovolní, ale za plasmu můžete dostat asi 400 Kč.

 

O dárcovství krve se víc dočtete v tomto článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce