Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

První úsměv

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 22758x )

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

shutterstock.com

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy, které pravdivě nevyjadřují skutečné emoce. Maminka proto brzy bude chtít víc, začne se těšit na první úsměv. Toho se dočká nejdříve ve dvou měsících. Před ním předchází přípravné období, kdy miminko trénuje a my se snažíme odhadnout, jak vážně to myslelo, jak asi bude úsměv vypadat a hlavně, kdy už to bude a kdo bude oním šťastlivcem, který zvěstuje rodině, že se dítě poprvé usmálo.

U prvního dítěte měl v naší rodině štěstí na první úsměv tatínek. Já jsem usnula po té, co jsem s dítětem probděla noc a když se malý probudil dříve než já, obdařil vyspalého otce úsměvem od ucha k uchu (podobně to bylo s prvním zoubkem, prvním slovem a prvním krokem). U druhého dítěte jsem si potěšení z prvního úsměvu samozřejmě nechtěla nechat ujít. Zároveň však vzrostla konkurence, protože o poctu prvního úsměvu se ucházel i prvorozený syn. Blížil se druhý měsíc a každý člen rodiny začal tvrdit, že teď, právě teď se Vojta usmál. Samozřejmě to nebyla pravda a tak napětí mezi soutěžícími vzrůstalo den ode dne. Abych byla schopna správně vyhodnotit situaci, osvěžila jsem si paměť četbou velmi poučnou knížkou Simona Bretta Prevítem snadno a rychle. Jak se zachoval Prevít v den dvacátý pátý měsíce druhého? ,,Málem jsem ujel a dneska ráno jsem po krmení omylem vypustil malý úsměv. Jen taktak se mi na poslední chvíli povedlo přebudovat to na říhnutí." Měla jsem pocit, že náš syn se řídí stejnou strategií. Nakonec jsme první úsměv viděli všichni společně. Stalo se tak tři dny před dvouměsíčními narozeninami. Vyvoleným šťastlivcem byl poměrně nevzhledný medvěd, dárek za nákup dětského oblečení v supermarketu.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce