Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Změna v očkovacím kalendáři: chybí v něm tuberkulóza

( Irena Waldhauserová | přečteno: 13646x )

Zrušení plošného očkování proti tuberkulóze, to je nejvýznamnější poslední změna v očkovacím kalendáři. Díky tomu je možné v prvních týdnech života očkovat děti povinnými i doporučovanými vakcínami o několik týdnů dříve. Urychlí se tak ochrana dětí proti nebezpečným infekcím včetně černého kašle. Jeho výskyt u nás v posledních letech vzrostl až na tisíc případů ročně a pro malé děti je velmi nebezpečný.

shutterstock.com

Od konce roku 2010 platí nový očkovací kalendář. Chybí v něm povinné očkování proti tuberkulóze (TBC) – bylo zrušeno po dlouhých odborných diskuzích. Výskyt tohoto onemocnění u nás patří dlouhodobě mezi nejnižší v Evropě. "Zrušení plošného očkování proti TBC u novorozenců je krok správným směrem, epidemiologická situace u nás je příznivá a podobná zemím Evropské unie, které také očkování zrušily, anebo očkují jen rizikové skupiny dětí," říká Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc., praktický lékař pro děti a dorost.

Zrušení plošného očkování novorozenců proti tuberkulóze s sebou nese jednu výhodu: povinná i doporučovaná očkování je možné provádět v dřívějším termínu. Rodiče malých dětí si na tuto změnu rychle zvykli a v prvních týdnech života nechávají děti očkovat i nepovinnými vakcínami. "Pokud to mohu z vlastních zkušeností posoudit, tak až na naprosté výjimky rodiče možnost očkovat děti již v prvních týdnech života proti pneumokokům a rotavirům vítají a mají o ně zájem. Např. proti rotavirům je očkováno 75 % dětí," upřesňuje Doc. Novák.

Očkování hexavakcínou již v 9. týdnu

Očkovat hexavakcínou je nyní možné již v 9. týdnu života dítěte. Je to důležité hlavně kvůli co nejčasnější ochraně proti černému kašli. Jeho výskyt v posledních letech v Česku roste. U dětí ve školním věku nebo dospělých bývá průběh černého kašle mírný, pro novorozence a kojence může mít fatální následky. Černý kašel je vysoce nakažlivý a miminka se nejčastěji nakazí od svých nejbližších.

Podrobnosti o černém kašli včetně tipu, jak malé dítě chránit před infekcí černým kašlem už od narození, čtěte zde.

Kromě černého kašle chrání hexavakcína děti také proti záškrtu, tetanu, žloutence typu B, dětské obrně a infekcím způsobeným bakterií Haemophilus influenzae typu b.

První týdny života se očkuje i proti pneumokokům nebo rotavirům

Zrušení plošného očkování proti tuberkulóze znamená i možnost dřívějšího očkování proti pneumokokovým infekcím, které u dětí způsobují řadu onemocnění, nejčastěji záněty středního ucha. Toto očkování je nepovinné, ale od 1. ledna 2010 je hrazeno ze zdravotního pojištění. Očkovat lze také od 9. týdne.

Ještě dříve se v případě zájmu zahajuje očkování proti rotavirům – již od 6. týdne věku dítěte. Očkování proti rotavirovým onemocněním zatím není hrazeno ze zdravotního pojištění. Patří však mezi doporučená očkování, protože se ukazuje, že se s rotaviry setká téměř každé malé dítě. Toto onemocnění je provázeno intenzivními průjmy, obvykle spojenými se zvracením, a někdy může vést až k dehydrataci. Očkovací látka se podává ústy bez nutnosti vpichu, což je pro děti šetrné. Poslední dávka (2. nebo 3. podle toho, o jakou vakcínu se jedná) by měla být podána do věku šesti měsíců.

Další povinná a nepovinná očkování najdete v tomto textu.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Diskuse k článku
Tereza

Já nevím. Nejsem odborník ale nepřipadá mi zrovna vhodné cpát do "čerstvě" narozených dětí tolik vakcín. Nepochybuju o tom že jsou plné látek které zrovna tělíčku neprospějí (viz reakce na vakcíny). Naproti tomu vynechat tuberkulózu.. no nevím. Snad odborníci vědí co dělají.

Katka

Myslím si, že vynechání vakcíny proti tuberkulóze je opravdu nešťastný nápad. Ještě že obě dvě mé holčičky ještě stihly tuto vakcínu. Jinakbych byla asi opravdu nervózní..

Alena

Mám maminku na OKBH (odd. klinické biochemie a hematologie) a může potvrdit stále se zvyšující procento pozitivních výsledků u tuberkulózy. Nejčastěji se jedná sice o cizince z východu (jenže s jejich dětmi si naše děti hrají na hřišti, chodí do školky, atd.). Paní doktorka v porodnici mi celkem logicky vysvětlovala důvod tím, že očkování je pod kůži a u takto malých miminek je poměrně komplikované - byly díky tomu komplikace. Odsunutí očkování dětí ve věku 6 a více měsíců, jedině vítá. Vyřazení z povinných očkování už ale ne. Již v minulosti několik krajů zkoušelo vypustit očkování proti TBC, ale velmi rychle se k němu zase vrátili! Tudíž jestli je praxí potvrzeno, že očkování proti TBC funguje (byť by to bylo alespoň částečně), výskyt TBC v ČR stoupá a jedná se o velmi nebezpečnou nákazu, jak je možné, že když už je vyřazeno z povinných očkování, tak není alespoň hrazeno pojišťovnou?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce