Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na transplantaci ledviny čeká 600 lidí, mnozí z nich jsou diabetici

( Renata Vyšínová | přečteno: 10058x )

Diabetikům mohou kvůli jejich nemoci selhávat ledviny. Tato komplikace postihuje každého třetího člověka s cukrovkou 2. typu. Téměř čtyřicet procent pacientů s diabetem 2. typu trpí některým stupněm vleklého, tedy chronického onemocnění ledvin.

shutterstock.com

Diabetes, tedy cukrovka, s sebou přináší celou řadu zdravotních komplikací. Jednou z nich, i když méně známou, je zhoršení či selhávání funkce ledvin. „První známkou nesprávného fungování ledvin u diabetiků je zvýšená hladina bílkoviny v moči, tzv. mikroalbuminurie,“ říká prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., FASN, primář Dialyzačního střediska Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Toto vyšetření provádí preventivně jednou ročně diabetolog nebo praktický lékař. „Pokud se zvýšené ztráty bílkovin zachytí včas, je možné ještě prognózu u pacienta zvrátit, například důraznou změnou životního stylu a intenzivní léčbou krevního tlaku a cukrovky. Pokud ani tento postup nepomůže, přichází na řadu dialýza nebo transplantace ledvin,“ dodává profesor Rychlík.

Hlavními rizikovými faktory selhávání funkce ledvin je především genetická zátěž, věk, pohlaví, nedostatečně léčená cukrovka a vysoký krevní tlak. „Častější výskyt evidujeme u žen. To je zřejmě mimo jiné způsobeno i vyšším věkem, kterého se dožívají. Mají tudíž i větší šanci, že se dožijí komplikací cukrovky, včetně selhání ledvin a kardiovaskulárních nemocí,“ říká profesor Rychlík. Obecně nejlepší prevencí zdravotních komplikací spojených s diabetem je změna životního stylu, léčba cukrovky a vysokého krevního tlaku pod dohledem lékaře. „Diabetik by měl dodržovat předepsanou dietu a přestat co nejdříve kouřit. V rámci léčby by měl pravidelně docházet na kontroly ke svému lékaři a užívat předepsané léky,“ vysvětluje profesor Rychlík.

Kteří pacienti jsou nejvíce ohroženi?

Diabetická nefropatie se většinou objevuje po deseti až patnácti letech trvání nemoci. Nejrizikovější skupinou jsou pacienti, kteří mají kombinaci cukrovky a vysokého krevního tlaku. U nich je proto zásadní dobře kompenzovat obojí – hraničním tlakem u diabetika je 120-130/70 mm Hg.

Diabetici ale nemusí mít poškozené ledviny jen v důsledku zvýšené hladiny krevního cukru. Jsou u nich například častější bakteriální záněty ledvin a močových cest, které mohou zhoršovat fungování ledvin, pokud nejsou dostatečně a včas léčeny.

Pokud lékaři neodhalí poškození ledvin včas, může dojít k jejich nevratnému poškození. Řešením takového stavu je pak umělá ledvina, peritoneální dialýza, transplantace ledviny od mrtvého dárce, transplantace ledviny od živého dárce, kombinovaná transplantace ledviny a slinivky břišní.

Většina transplantací ledvin probíhá v IKEM

Každý rok provedou lékaři v České republice něco mezi třemi až pěti sty transplantacemi ledvin, ale pacientů, kterým nefungují ledviny, je asi deset tisíc. Na transplantaci ledviny čeká 600 lidí.

Na dialýzu chodí asi šest tisíc z nich – každý rok přijde do dialyzačních center kolem 1800 nových pacientů. Polovinu z toho v IKEM. V Česku je zhruba 10.000 nemocných, kterým nefungují ledviny. Na dialýzu, kdy krev očistí přístroj, chodí asi 6000 u nich. Každý rok přibude v dialyzačních střediscích 1800 nových pacientů, z nich jen deset procent je zařazeno na čekací listiny k transplantaci. Na ledvinu čekají pacienti kolem jednoho a půl roku.

Orgány od žijícího dárce dávají pacientům větší šanci

První transplantace ledvin proběhla v České republice před padesáti lety. Pacientka po ní bohužel zemřela již za 16 dní. Dnes se přežití s transplantovanou ledvinou počítá na desítky let. „S ledvinou od žijícího dárce žije pacient v průměru 23 let, s ledvinou od mrtvého dárce 11 let, na dialýze jen pět let,“ řekl prof. MUDr. Ondřej Viklický, CSc., člen správní rady České nadace pro nemoci ledvin a přednosta Kliniky nefrologie IKEM. Je tedy jasné, že je pro pacienty daleko lepší dostat orgán od žijícího dárce. Je to logické – průměrný věk zemřelého dárce je 65 let, mívá již některé choroby vyplývající z věku a ledviny jsou také v horším stavu, než ledvina žijícího dárce – ta totiž musí být zcela zdravá, aby ji mohli lékaři transplantovat. Pacienti dostávají ledvinu nejčastěji od nejbližších příbuzných, kde je vysoká krevní shoda. Nemusí to být ale i partneři. Transplantace od žijícího dárce je tedy pro pacienta lepší. Informace o této možnosti jsou proto tématem letošního Světového dne ledvin, který je 8. března.

Je dobré vědět, že v současné době nemusí ledvinu darovat jen lidé se shodnou krevní skupinou. V takovém případě je řešením párová výměna. Při ní si dva a více párů může darovat ledviny navzájem. Párové výměny provádí pouze IKEM.

Kromě párové výměny mohou lékaři přistoupit i k transplantaci napříč krevními skupinami, při které je zapotřebí odstranit protilátky proti jiné krevní skupině. Další možností je transplantace napříč krevními skupinami, musejí se odstranit protilátky proti jiné krevní skupině. „V IKEM jsme letos provedli úspěšně dvě tyto operace, které mají v zahraničí asi desetiletou historii. Považuji je za velmi slibné. Jsou drahé, ale jejich cena je srovnatelná s náklady na rok dialýzy, takže to není až tak problematické,“ uvedl MUDr. Ondřej Viklický.

 

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce